Comisia Europeană atrage atenția referitor la presiunile exercitate asupra instituțiilor din Justiție, dar și asupra magistraților, inclusiv prin intermediul Secției speciale de anchetare a magistraților.

”Evoluțiile din ultimul an au ridicat îngrijorări cu privire la statul de drept și a amplificat îngrijorările serioase în ceea ce privește ireversibilitatea și durabilitatea progreselor anterioare ale României în privința reformării sistemului judiciar și combaterea corupției la nivel înalt. Aceste aspecte sunt supuse monitorizării în cadrul MCV. Modificările la cele trei legi ale justiției sunt acum în vigoare și conțin o serie de măsuri care slăbesc garanțiile legale privind independența justiției. Acestea pot submina atât eficiența activității zilnice a judecătorilor și procurorilor și încrederea publicului în sistemul judiciar”, atrage atenția Comisia Europeană, care a prezentat miercuri recomandările specifice fiecărei țări pentru 2019. 

Executivul de la Bruxelles a adus critici și în zona economică, după ce Consiliul UE a constatat că România nu a luat măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și a cerut o ajustare mai severă până în octombrie, în special pe partea de cheltuieli ale statului.

Comisia reclamă presiunea care se pune asupra instituțiilor judiciare și a magistraților, inclusiv prin înființarea unei Secției Speciale privind anchetarea magistraților.

Totodată, raportul arată că modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală ar putea avea un impact negativ asupra investigațiilor și proceselor penale și ar restrânge definiția infracțiunii de corupție.

Preocupări sunt exprimate și în legătură cu procedurile de demitere și numire a magistraților în funcții de conducere.

Întrucât aceste chestiuni sunt monitorizate în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare, Comisia nu face recomandări în cadrul Semestrului european, dar subliniază că aspectele enumerate sunt relevante pentru dezvoltarea unui mediu socioeconomic favorabil în România.