Tuhansia uusia luontokohteita Etelä-Suomen monikäyttömetsiin
 
 

 
 
 

Luomme hyvinvointia
monikäyttömetsistä.

 

 
 
     
 
 

Arvokkaita luonnontilaisia metsiä ja soita mukaan Etelä-Suomen alue-ekologiseen verkostoon

Valtion maiden alue-ekologisen verkoston päivittäminen Etelä-Suomessa on saatu päätökseen. Päivittämisen tavoitteena oli korjata luonto- sekä virkistys ja maisemakohteiden karttatiedoissa olevia puutteita ja täydentää verkostoa arvokkailla kohteilla. Verkostoon soveltuvia soita, luonnontilaisia metsiä, puroja, lähteitä ja muita luontokohteita onnistuttiin löytämään runsaasti Metsähallituksen työntekijöiden, kansalaisten ja sidosryhmien yhteistyöllä. 

Jo aiemmin on tehty Kainuun ja Lapin verkostojen tarkistus. Etelä-Suomen päivityksen kohteena olleet valtion monikäyttömetsät sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa ja ulottuvat Suomenselkää myötäillen aina eteläiselle merenrannikolle saakka.  

Alue-ekologisen verkoston päivityksessä karttarajauksia tarkistettiin luontokohteiden maastorajojen mukaisiksi ja virheellisiä tietoja poistettiin. Yksi tärkeimmistä tavoitteista oli myös täydentää luontokohdeverkostoa. Etsintä kohdistui erityisesti metsälain tarkoittamiin elinympäristöihin, iäkkäisiin luonnontilaisiin metsiin ja luonnontilaisiin soihin. Tarkistettavia luontokohteita peilattiin tuoreisiin luontotyyppien uhanalaisuusarvioihin sekä metsälain tarkennuksiin. Verkoston muista osista muutoksia tehtiin eniten maisema- ja virkistyskäyttökohteiden rajauksiin. 

Päivityksessä hyödynnettiin Metsähallituksen paikkatietoaineistoa sekä maanmittauslaitoksen maastotietokantaa. Metsäisten elinympäristöjen Zonation - analyysi sekä Suomen ympäristökeskuksen avoimet julkiset aineistot tukivat tietojen tarkastamista.

Vinkkejä ja toiveita sidosryhmiltä ja kansalaisilta

Sidosryhmäyhteistyöllä kertyi arvokasta tietoa kartoituksen kohdentamisesta. Luontojärjestöjen suojelurajausesityksiltä tarkastettiin mahdollisia puuttuvia luontokohteita. Rajausehdotuksista on parhaita osia huomioitu suojelualueiksi ja luontokohteiksi jo aiemmin. Tästä johtuen uusien kohteiden määrä näistä aineistoista ei ollut kovin suuri. Muutamia poikkeuksia löytyi esimerkiksi Valtimon Salmivaarassa (uutiskirjeen otsikkokuvassa), johon muodostui usean jyrkänteen, kallion ja iäkkään luonnontilaisen metsän luontokohdekokonaisuus.
 
Karttapohjaisella kyselyllä kerättiin yleisöltä vihjeitä mahdollisista arvokkaista kohteista. Ehdotuksia saimme kaikkiaan yli 800 kpl. Tarkistusten jälkeen näistä 217 kohdetta päätyi verkostoon. Arvokkaita oli toki enemmän, mutta monet -  yhteensä 147 kpl - sisältyivät jo entuudestaan luontokohteena verkostoon.

Vanhastaan verkostosta on jo mukana jokivarren tulvivia luontokohteita erityisesti Lieksan metsätiimin alueelta. Vanhastaan verkostosta on jo mukana jokivarren tulvivia luontokohteita erityisesti Lieksan metsätiimin alueelta.

Laajan tarkastelun ja yhteistyön tuloksena uusien luontokohteiden pinta-ala lisääntyi yli 10 % eli  5000 hehtaarilla. Pinta-alana uusien luontokohteiden määrä on merkittävä. Se täydentää aiempia päätöksiä sekä suojelualueverkostoa erinomaisesti.

Etelä-Suomen alueella alue-ekologisen verkoston ytimenä on Luontopalvelujen hallinnassa olevia suojelualueita maapinta-alana 329 000 ha. Vertailuna verkoston luontokohteita on nyt 50 800 ha.

Muutoksia verkoston maisema- ja virkistyskohteissa

Metsähallituksessa suojelualueisiin rajautuvien reunametsien suunnittelu tehdään Luontopalvelujen ja Metsätalous Oy:n yhteistyönä. Vanhassa verkostossa nämä olivat omina kohteinaan, eikä se enää vastannut nykysuunnittelun tarpeita. Vastikään uudistettu ympäristöopas parantaa näiden maisema- ja virkistyskohteisiin kuuluvien alueiden huomioimista. Lisäksi ennen päivitystä verkostossa oli mukana ranta- ja tienvarsimetsiä, joilla ei ole laaja-alaista virkistykäyttöä. Näistä syistä maisema- ja virkistyskohteiden kokonaismäärä pieneni.

Päivitys oli mittava työ ja lopputuloksena on entistä parempi Etelä-Suomen monikäyttömetsien alue-ekologinen verkosto. 

 
 
     
 
 

Alue-ekologinen suunnittelu ja -verkosto

  • Metsähallitus päivitti yli 20 vuotta sitten perustettua alue-ekologista verkostoa Etelä-Suomen valtionmailla. Verkosto löytyy kohteineen keväällä julkaistavassa uudistuvassa retkikartta.fi-palvelussa.
  • Metsähallituksen alue-ekologinen verkosto säilyttää ja ylläpitää monimuotoisuutta sekä sovittaa yhteen metsien eri käyttömuotoja valtion mailla.
  • Alue-ekologinen suunnittelu on monitavoitteista metsäsuunnittelua. Siinä yhteensovitetaan ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia arvoja. 
  • Valtion maiden valtakunnallisen alue-ekologinen verkoston avulla laajan alueen arvoja tarkastellaan kokonaisuutena
  • Verkoston ytimiä ovat Luontopalvelujen hallinnoimat luonnonsuojelualueet ja Metsätalous Oy:n monikäyttömetsien luontokohteet.
  • Luontokohteet eivät ole luonnonsuojelualueita, mutta ne ovat metsänkäsittelyjen ulkopuolella. Niissä voidaan tehdä luonnonhoitotöitä.
  • Arvokas luontokohde voi olla esimerkiiksi lähde, iäkäs lahopuustoinen luonnontilainen metsä, ojittamaton luonnontilainen suo, jyrkänne tai pienvesi ja sitä ympäröivä reuna-alue. Arvokas luontokohde on usein muusta ympäristöstä selvästi poikkeava ja luonnontilainen.
  • Verkosto koostuu luontokohteiden lisäksi lajiesiintymistä, ekologisista yhteyksistä, monimuotoisuuden lisäämisalueista, riistan elinympäristöistä sekä kulttuuri- virkistys ja maisemakohteista.
  • Metsää voidaan käsitellä verkoston muissa osissa kunkin kohteen arvojen mukaan, esimerkiksi maisemametsässä hoidetaan maisemaa.
  • Päivitetty ae-verkosto löytyy kohteineen keväällä julkaistavassa uudistuvassa retkikartta.fi-palvelussa
 
 
     
 
 
 

 

 
 
 

 

Metsähallitus Metsätalous Oy
www.metsa.fi

 
 
  Jos haluat peruuttaa tilauksen, klikkaa tästä.  
 
  Osoitelähde Metsähallituksen asiakasrekisteri. Tietosuojaseloste  
 
 
  Powered by Postiviidakko