in de media

In de media

7 Zintuigen, Monique Thoonsen en de Wiebelen en Friemelen boeken worden regelmatig genoemd en beschreven in diverse media. Hieronder wat interessante links en recensies van de boeken uit de Wiebelen en Friemelen reeks.

Tooled up education nodigde mij uit om over onze Engelstalige boeken Sensory solutions in the classroom en Making sense of your senses te spreken. Volg de link om de podcast te luisteren of zoek op Spotify naar ‘Kathy Weston Get a Grip, episode 144’. (57 minuten, Engelstalig)

In dit artikel presenteren we een praktisch en driedimensionaal model: de PrikkelWaaier. In dit model komen vele aspecten van prikkelverwerking terug, en zijn onderdelen van bestaande modellen samengevoegd. Met dit model – dat eenvoudig te gebruiken is – kun je interactief laten zien hoe zintuigelijke prikkelverwerking verloopt. Maar ook wat de behoeften zijn van de cliënt aan meer of minder zintuigprikkels zijn en wat je kunt doen om zijn/haar zelfregulatie te verbeteren. Daarmee willen we in het model de mogelijkheden van de persoon zelf en zijn/haar systeem tonen om tot herstel van de prikkelbalans te komen. Omdat mensen niet te weinig, maar ook niet te veel prikkels nodig hebben in hun leven: dan voelen ze zich beter en vervullen ze met meer gemak hun taken.

Dit artikel werd geplaatst in het Tijdschrift voor Orthopedagogiek.

Natasja en Marjolein, van samenwerkingsverband RIBA, nodigde mij uit voor een podcast. Ik mocht vanalles uitleggen over wiebel- en friemelgedrag, over hoe je het verschil ziet tussen onder- en overprikkeling, over een groot misverstand dat drukke kinderen overprikkeld zouden zijn (heel vaak zijn ze namelijk ONDERprikkeld) en over welke strategieën je in kunt zetten en hoe, bijvoorbeeld de stoel push-ups. En we hebben het ook nog even over oorkappen, want die moet je niet te veel gebruiken! Ik geef heel veel praktische tips, waar je direct mee aan de slag kunt.

Het was een superleuk gesprek, met twee enthousiaste onderwijsprofessionals! Volg de link om de podcast te beluisteren.

Veel mensen met dementie hebben moeite met het verwerken van zintuiglijke en andere prikkels. Dat kan leiden tot stress, boosheid en soms ook agressie, bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse verzorging. Voor Denkbeeld schreef ik een artikel over hoe je die spanning voorkomt en hoe je zorg verleent die beter past bij de persoon met dementie.

Kristien Taelman van Sea You Coaching nodigde mij uit voor een fijn gesprek over hoogsensitiviteit en zintuiglijke prikkelverwerking. Volg de link om de video te bekijken.

An Candaele van De Gezinsbond (België) heeft voor het ledenmagazine De Bond een mooi artikel geschreven over ‘Onderprikkeling wordt vaak niet herkend’. Zij schreef het op basis van de boeken Wiebelen en friemelen in de klas en Wiebelen en friemelen thuis. ‘In onze drukke samenleving is er heel wat te doen rond de vele prikkels en hoe we onszelf en kinderen daarvan kunnen afschermen. Een kind dat in de klas zit te wiebelen en snel afgeleid is, krijgt al snel de stempel ‘druk en overprikkeld’. Maar misschien is het kind juist onderprikkeld. En is ‘bezig zijn’ een poging om de aandacht erbij te houden.’ Lees hier het hele artikel.

Sylvia v/d Salm, leerkracht en logopedist  heeft een prachtige recensie geschreven voor Vakblad VROEG. Zij schrijft over ‘Wiebelen en friemelen voor mensen met een verstandelijke beperking’ “Dit is een praktisch en onmisbaar boek voor iedereen die iemand met een verstandelijke beperking in zijn directe omgeving heeft, jong of oud!Lees hier de hele recensie.

Vakblad VROEG besteed aandacht aan het drukke kind. Ik mocht een bijdrage leveren aan het artikel van Tinka Bröring met kenmerken van en strategieën voor drukke kinderen. Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om het artikel te lezen en/of te downloaden.

Vroeggeboorte zet prikkelverwerking onder druk Vroeggeboorte zet prikkelverwerking onder druk Vroeggeboorte zet prikkelverwerking onder druk

Het eerste boek ‘Wiebelen en friemelen in de klas’ verscheen in 2021 in een Engelse versie. Naar aanleiding daarvan werden uitgenodigd om een artikel te schrijven voor Autism Eye. Klik hier om het artikel te lezen.

Autism Eye

Voor SPPOH mocht ik een podcast opnemen over Wiebelende en friemelende leerlingen, vooraf aan een webinar. In deze podcast vertel ik over onder- en overprikkelde leerlingen, wiebel- en friemelstrategieën die zij al toepassen (heel vaardig van ze!) en wat je als leerkracht kunt betekenen. Ik vertel hoe je er voor kunt zorgen dan leerlingen zich beter kunnen concentreren en je wiebelen en friemelen in ieders voordeel in kunt zetten.

Els Rengenhart van sensomotorische-integratie.nl heeft een prachtige recensie geschreven over het ‘Wiebelen en friemelen werkboek’.

“Hoewel de ideeën over wiebelen en friemelen inmiddels wel bekend, vond ik het een verrassend boek. Met name door de eenvoudige en praktische uitleg over de verschillende zintuigen, en de activiteiten om te doen.
Net zoals de vorige boeken in de Wiebelen en Friemelen serie staat het weer vol met leuke gekleurde tekeningen. Het boek is geschikt voor kinderen met, maar ook voor kinderen zonder prikkelverwerkingsproblemen. Door met het werkboek aan de gang te gaan, krijgt het kind maar ook de volwassene die het samen met het kind doet, inzicht in zijn of haar manier van prikkelverwerking, en hoe daar mee om te gaan.
Voor therapeuten en andere professionals die met kinderen met prikkelverwerking problemen te maken hebben, kan dit boek als ondersteuning van hun interventie worden gebruikt.” Lees hier de hele recensie.
 
In de media

Susan Spekschoor schrijft over het werkboek: “Wat een uitgebreid en toch overzichtelijk werkboek! De hoofdstukken zijn logisch opgebouwd. Het kind leert eerst kennis maken met de zeven zintuigen, dan wat prikkels kunnen doen bij iemand en dan hoe hij of zij er zelf het beste mee om kan (leren) gaan. Er is voldoende ruimte om in dit werkboek te schrijven. Daarnaast zijn er veel downloads en een video te vinden.
De teksten passen bij de belevingswereld van het kind. Bij de teksten zijn er ook veel illustraties te vinden. Deze geven de tekst visueel goed weer. Bijvoorbeeld hoe het gehoor werkt en wat er gebeurt bij een prikkel op de huid. Door dieren te koppelen aan een type lijkt me voor kinderen fijn. Of dit ook voor de oudere kinderen (12-14 jaar) nog interessant genoeg is, vraag ik me af. Dat is afhankelijk van het kind. Dat het geen werkboek is die je zo even in kunt zetten, mag inmiddels duidelijk zijn. De begeleider die werkt met het kind moet wel over enige basiskennis van zintuiglijke prikkelverwerking beschikken.
Wanneer het kind onvoldoende zicht heeft over zijn of haar prikkelverwerking of juist meer er over wil weten, dan gaat dat met dit boek zeker weten lukken! Een aanrader voor leerkrachten, kindercoaches en begeleiders die op een vergelijkbare manier met kinderen werken.” Lees hier de hele recensie.

Logo Susan Spekschoor

Voor Vakblad VROEG schreef ik samen met Kim Oude Egberink (Hoog Gevoelig Heel Gewoon) een artikel over het verschil en de overeenkomsten tussen hoogsensitief en overprikkeld.

Menig hulpverlener vraagt zich af wat de verschillen of overeenkomsten zijn tussen een hoogsensitief en overprikkeld jong kind. Begrijpelijk, alleen hoort het één vaak bij het ander. Overprikkeld zijn is namelijk iets dat meer dan gemiddeld voorkomt bij mensen die  hoogsensitief zijn. Andersom geldt dit overigens niet. Lees hier het hele artikel.

Yvonne van Mama in Limburg heeft ook ons tweede boek gelezen en haar ervaringen beschreven. Zij heeft zelf een dochter met prikkelproblemen en schrijft over wat het boek voor haar en haar dochter betekent: “Het boek boeit me, zoals ik al aangaf, omdat mijn dochtertje moeite heeft met prikkelverwerking. En vooral thuis is een plek waar soms alle remmen verdwijnen. Dit uit zich in hevige drift- en angstbuien of juist het tegenover gestelde, dan is ze zo blij dat ze onbehandelbaar is. Maar hoe ga je daarmee om. We hebben wel een prachtige gezinscoach die ons daarbij helpt maar die is er natuurlijk niet 24/7. Vandaar dat het boek ‘Wiebelen en Friemelen thuis’ me zo boeide.” Lees hier de recensie in pdf-vorm.

 

Logo Mama in Limburg

Juf Anke heeft op haar site JufAnke.nl een uitgebreide recensie geplaatst over de Wiebelen en friemelen in de klas. Juf Anke schrijft in haar recensie vonder andere: “Geen taaie stof, maar echt boeiend! … Je ontdekt dat mensen prikkels op verschillende manieren verwerken en door een testje krijg je meer inzicht in hoe verschillend mensen kunnen reageren op dezelfde situatie. … Meteen schieten er namen van kinderen en collega’s door mijn hoofd. Aha, daarom doet hij altijd zo! Ook zelf lees ik verschillende zeer herkenbare dingen. … Door de herhaling, de handige schema’s en gekleurde vlakken met informatie blijft alles wat je leest goed hangen. Het boek leest echt heel fijn en is totaal niet moeilijk. … elke leerkracht zou dit moeten lezen, moeten wéten. Het verandert je handelen en het geeft je inzicht in je eigen reacties op kinderen. Een aanrader!”

Dankjewel Jufanke.nl voor deze mooie recensie! Klik hier om de hele recensie te lezen.

Logo Juf Anke

Het Jeugdjournaal besteed aandacht aan hulpmiddelen in de klas omdat er steeds meer gebruikt worden. Ik mocht uitleggen waarom wiebelen en friemelen in de klas nodig is en waarom het werkt.

Klik hier om het item te bekijken.

 

Jeugdjournaal behind the scenes

Arja Kerpel, leerkracht, heeft een recensie geschreven van de Hulpkaarten die bij het boek ‘Wiebelen en friemelen in de klas’ horen. “Als je het boek Wiebelen en friemelen in de klas gelezen hebt, dan wil je iets met de strategieën die erin beschreven staan. Het is heel handig dat er nu zoveel strategieën in kaartvorm beschikbaar zijn. Ook is het prettig dat je kaartjes kunt uitlenen aan de leerlingen. De kaartjes zijn mooi vormgegeven en het karton is stevig.

Het doel van deze strategieën is dat de alertheid van de leerling beter bij de taak past. Op die manier kunnen deze kaartjes een constructieve bijdrage leveren aan je onderwijs. Uiteraard is de manier waarop je ze inzet wel van invloed hierop. Hierover heb ik meer geschreven in het slot van de boekrecensie van Wiebelen en friemelen in de klas. Ik wil afsluiten met de slotwoorden uit die recensie: Het mooie van Wiebelen en friemelen in de klas vind ik dat het je leert om verder te kijken dan het gedrag dat je ziet. Waar komt het vandaan? Is het kind overprikkeld of onderprikkeld? Als je gedrag beter begrijpt, voorkomt dat onbegrip. Bovendien kun je het kind beter helpen. Dat komt het welbevinden en het leerrendement ten goede.” Klik hier om de hele recensie te lezen.

 

Juf Janneke heeft ons boek gelezen en daarover een hele leuke recensie geschreven op haar site jufjanneke.nl. Zij past verschillende tips en strategieën toe in haar klas en deelt daarover uitgebreid haar ervaringen. Klik hier om de hele recensie te lezen.

 

Wij waren nog een keer te gast bij Signaal, het tijdschrift van de landelijke vereniging van ouders van hoogbegaafde kinderen. Deze keer schreven we een artikel over hoe gedrag van onderprikkelde kinderen tot verkeerde conclusies kan leiden. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Het AD belde om te vragen hoe het zit met de fidget-spinners, werkt dat nou echt? “Kinderen die onderprikkeld zijn, hebben soms wat nodig om in de klas alert te worden. Thoonsen: ,,Die worden vaak weggezet als dromerig of ongeïnteresseerd, maar eigenlijk hebben ze even iets van buiten nodig om hun lichaam wakker te schudden. Met zo’n speeltje in de hand, kunnen ze bij een uitleg van de meester wel ineens opletten.” En het tegenovergestelde geldt eigenlijk voor de overprikkelde kinderen, zij worden juist rustiger als ze iets te friemelen hebben.” Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Ook het NRC wilde van ons weten of de fidgetspinners echt werken om je beter te kunnen concentreren. “…is het zo dat ‘friemelen’ kinderen kan helpen zich te concentreren, zegt Thoonsen, die daarover het boek Wiebelen en friemelen in de klas schreef. Zowel onderprikkelde kinderen als juist overprikkelde kinderen kunnen baat hebben bij dat soort gedoceerde afleiding. Onderprikkelde kinderen omdat ze extra prikkels nodig hebben – in de vorm van zoiets als een spinner, dus. En overprikkelde kinderen omdat ze zich juist even willen afsluiten voor alle prikkels om zich heen – en ook dat kan in de vorm van een fidget spinner. Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Juliette Vasterman, van de onderwijsredactie van het NRC Handelsblad schreef een mooi artikel over hulpmiddelen voor kinderen om zich beter te kunnen concentreren. Wij vertelden haar over de invloed van onder- of overprikkeld zijn op alertheid. En hoe je daar met en zonder hulpmiddelen iets aan kunt doen. Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Arja Kelper, redactielid bij wij-leren.nl en parttime leerkracht in het basisonderwijs schreef een zeer uitgebreide recensie over ‘Wiebelen en friemelen in de klas’. Zij beschrijft alle delen van het boek uitgebreid voordat zij haar eigen mening over het boek deelt. Een deel uit de recensie:

“Het mooie van Wiebelen en friemelen in de klas vind ik dat het je leert om verder te kijken dan het gedrag dat je ziet. Waar komt het vandaan? Is het kind overprikkeld of onderprikkeld? Als je gedrag beter begrijpt, voorkomt dat onbegrip. Bovendien kun je het kind beter helpen. Dat komt het welbevinden en het leerrendement ten goede.”

Klik hier om naar de volledige recensie te gaan.

 

Wij leren logo

Ook J/M wijdde een artikel aan ons boek en baseerde zich op het artikel uit de Limburger. Mirjam Nijs van www.youmepsychologie.nl schreef er een hele leuke reactie onder: “Carmen en Monique, jullie boek is een ontzettend praktische handleiding welke ik enorm veel in mijn psychologen praktijk gebruik. Ook voor leerkrachten kan ik enorm veel tips halen waardoor er veel meer begrip ontstaat voor het kind. Ik pleit voor verder kijken dan het gedrag en juist op zoek gaan naar de oorzaak. Dus jullie boek sluit hier volledig bij aan. Dank je wel!” (reactie is met toestemming geplaatst).
 

Omdenken schreef een stuk op hun site over ons boek. Hun bron daarbij was het artikel dat eerder in het Parool en ook in de Limburger verschenen is. Klik hier om het hele stuk te lezen.

 

Linda Willemsen van www.klasvanjuflinda.nl heeft ons boek ook gelezen. Zij schreef er een prachtige recensie over. Klik hier om de hele recensie op de site van juf Linda te lezen.

 

Fleur Baxmeier schreef een artikel over Adrenaline junkies voor de Viva. “Alles voor de kick” heet het. Wij lichten daar in toe dat adrenalinejunkies overwegend onderprikkeld zijn en veel prikkels nodig hebben om zich ‘alive and kicking’ te voelen. Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Linda Willemsen van www.klasvanjuflinda.nl heeft ons boek ook gelezen. Zij Engelien Houben-Feddema is intern begeleider en remedial teacher op een basisschool. Zij recenseerde “Wiebelen en friemelen in de klas” voor de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders in het Onderwijs. Klik hier om de hele recensie te lezen.

 

Signaal is een uitgave van Pharos, de landelijke vereniging voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Wij schreven voor hen een artikel over zintuiglijke prikkelverwerking en leren. Het accent ligt op de gevolgen van overprikkeling op leren. Veel hoogbegaafde mensen zijn namelijk snel overprikkeld. Wat in het artikel staat kan van toepassing zijn op alle mensen die snel overprikkeld raken, niet alleen op hoogbegaafde mensen. Klik op de alinea om het hele artikel te zien.

Klik hier om het hele artikel te zien.

Linde Dorenbos (student universitaire PABO) en Corinne Verheulen (orthopedagoog stichting adoptievoorzieningen) schreven een recensie over ‘Wiebelen en friemelen in de klas’.

Klik hier om de hele recensie te lezen.

De website Mama in Limburg plaatste een blog van ons. Klik hier om de hele blog te lezen.

Met Lisanne van Sadelhoff hadden wij een heel leuk interview. Naast journalist is Lisanne ook leerkracht, wat voor veel herkenning zorgde bij haar. Ze stelde daardoor hele leuke en relevante vragen. Klik hier om het artikel te lezen.

Ouders van Nu heeft ook een uitgave die ‘Naar School’ heet. Voor dit tijdschrift werden wij geïnterviewd door Miloe van Beek. Zij onderzocht voor haar artikel waar het door komt dat sommige kinderen steeds móeten bewegen. Een interessant onderwerp voor Miloe, want zij heeft zelf ook een zoon die op school heel wiebelig is. Genoeg gespreksstof dus. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Els Rengenhart van sensomotorische-integratie.nl heeft een mooie recensie geschreven over ‘Wiebelen en friemelen thuis’.

“Het laatste deel van het boek is weer zeer praktisch. Eerst een uitleg over het gebruik van strategieën om je kind meer of minder prikkels te laten ervaren, en wanneer je een strategie wel of niet toepast. Daarna volgen uitgebreide tips en strategieën bij de verzorging van het kind, en bij activiteiten in en buitenshuis. Dit gedeelte is bedoeld als naslagwerk. Is er een activiteit die bij jouw kind wat moeizaam verloopt dan kun je opzoeken wat je daar mogelijk aan kunt doen. Bijna alle activiteiten in het leven van een kind komen hierbij wel aan de orde, en zijn op een eenvoudige manier en uitgebreid beschreven.

Het boek is geschikt voor ouders die meer willen weten over prikkelverwerking en met hun kind aan de slag willen. Het is vooral een doe-boek. Het geeft op een eenvoudige manier uitgebreide informatie over de invloed van prikkelverwerking op activiteiten in het dagelijkse leven van een kind.” Klik hier om de hele recensie te lezen.

Voor Vakblad VROEG – voor professionals die werken met kinderen van 0-7 jaar, en hun ouders – mocht ik een artikel schrijven over prikkelverwerking.

“Kinderen die niet stil kunnen zitten, waarbij tandenpoetsen en haren wassen een dagelijks terugkerend drama is of waarbij je alles vijf keer moet zeggen. Ouders hebben het hier vaak moeilijk mee. Oorzaak van het wiebel- en friemelgedrag kan het niet goed waarnemen van zintuiglijke prikkels zijn. Dan zijn er problemen met de sensorische informatieverwerking, met als gevolg overprikkeling of juist onderprikkeling. Gelukkig zijn hiervoor praktische oplossingen voorhanden.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.