In editie Huid & Werk van vakblad HEELdeHUID verscheen namens de Stuurgroep een artikel over zonveilig buitenwerken, met de oproep aan dermatologen, huisartsen, huidtherapeuten en andere huidspecialisten om alert te zijn op plekjes bij mensen die met name buiten werkzaam zijn. In het artikel staan onder andere maatregelen van de HBB Groep, een kei in zonveiligheid in de bouwsector en een goede inspiratiebron voor andere organisaties die hun buitenwerk(st)ers betere zonbescherming willen bieden.

Zonveilig buitenwerken voor organisaties

HEELdeHUID editie Huid & Werk

Een van de geïnterviewden in het artikel is KAM-coördinator en hoger veiligheidsdeskundige Jeroen Seldenrijk, destijds werkzaam bij de HBB Groep. Deze organisatie is werkzaam in het ontwikkelen en bouwen van complexe woningbouwprojecten en doet er alles aan om huidkanker bij buitenwerk(st)ers te voorkomen. Hierbij richt het bedrijf zich niet alleen op de eigen werknemers, maar ook op andere partners die bij de projecten van de HBB Groep zijn betrokken.

Ledengroep Veiligheid Bouwend Nederland

Jeroen is lid van de Ledengroep Veiligheid binnen de brancheorganisatie Bouwend Nederland. Ook daar staat werken in hitte en blootstelling aan schadelijke UV-straling op de agenda. Bouwend Nederland publiceert regelmatig nieuwsbrieven om leden te informeren over de risico’s en de te nemen maatregelen voor het werken in hitte en blootstelling aan schadelijke UV-straling. Ook de andere bedrijven binnen (en buiten) deze Ledengroep Veiligheid zijn actief in het beschermen van buitenwerkers tegen hitte en schadelijke UV-straling en delen best practices om van elkaar te leren. Zo nam bouwbedrijf Dura Vermeer bijvoorbeeld een instructiefilm op, die zij met derden delen.

Passende maatregelen bij werk in hitte en UV-straling

Jeroen Seldenrijk in het artikel: “Als regisserend hoofdaannemer heeft de HBB Groep zelf geen buitenwerkers (vaklieden) in dienst. Op de nieuwbouwprojecten van de HBB groep zijn onze projectleiders, uitvoerders en werkvoorbereiders werkzaam. Met name de uitvoerders komen dagelijks op de werkvloer en kunnen daarbij aan hitte en UV-straling worden blootgesteld. Naast de eigen collega’s werken wij met onderaannemers en andere bouwpartners en hebben we te maken met diverse buitenwerkers zoals dakdekkers, metselaars, betonvlechters, schilders en grondwerkers.

Wij hanteren algemene bouwplaats-regels waar iedereen zich aan dient te houden. Denk hierbij aan het dragen van benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, goede werkkleding en een veiligheidshelm. Daarnaast verbieden wij het werken met een ontbloot bovenlijf. Uiteraard dient elke werkgever zélf ook zorg te dragen voor passende maatregelen.

Onze projectleiders en uitvoerders zijn opgeleid als BHV’er en zijn bekend met de risico’s die hitte en langdurig werken in de zon met zich mee kunnen brengen. De bewustwording om zichzelf daartegen te beschermen is dan ook prima aanwezig. Ze weten welke maatregelen ze kunnen treffen om zichzelf, maar ook anderen te beschermen. Aan onze onderaannemers en bouwpartners verstrekken we toolboxmeetings met instructiemateriaal, zodat zij hun medewerkers kunnen voorzien van voorlichting over op welke wijze de buitenwerkers zichzelf kunnen beschermen tegen hitte en UV-straling.

Naast het verstrekken van de bouwplaats-regels en toolboxmeetings bieden wij de medewerkers van onze onderaannemers en bouwpartners zonnebrandcrème aan. Er hangen zonnebranddispensers in de schaftkeet met posters in verschillende talen om de buitenwerkers bewust te maken van de risico’s en het belang van het nemen van maatregelen tegen hitte en schadelijke UV-straling en het smeren met zonnebrandcrème. Op één project stelde groothandel en materieeldienst AIC een zonnebrandpaal beschikbaar. Deze geeft de zon-index aan en laat medewerkers zien wanneer zij zich moeten insmeren. Daarnaast kan het gebruik van de zonnebrandcrème worden gemonitord.”

Zonnebrandpaal voor buitenwerkers

Maatregelen zonveilig buitenwerken voor buitenwerkers:

  • Overleg met je werkgever of de werktijden kunnen worden aangepast
  • Neem vaker pauzes uit de zon/warmte
  • Zoek waar mogelijk beschutting tegen de zon (natuurlijke schaduw) en kijk of er met de werkzaamheden rekening kan worden gehouden met de stand van de zon in relatie tot de werkplek; Als het niet nodig is om op het heetst van de dag in de volle zon te werken, doe dit dan ook niet
  • Overleg of de werkplek kan worden afgeschermd door bijvoorbeeld het spannen van zeilen
  • Draag goede beschermende geventileerde werkkleding
  • Gebruik zonnebrand  >factor 30
  • Drink voldoende water
  • Neem voldoende zout door bijvoorbeeld drinkbouillon
  • Let op jezelf en op je collega’s

Maatregelen zonbescherming voor werkgevers:

  • Neem het werken bij hitte en in UV-straling op in de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
  • Zorg voor de juiste maatregelen en middelen
  • Zorg voor goede instructies en toezicht of de maatregelen goed worden nageleefd

Zonlicht geeft energie en het maakt mensen vrolijk, maar besef wel dat daar ook een risico in schuilt. Als je jezelf niet beschermt (zowel op je werk als in privétijd) kan dat resulteren in huidkanker!

Jeroen Seldenrijk, KAM coördinator/Hoger veiligheidskundige

De bewustwording moet omhoog

“Wat de ultieme maatregel zou zijn om buitenwerkers zonveilig te laten werken? De UV-straling van een project wegnemen, maar dat is veelal niet haalbaar. Er zouden meer innovaties mogen komen voor het afschermen van werkplekken. Waar we bijvoorbeeld tegenaan lopen is dat het afschermen van werkplekken bij nieuwbouwprojecten in de hoogbouw technisch niet altijd haalbaar is. Op hoogte is er vaak windbelasting, wat het bemoeilijkt om goede afschermingen te plaatsen die goed blijven zitten. Ook het gebruik van UV-werende kleding is nog vrij onbekend. Maatregelen die echt effect lijken te hebben zijn korte pauzes inlassen en het werk zo organiseren dat men niet op het heetst van de dag in de zon werkt. Ook het aanbieden van zonnebrandcrème werkt, men maakt er gebruik van.

Mensen bewust blijven maken van de gezondheidsrisico’s door UV-straling, zowel op de korte als op de lange termijn werkt wel, maar het echt bereiken van een grote groep buitenwerkers is moeizaam en kost veel tijd. Regels en maatregelen dragen zeker bij aan het beschermen van de buitenwerkers, maar je wilt bereiken dat ze ook écht beseffen wat de risico’s zijn. Een buitenwerk(st)er zou vanuit zijn of haar eigen motivatie maatregelen moeten nemen, en niet alleen omdat het verplicht wordt gesteld. De bewustwording moet echt nog verder omhoog. Zowel bij werkgevers als bij werknemers! Men moet gaan beseffen dat je door de blootstelling aan UV-straling echt veel schade kunt oplopen, soms zelfs met dodelijke afloop op latere leeftijd. Ik vergelijk dit met gevaarlijke stoffen, waarbij gezondheidsschade veelal ook pas jaren later optreedt.”

Zonvenant Huidfonds

Draag ook structureel bij aan de preventie van huidkanker en sluit aan bij het Zonvenant van het Huidfonds! In het Zonvenant committeert een organisatie zich om minimaal 3 jaar huidkankerpreventie in haar beleid op te nemen en actief uit te dragen. Ter ondersteuning voorziet het Huidfonds de organisatie van het benodigde materiaal.

Meer weten over het Zonvenant? Neem dan contact op met het Huidfonds via secretariaat@huidfonds.nl.