Tilburg,
16
november
2021
|
13:42
Europe/Amsterdam

FHK-lector Falk Hübner rent rondje Tilburg ter kennismaking

De kersverse lector Artistic Connective Practices bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten maakt op unieke wijze kennis met Tilburg. In zijn nieuwe standplaats legt Falk Hübner een hardloopronde af van 50 kilometer.

Naast zijn werk als componist, theatermaker en onderzoeker is Hübner (42) gepassioneerd hardloper. Op woensdag 17 november trekt hij de loopschoenen aan voor wat hij Project #1 van zijn lectoraat noemt. Maar wat vormt dan precies die link tussen rennen en kunst?

“Mijn lectoraat Artistic Connective Practices gaat over het leggen van verbindingen tussen de kunstensector en mensen of locaties in de stad”, licht Hübner toe.

“Daarvoor moet je volgens mij echt contact maken- een uitwisseling op gang brengen. Hardlopen is een prima manier om dat te doen.”

'De stad lopen'Falk Hübner
Ook is er een persoonlijk motief voor Hübners rondje Tilburg. “Het duurt vaak lang voordat ik op een nieuwe plek kan aarden. Ik ben geboren op het Duitse platteland en toen ik later in het Ruhrgebied terechtkwam, kostte me het jaren om me er thuis te voelen.”

Zijn huidige woonplaats Rotterdam ontdekte hij door de stad 'letterlijk te lopen': kilometers te maken door de omgeving en er zodoende te ‘landen’.

“Bij het hardlopen maak je rondjes los van je vaste, functionele routes huis-winkel of huis-basisschool. Rennen is ook anders dan fietsen of autorijden. Het lagere tempo voelt natuurlijk en biedt je de gelegenheid bijzondere plekken uit te zoeken. Dat heeft me toen sterk verbonden met de stad.”

Op zijn looproutes gaat Hübner bewust in gesprek met voorbijgangers. “Ik vertel hen dat ik nieuw ben en de stad verken. Vervolgens vraag ik wat de mensen die ik tegenkom met die betreffende plek hebben. Ook probeer ik de link te leggen met het culturele, door mensen te vragen naar hun interesses en straks in Tilburg ‒ of ze FHK überhaupt kennen.”

Goede voorbereiding
Zijn ontdekkingstocht door Tilburg wil Hübner niet alleen van toevallige ontmoetingen laten afhangen. Samen met Heleen de Hoon, studieleider van de Master Performing Public Space, informeerde hij bij Tilburgse FHK-collega’s gericht naar bijzondere mensen en verhalen.

“Daaruit kwam bijvoorbeelHet rondje Tilburg dat Falk Hübner woensdag gaat lopen.d de kraam van Vittorio Perzisch IJs aan de Piushaven. De uitbater is een Syrische vluchteling die een begrip is geworden in de stad. Niet ver daarvandaan ligt natuurgebied Moerenburg, een locatie die stadscomponist Matthijs Leeuwis inspireerde tot nieuw werk dat je ter plekke kunt beluisteren.”

“Over stadsuitbreidingswijk Reeshof hoorde ik dan weer dat het een beetje een inspiratieloze plek is waar overdag bijna iedereen van huis is. Ook dat maakt me nieuwsgierig.”

Vijftig kilometer
Op basis van deze input heeft hij een route uitgestippeld van 50 kilometer- beduidend meer dan een rondje om het FHK-gebouw. “Ja, haha. Ik wil er wel een serieuze uitdaging van maken.”

Die afstand is de ervaren langeafstandsloper toevertrouwd. “Ik heb nu vier marathons gelopen, waaronder die van Antwerpen afgelopen september. Die vijftig kilometer door Tilburg loop ik vrij relaxed, met een lagere intensiteit dan de marathon. In totaal doe ik er zo’n vijf uur over. Daarnaast nemen de gesprekken die ik onderweg voer natuurlijk de nodige tijd in beslag.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

De bijzondere kennismaking van lector Falk Hübner met zijn nieuwe standplaats Tilburg start op woensdag 17 november om 9.00 uur bij de Circusopleiding op campus Stappegoor.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Monique Zijp
30
November
2021
“Over stadsuitbreidingswijk Reeshof hoorde ik dan weer dat het een beetje een inspiratieloze plek is waar overdag bijna iedereen van huis is. Ook dat maakt me nieuwsgierig.”
Inspiratieloos? De Reeshof? Dat kan ik gelukkig ontkennen als artistiek leider van EELT Theatercollectief Theatercollectief. Goed dat Falk Hübner nieuwsgierig is naar de Reeshof. De BladBlazerSymfonie van EELT Theatercollectief met muziek van Aart Strootman had nergens anders gemaakt kunnen worden. Of Piazza Cultura, schoolvoorstellingen, KunstKanaal 1,2 & 3 langs de oevers van het kanaal en Reesfiets Cultuursafari; allemaal projecten waaraan talrijke FHKartiesten meedoen, ver weg van het culturele stadshart van Tilburg. En dat zijn dan alleen nog maar de EELTprojecten. Er zijn ook de Zandpoort, de nieuwe theaterprogrammering, muziekmiddagen en literaire ontmoetingen, allemaal gedragen door de wijk. Is er een ander stadsdeel dan de Reeshof dat met visie zo hard werkt om een nieuwe culturele hub te worden? Sleutelfiguur spreken? Peter van Gils en Joost van Rijckevorsel.
Peter van Gils
30
November
2021
Falk nodig ik van harte uit om op zijn hardlooptocht bij mij thuis een stop in te lassen. Anne en ik zorgen voor de koffie en/of fris water. Daarna een stop bij kunstwerk Zandpoort een werk van kunstenaarscollectief het Observatorium uit R’dam. Graag vertellen we onze plannen met het Kanaalpark!
Falk Hübner
16
January
2022
Dag Monique (en Peter), ik zie pas nu jullie commentaren, mijn excuses. Wat leuk om te horen! Zouden jullie met mij willen afspreken om kennis te maken? Dat zou ik heel fijn vinden, ik hoor graag van jullie!