Aalborg Portland har vist den svære klimavej

26. september 2020 kl. 15:24
Opdateret 20. maj 2022 kl. 11:42

Af Rasmus Prehn, udviklingsminister (S), Peder Paars vej 10, 9000 Aalborg rasmus.prehn@ft.dk

KLIMA: I sidste uge skrev cementfabrikken Aalborg Portland under på en klima-samarbejdsaftale med regeringen. En aftale, som jeg synes fortjener at blive fremhævet og anerkendt. Først og fremmest, fordi parterne tager ansvar for klimaet. Det har vi mere brug for end nogensinde før. For det andet er vi helt inde ved nogle af klimaudfordringernes allersværeste dilemmaer. Den slags, hvor man næsten får lyst til at udsætte, springe over eller tage skyklapper på. Men den går bare ikke. Vi skal i gang med at handle – og det skal være nu! På klimaets vegne. På vores børns vegne. Men altså også på virksomhedernes og ikke mindst arbejdernes vegne.

Hvorfor kan vi ikke bare ændre hele vores samfund med et snuptag? Det hører jeg ofte gode utålmodige sjæle spørge.

Hvorfor er politikerne, virksomhederne og de ansvarlige så lange i spyttet? Hvorfor får de ikke fingeren ud? Jeg forstår selvsagt utålmodigheden. Det handler om vores alles fremtid. Men der er dog også flere gode svar på, hvorfor vi er nødt til at gøre det i det rette tempo og på den rigtige måde.

Og Danmark er bestemt ambitiøse. Danmark er rent faktisk det absolut mest ambitiøse land i verden i forhold til klima. Og i forhold til det ambitiøse mål om at have opnået en 70 pct. reduktion i 2030, er det en noget overset pointe, at vi allerede her i det første år er godt på vej mod at have lavet aftaler, der bringer os knap en fjerdel af vejen mod målet. Det er godt begyndt. Og om ikke halvt fuldendt – så et skridt i den rigtige retning.

Aftalen med Aalborg Portland er det strålende eksempel på det dilemmafyldte, der opstår, når vi opstiller klimakrav. Aalborg Portland er en afgørende arbejdsplads for byen, en afgørende indtægtskilde for mange arbejdere og deres familier, for kommunekassen samt en betydelig leverandør for mange andre virksomheder, der har brug for cement. Det behov forsvinder ikke i fremtiden. Bliver cementen fra Portland for dyr eller lukker Portland, så købes cementen bare i udlandet, hvor endnu mere CO2 udledes. Men noget skal selvfølgelig gøres ved den store CO2 udledning.

Den samarbejdsaftale, vi har lavet, hiver ikke fundamentet væk under virksomheden og arbejdspladserne. Samtidig giver den et stort bidrag til den grønne omstilling ved at producere mere klimavenligt og reducere sin CO2-udledning med mindst 660.000 tons. Det svarer faktisk til at fjerne 250.000 biler fra de danske veje. Det, synes jeg, er ambitiøst.

Det bliver ikke nemt at nå i mål. Men Aalborg Portland vil satse på energieffektivisering, udfasning af fossile brændsler og CO2 –fangst, mens regeringen har forpligtiget sig på blandt andet at understøtte udviklingen af nye teknologiske løsninger. Det fælles mål er at gøre produktionen grøn og beholde den her i Danmark.

Aftalen er ikke bare god for klimaet. For virksomheden og medarbejderne. Og for Aalborg. Aftalen med Portland, er samtidigt en aftale, jeg som udviklingsminister kan tage med mig som inspiration, når jeg arbejder ude i verden. Her er nemlig også mange dilemmaer, når klimaambitionerne kan koste fattige arbejdere deres levebrød.

Prøv bare at forestille dig perspektivet fra en af de mange, mange tusinde sydafrikanske minearbejdere. De kan knap forsørge deres familier, som det er i dag. Hvordan lyder det mon ikke i deres ører, hvis vi siger til dem, at vi lukker deres arbejdsplads i kulindustrien fra den ene dag til den anden? De har da krav på et alternativ – en tryg vej ud af dilemmaet. Enten i form at et andet job i en mere bæredygtig sektor – eller i form af en bæredygtig overgangsordning. Når jeg forhandler med de andre lande i FN, EU, Den Afrikanske Union mm. kalder vi disse hensyn for just transition – altså en retfærdig overgang.

Som socialdemokrat er det vigtigt for mig ikke alene at være historisk ambitiøs på klima og miljø. Men også at forstå, anerkende og imødekomme hårdtarbejdende menneskers helt legitime forventning om at blive lyttet til, blive taget alvorligt og blive imødekommet. Ikke ved at gå på kompromis med klimaambitionerne – men ved at tænke helhedsorienteret, pragmatisk og kreativt.

Forsiden