Välkommen till Arkeologerna

Vikingagravar, bronsåldershus, medeltida trädgårdar – spåren från det förflutna finns överallt runt omkring oss. Vi är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljövård.

blogg

Vi möter våren i Asmundtorp!

Vintern gick i rasande takt och plötsligt var det dags att åka ut till Asmundtorp igen. Arbetet med att bana av matjorden är i full gång och varje dag blottläggs arkeologiska lämningar.

blogg

Tidsmaskin på stadsmuseet i Göteborg

Under påsklovsveckan kunde man resa i tiden på Göteborgs stadsmuseum.

Aktuella uppdrag

Kyrkogård och bebyggelse på Marstrand

Ett område nära Marstrands medeltida kyrka och kyrkogård undersöks av arkeologerna under våren 2024. Förhoppningen är att äldre lämningar ska finnas kvar under Kyrkogatan.

blogg

Bjuden på fest hos präst

I ett tidigare inlägg kunde vi läsa om det exklusiva bordsskicket hos prästerna i Östra Eneby utanför Norrköping. Ett spännande nytt fynd ger nu en blick in i en lekfull sida av prästgården.

Pressmeddelande

Unik guldring och amulett bland 30 000 föremål hittade i Kalmar

En guldring och en amulett i glas med ristade figurer – det är bara två unika fynd av närmare 30 000 föremål som hittats under utgrävningarna av det medeltida Kalmar.

blogg

Keramik med ovanlig fingerdekor

Keramikskärvor från krukor och andra kärl är den sorts fynd som vi har hittat mest av i Pryssgården. Bland fynden finns så kallad rabbad keramik från bronsåldern med ränder efter fingrar.

Filmad föreläsning

Historien om Göteborg – Bönder i stadens skugga

Se föredraget om hur bönderna i Göteborg påverkades av stadens framväxt under 1600-talet.

Ny utställning

Vikingatida silverskatt från Täby ställs ut på Historiska museet   

Fyndet av en skatt från vikingatiden med bland annat åtta halsringar och två armringar i silver väckte stor uppmärksamhet. Nu ställs skatten ut i Historiska museets nya miniutställning ”Aktuell arkeologi”.  

blogg

Flera järnåldershundar hittade i brunnar i Vellinge

Rester efter flera hundar har hittats i brunnar från järnåldern i Vellinge i Skåne. En av hundarna hade en mankhöjd på 64 centimeter, vilket är ovanligt stort för hunder under den här tiden.

nyhet

Missa inte: Ny tidskrift om aktuell arkeologi i Sverige

Har du sett SVT:s ”Historien om Sverige”? Nu fortsätter resan. I Arkeologernas nya tidskrift kan du läsa mer om de senaste årens spännande upptäckter och resultat.

Tillbaka till Gullberg

Skansen Lejonet är inte den första befästningen på Gullberget, och spåren av dess medeltida föregångare finns kvar än idag. Följ med på en rundtur bland murrester, vass och tornrum i ett sällsynt soligt Göteborg.

3d-modeller

Nu skannar vi Varbergskoggarna

För precis två år sedan hittade vi två fantastiska medeltida fartygslämningar av så kallad koggtyp i samband med bygget av Varbergstunneln. Mycket har hänt sedan dess, nu ska de dokumenteras och skannas.

Lediga jobb

Vill du jobba hos oss?

En unik guldgubbe, neolitiska hus, en dekorerad bronsåldersyxa och medeltida lerbottnar. Så såg fjolåret ut. Hur blir detta år? Just nu söker vi två arkeologer med erfarenhet av projektledning till Stockholm/Uppsala.

Sensationellt fynd: Svärden i gravarna

Följ med till ett vikingtida gravfält i Västmanland och se hur en sensationell upptäckt gjordes i fjol av två svärd som stod nerstuckna i gravar.

Aktuella uppdrag

Hyddor, långhus och gravar i Skåne

I slutet av augusti drar en av de största arkeologiska utgrävningarna i Skåne på många år igång i Dalköpinge i Trelleborg. Lämningar från stenålder, bronsålder och järnålder ska undersökas.

Under jorden i Göteborg – Göteborgs historia för skolor

Fynd av skeppsvrak, befästningstorn, bostadshus och spännande föremål berättar om livet förr i Göteborg. Nu har vi satt samman ett undervisningsmaterial för grundskolan.

blogg

En boplats från järnåldern vid Berga äng

Hittills har vi hittat en större boplats med ett stort hus, gårdsplan, ekonomibyggnad och hantverksområde från äldre järnålder vid Berga äng utanför Linköping. Arbetet fortsätter i vår.

blogg

Knästorps guldgubbe!

Guldgubben från Knästorp sällar sig till en mytomspunnen föremålskategori som finns representerad på en liten skara av speciella fyndplatser!

blogg

Unikt fynd i källare från bronsåldern

I botten av den största källaren i ett av Pryssgårdens många bronsåldershus hittade vi nyligen en ovanligt vacker, dekorerad yxa.

Resterna efter ett vikingatida gravfält del 2

Under en cirka tio meter stor vikingatida stensättning som undersöktes i Derome utanför Varberg har arkeologerna en märklig struktur.

blogg

Flintredskap och keramik i Göteborg

Flera flintredskap som kärnyxor och pilspetsar, men även spån och spånkärnor, har hittats i Torslanda under den pågående undersökningen. De är cirka 8 000–10 000 år gamla.

blogg

Peppar – det medeltida kökets guld

I Sverige blev peppar tidigt en klassmarkör för den yttersta eliten, men redan då hade den gamla anor i de europeiska köken.

tjänst

Parasitanalys

Genom historien har parasitsjukdomar varit mycket vanligt förekommande. De drabbade både människor och djur och förekom i nästan alla miljöer...