Direct naar artikelinhoud
ProfielDonna van Millgen Bielke

Architect Donna van Millgen Bielke bevestigt definitief haar naam als groot talent met de ontvangt van de Jonge Maaskantprijs

De Kunstwerf, Onderkomen van vier culturele gezelschappen met publiek binnenhof, op het Cibogoterrein Groningen 2017, in samenwerking met Ard de Vries. Ontwerp: Donna van Milligen Bielke

De Jonge Maaskantprijs 2019, een aan­moedigingsprijs voor jonge architecten, gaat naar Donna van Milligen Bielke. Al sinds haar afstudeerproject heeft zij laten zien dat ze zich van conventies weinig aantrekt.

Tijdens haar opleiding architectuur toonde Donna van Milligen Bielke al dat ze tegen de stroom in durft te denken. Haar afstudeer­project Reversed Boogie Woogie betrof een ­(fictief) nieuwbouwplan ter vervanging van de Stopera, volgens haar ‘een gebouw dat openbaar wil zijn, maar de openbare ruimte vooral blokkeert’. Ze ontwierp een gebouw met het formaat van een stadje en een plattegrond in de vorm van een stedelijk grid, dat 45 graden ­gedraaid is – zoals op Mondriaans schilderij Victory Boogie Woogie – waarbij publiek toegankelijke interieurs geleidelijk overgaan in straten, hoven en pleinen

Nadat ze hiermee in 2013 al werd genomineerd voor de Archiprix, de prijs voor het beste afstudeerproject, en in 2014 de prestigieuze Prix de Rome won, vestigt Van Milligen Bielke (1983) nu definitief haar naam als groot talent, nu bekend is geworden dat ze is verkozen tot winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2019.

Andere benadering

De jury van de Jonge Maaskantprijs heeft Van Milligen Bielke uitverkoren, omdat zij ‘kiest voor een andere benadering’. Terwijl in de hedendaagse architectuur de meeste aandacht uitgaat naar het maken van opvallende gebouwen, waarbij de stad verwordt tot een verzameling van dit soort ‘objecten’, gebruikt zij gebouwen juist om stukken stad te bouwen.

In antwoord op de Prix de Rome-opdracht om het verbrokkelde centrum van Rotterdam – een typische ‘verzameling van objecten’ – onderhanden te nemen, kwam Van Milligen Bielke met een even gewaagd als poëtisch plan om iconische gebouwen als de Markthal ‘in te lijsten’ met arcades, muren en gebouwen, en zo een nieuw stelsel van publieke tussenruimtes te creëren. ‘Met ingenieuze precisie verbindt Van Milligen Bielke bestaande en nieuwe structuren met elkaar’, schrijft de jury. ‘Daarmee laat ze nieuwe stukken stad ontstaan die niet radicaal breken met het bestaande, maar er een laag aan toevoegen.’

Jonge Maaskantprijs

De Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten is een aanmoedigingsprijs voor architecten onder de 36 jaar die tweejaarlijks wordt uitgereikt, om en om met de Grote Maaskantprijs (een oeuvreprijs). Eerdere winnaars zijn onder anderen landschapsarchitect Adriaan Geuze, architect en voormalig rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en architectenbureau Mecanoo.

Vertical, Een Rots in de stad 2016, Biodiverse woontoren op Amsterdam Sloterdijk.Beeld Olivier Middendorp

Met de Prix de Rome won de architect een verblijf van drie maanden in Rome, een stad waar ze zich thuis voelt. Ze laat zich inspireren door klassieke referenties als het Forum Romanum en de ‘omgekeerde’ plattegrond die architect die Giambattista Nolli in 1748 van Rome maakte, met niet de gebouwen maar de openbare ruimten in het zwart. Kenmerkend voor haar ontwerpen is het gebruik van de colonnaden, een enigszins vergeten bouwkundig element dat ze nieuw elan gaf. ‘Haar heldere architectonische taal gaat terug tot de essentie zonder nostalgisch te zijn en overtuigt in het creëren van openbaarheid en mogelijkheden tot toe-eigening’, schrijft de jury, die dit interpreteert ‘als een inclusieve ontwerpbenadering’.

Na het winnen van de Prix de Rome waagde Van Milligen Bielke de stap naar een eigen bureau, waarmee ze een aantal interessante opdrachten binnenhaalde. Samen met architect Ard de Vries won ze de prijsvraag voor de Kunstwerf in Groningen, het nieuwe onderkomen van vijf theatergezelschappen, dat de twee aangrepen om een reeks publieke tuinen toe te voegen aan de stad. Vlak bij station Amsterdam Sloterdijk gaat ze een woontoren in de vorm van een rots bouwen, als onderdeel van het groene hoogbouwcomplex Vertical. In dit geval schept ze met haar gebouw geen openbare ruimte voor mensen, maar voor vogels en insecten; in de decoratieve gevelbanden zijn openingen met nestgelegenheden verwerkt. De bouw van beide projecten begint na de bouwvak.

Pasfoto Donna van Milligen Bielke - Foto © Sanne van HeckeBeeld Sanne van Hecke

Van Milligen Bielke behoort tot een groep jonge architecten die onlangs door het Zwitserse architectuurtijdschrift Modulør werd geportretteerd als de ‘New Dutch’, de opvolgers van de bekende Superdutch-architecten OMA (het bureau van Rem Koolhaas), MVRDV en UNStudio; die veroverden in de jaren negentig de wereld met hun radicale concepten die steevast uitmondden in spectaculaire gebouwen – en hebben met die aanpak nog altijd succes. Maar nu het bouwen zich steeds meer verplaatst naar transformatie, hergebruik en stedelijke inbreiding, groeien de kansen voor deze ‘contextgevoelige’ generatie. De keuze van de Jonge Maaskantprijs-jury is wat dat betreft veelzeggend.

Als winnaar krijgt Van Milligen Bielke 5.000 euro en de mogelijkheid om een publicatie uit te brengen.