Lux Like Kouvola 2023

Tapahtuma toteutuu pienimuotoisempana

Ilman valotaidetta ei jäädä, vaikka Lux Like Kouvola ei toteudukaan isona pelattavan valotaiteen festivaalina.

Lux Like Kouvolan pääosassa ovat tänä vuonna nuorten valotaideteokset, joita he työstävät syksyn aikana järjestettävissä työpajoissa. Työpajoissa syntyviä teoksia voi ihastella Kouvolan keskustassa marraskuun alussa. Työpajojen ohjaajina toimivat taiteilijat Liisa Hilasvuori, Mia Erlin ja Emma Rönnholm.

Tapahtuman järjestää tänä vuonna Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut. Valotaidetyöpajoihin on saatu tukea Lahjoitus- ja testamenttirahastosta. 

Lisätietoja työpajoista ja niiden ajankohdasta, sekä tapahtumasta tulossa pian!

 

Lux Like Kouvolan omat tapahtumasivut löytyvät https://luxlikekouvola.fi/

Valotaiteilija Mia Erlinin teos “Vision Facades” viime vuoden Lux Like Kouvolassa.

Line Wobbler -peli Lux Like Kouvolassa 2022. Kuva: Anu Hedborg.

Valoteokset ja taiteilijat 2022

Lux Like Kouvolan 2022 teoskartta. Lataa isompi kartta tästä!

1. Line Wobbler

Robin Baumgarten

Sijainnit: Kauppalankatu 13 (entinen Kauppakeskus Manski) sekä Kouvolatalon aula (Varuskuntakatu 11)

Line Wobbler on yksiulotteinen, dungeon crawler -tyyppinen peli, joka koostuu jousen kaltaisesta ohjaimesta ja ultrakirkkaasta, useita metrejä pitkästä LED-nauhasta. Teoksessa pelaaja navigoi valonauhaa pitkin vältellen esteitä ja taistellen vihollisia vastaan. ​​Liikettä ohjataan taivuttamalla peliohjainta vasemmalle ja oikealle, vihollisten kimppuun hyökätään tärisyttämällä ohjainta. Teoksessa kuultavat ääniefektit ovat siniaaltojen modulaatioita, joiden taajuus on suoraan riippuvainen ohjaimeen johdetun liikkeen kiihtyvyydestä, tehostaen Line Wobblerin tärinäefektiä.

Teos on nähty aiemmin muun muassa Lontoossa, Berliinissä, Oslossa ja Chicagossa, ja nyt myös Kouvolassa! Line Wobblereilla pääsee pelaamaan Lux Like Kouvola -valotaidefestivaalilla sekä Pelien Vapaakaupunki -tapahtumassa marraskuun ajan.

 

2. Phase Drift

Samuli Jääskeläinen, Petteri Timonen, Keith Davis

Sijainti: Kauppalankatu 13 (entinen Kauppakekus Manski)

Phase Drift on 48 tunnin pelijameissa syntynyt futuristinen aika-ajo rallipeli, jossa pelaaja pystyy nopeudellaan rikkomaan ulottuvuuksien rajoja. Peli piirretään oskilloskoopille lähettäen piirtokomennot äänenä tietokoneelta.

Phase Drift -teos oskilloskoopilla.

3. Quantum Jungle

Robin Baumgarten

Sijainti: Kauppalankatu 13 (entinen Kauppakeskus Manski)

Quantum Jungle on interaktiivinen valotaideinstallaatio, joka visualisoi leikkisästi kvanttifysiikan konsepteja. Teos koostuu kosketusherkistä metallijousista ja tuhansista LED-valoista, jotka muodostavat näyttävän installaation suurella seinällä. Teos käyttää Schrödingerin yhtälöä mallintaakseen kvanttihiukkasen liikkeen ja esittelee superposition, interferenssin ja aaltohiukkasten kaksinaisuuden kaltaisia fysiikan konsepteja valon avulla. Quantum Jungle kiehtoo sekä lapsia että aikuisia herättäen uteliaisuutta ja ihmetystä leikkisällä lähestymistavallaan.

Lähikuva Quantum Jungle -teoksesta.

4. Autapse

Niko Tiainen, Mikko Kiviharju

Sijainti: Kouvolan yhteiskoulun julkisivu (Salpausselänkatu 24)

Autapse on skaalattavissa oleva, algoritmipohjainen interaktiivinen videoprojisointi. Teos on saanut inspiraationsa aivojen neuronien välisistä sähköisistä yhteyksistä, joita kutsutaan englanniksi nimellä ”autapse”. Teos on rakennettu käyttäen laajaa neuroverkkomaista rakennetta, joka koostuu kymmenistä erilaisista videofiltterikerroksista, joiden läpi kulkevat generatiiviset algoritmipohjaiset animaatiot. Teos reagoi ympärillä olevien ihmisten läsnäoloon keräämällä dataa IR-kameran ja liikesensorin avulla, muuttaen teoksen visuaalista ilmettä jatkuvasti.

Vaikka yleisön läsnäolo muuttaa teosta, tietokoneen algoritmi tekee omat valintansa siitä, miten teos muuttuu. Autapse leikitteleekin ajatuksella “Kuka on taiteilija?” Onko se teoksen tekijä, yleisö vai tietokone? Vai kenties kaikkien yhteistyö? Teos pystyy itsenäisesti luomaan yli 100 miljardia erilaista variaatiota ja interaktiivisuuden johdosta variaatiota on loputtomasti.

5. Loistava Labyrintti

Niko Tiainen, Mikko Kiviharju

Sijainti: Kansalaistori (Kaupungintalon vieressä, Torikatu 10)

Tutki käytäviä ja siirry eteenpäin lumoavassa labyrintissa! Teoksessa pelaajan tehtävänä on etsiä reitti ulos labyrintistä ja pitää hauskaa siinä samalla. Löytyykö matkan varrelta aarteita? Ehkäpä! Labyrintti voi olla myös oikutteleva ja se saattaa yrittää vaikeuttaa tehtävääsi ja rakentaa umpikujan juuri sinne, minne olet menossa. Loistava Labyrintti on videoprojisoinnilla toteutettu pelattava valoteos, joka soveltuu koko perheelle. Teos sijaitsee Kouvolan kaupungintalon viereisellä Kansalaistorilla.

6. Vision Facade

Mia Erlin

Sijainti: Kouvolatalon julkisivu (Varuskuntakatu 11)

Vision Facade on kollektiivinen valomaalaus. Se on toteutettu taiteilija Mia Erlinin pitämän nuorten työpajan tuloksena. Yhdessä luotu valotaideteos on kokoelma osallistujien itsensä valitsemia sekä piirtämiä kuvia tai lauseita, jotka symboloivat toivottuja asioita. Unelmointiin liittyy luottamus tulevaisuuteen.

Yksi Mia Erlinin teoksessa näkyvistä kuvista.

7. Pelastakaa Meidät, Oi Puut!

Tuukka Pasanen, Esa Kotilainen, Jaakko Kemppainen

Sijainti: Kouvolatalon puisto (Hirvi-patsaan läheiset puut)

Pelastakaa meidät, oi puut! on interaktiivinen valo- ja ääniteos. Ilman pelaajia peli sytyttelee ja sammuttelee puiden valoja rauhalliseen tahtiin. Kun pelaaja halaa puuta, puun valaistus voimistuu vähitellen. Kun valaistus saavuttaa huippunsa, alkaa kuulua myös musiikkia. Kun pelaaja poistuu puun luota, valaistus ja ääni alkavat hiipua. Yksi pelaaja voi kiertää puulta toiselle, sytyttämässä valaistusta ja äänimaisemaa. Yksin pelaaja ei voi kuitenkaan valaista kaikkia puita. Peliä voi pelata isommalla joukolla, jolloin on mahdollista saada kaikkien puiden valaistus syttymään yhtä aikaa. Jos tässä onnistutaan, saadaan aikaisiksi erityinen valo- ja äänishow, jonka jälkeen peli palaa alkutilanteeseen.

7. Kaikugrammi

Tatu Heinämäki

Sijainti: Kouvolatalon piha-alue (Varuskuntakatu 11)

Kaikugrammi on pelattava UV-seikkailu, jossa selvitetään mysteeriä Kouvolatalon ympäristössä, käyttäen apuna UV-valoa.

Kaikugrammissa mysteeriä ratkotaan UV-lampun valossa.