Veelgestelde vragen

Over de app

De CovidSafeBE-app voor Android zal werken op toestellen vanaf versie Android 5. Bij iPhone is dat de iPhone 5s of een recenter model (met minimaal iOS 12.5). Omdat ook oudere toestellen ondersteund worden, zal de app op meer toestellen werken dan de Coronalert-app. Zo’n 96% van de smartphones in omloop zullen deze mobiele app kunnen gebruiken.

Je aanmelden in de app, gaat het makkelijkst via Itsme. Het kan ook via één van de aanmeldopties van eHealth.

De tracing-app Coronalert waarschuwt burgers wanneer er een nauw contact geweest is met iemand die positief testte op Covid-19. Dat gebeurt altijd anoniem.

De CovidSafeBE-app heeft een ander doel: aanmelden gebeurt via je eigen digitale ID en ook je certificaat is persoonlijk.

Vandaar een aparte app: anonimiteit blijft gegarandeerd in de Coronalert-app, persoonlijke gegevens worden verwerkt via sterk beveiligde login in de CovidSafeBE-app.

De app kan gedownload worden via de Play Store (Google) of App store (Apple). Een link naar beide stores vind je terug op de website CovidScan.be

Na het scannen van de QR-code van het certificaat, toont de app de gegevens die ook op het certificaat vermeld staan, zoals de naam en het type certificaat. Je kan zowel je smartphonescherm als een papieren versie van het document scannen.

Via de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ kan je zowel je eigen certificaten als die van je kinderen terugvinden. Hierdoor hoef je er niet naar te zoeken en staan ze in één overzicht.

Wil je de certificaten van je kinderen ophalen, kies dan ‘aanmelden via eHealth’. Selecteer één van je kinderen en de beschikbare certificaten downloaden meteen naar je mobiele app.

De vernieuwde app toont de certificaten in een officiële opmaak. Daarnaast zit rond de QR-code en bewegend watermerk. Zo kan er geen screenshot of foto van de app meer gebruikt worden bij het scannen van het certificaat. Op deze manier wordt vervalsing uitgesloten. Dat is een belangrijke bescherming voor iedereen.

Over de certificaten

  • Je geboortedatum en voor-en achternaam komen uit het rijksregister of heb je meegegeven bij de apotheker waar je een sneltest liet afnemen.
  • Voor een herstelcertificaat en een testcertificaat worden de testgegevens gebruikt die de labo’s bij Sciensano registreren.
  • Voor een vaccinatiecertificaat zijn het de gegevens uit vaccinatiecentra, zorgcentra, ziekenhuizen, … zoals ze werden ingegeven op Vaccinnet.

Omdat de EU-lidstaten samen afspraken hebben gemaakt over de opbouw van een certificaat, zien ze er in de hele Europese Unie gelijkaardig uit. Elk certificaat bevat een unieke QR-code. De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Een Belgisch certificaat wordt opgemaakt in het Engels én in de drie landstalen (Nederlands, Frans, Duits).

Elk certificaat is persoonlijk. Dat betekent dat je per gezinslid een apart certificaat ontvangt. Ouders kunnen de certificaten van minderjarige kinderen opvragen.
Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie ontvang je een afzonderlijk certificaat.

  • Een vaccinatiecertificaat is beschikbaar vanaf 48 uur na je vaccinatie (maar soms kan het tot een week duren). Dit is grotendeels afhankelijk van wanneer het vaccinatiecentrum de gegevens heeft ingevoerd in de databank van Vaccinnet. Wanneer zij die gegevens invoeren, ligt niet vast. Meestal is dat nog de dag van de vaccinatie zelf, soms enkele dagen later. Van zodra die gegevens opgeladen en verwerkt zijn, kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.be, Mijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe. Let op: het vaccinatiecertificaat is pas 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig.
  • Een testcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten hebben ingevoerd in de databank van Sciensano. Meestal valt dat moment ongeveer samen met het moment waarop je verwittigd wordt van de uitslag van je test.

Bel niet naar het vaccinatiecentrum, maar neem contact op met de regionale helpdesk:

  • voor Vlaanderen: 1700 van 9u – 19u op weekdagen

Je kan de status van je vaccinatie ook eerst zelf nakijken op deze link.

  • Een herstelcertificaat wordt afgeleverd op basis van een positief PCR- of antigeen-testresultaat ingevoerd in de databank van Sciensano. Maar dat certificaat is pas geldig (bv. voor een reis) 11 dagen na de dag van de test, dan ben je hersteld. Opgelet, dat betekent dat je je certificaat pas kan gebruiken vanaf de 12de dag na de dag van de test. Het herstelcertificaat vervalt 180 dagen na de dag dat je test werd afgenomen.

    Een voorbeeld: Jan Janssens test op 1 november positief, op 2 november begint zijn herstelperiode te lopen en dit gedurende 11 dagen. Op 13 november (dag 12 na de test) krijgt hij zijn herstelcertificaat.
  • Vanaf het herstelcertificaat beschikbaar is kan je het net zoals test- en vaccinatiecertificaten opvragen in de CovidSafeBE app, via de online platformen of via Ebox door te bellen naar de regionale contact centra.


  • De politiediensten van de EU-landen kunnen je certificaat opvragen ter controle, op het moment waarop je het land bezoekt.
  • Reisorganisaties (bv. luchtvaartmaatschappijen) mogen het certificaat ook opvragen. Dit doen ze om te vermijden dat je als reiziger in het land van bestemming voor verrassingen komt te staan, of dat je de toegang zou worden ontzegd bij aankomst. Een dergelijke controle mag je dan ook beschouwen als een ‘dienst’, niet als een verplichting voor de reiziger.

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een PCR-test, die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test, maar u moet wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en daar geanalyseerd is. Deze test geeft, indien ook aan de andere voorwaarden is voldaan, recht op een herstelcertificaat. Deze test kan ook tot een testcertificaat leiden.

Antigeentesten (sneltesten) voor COVID-19 meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd. Ze kunnen meteen uitgevoerd en afgelezen worden door medisch geschoold personeel, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) beschikbaar is. Vanaf 1 juli 2021 kunnen deze testen ook recht geven op een testcertificaat. Deze test geeft, indien ook aan de andere voorwaarden is voldaan, recht op een herstelcertificaat.

Let op, niet alle landen aanvaarden antigeentesten.

Antilichaamtesten of serologische sneltesten gaan via bloedonderzoek na of de patiënt antilichamen heeft tegen COVID-19. Zo weet de patiënt of hij of zij in het verleden besmet is geweest. Deze testen leiden niet tot een certificaat. De klassieke snelle antigeentesten kunnen uitsluitend door een medisch geschoold persoon afgenomen worden. Er bestaan ook antigeentesten die op een eenvoudigere manier zelf kunnen afgenomen worden, ook wel zelftesten genoemd. Deze testen leiden niet tot een certificaat.

CTPC staat voor ‘Covid-19 Test Prescription Code’. Deze unieke code van 16 cijfers hebt u nodig voor een test in een afnamecentrum. U kan die CTPC krijgen via een arts of www.mijngezondheid.belgie.be.

Je kan alle informatie die je nodig hebt terugvinden via deze link: https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#faq

Een herstelcertificaat wordt afgeleverd op basis van een positief PCR-of antigeen-testresultaat. Maar dat certificaat is pas geldig (bv. voor een reis) 11 dagen na de dag van de test, dan ben je hersteld. Opgelet, dat betekent dat je je certificaat pas kan gebruiken vanaf de 12de dag na de dag van de test. Het herstelcertificaat vervalt 180 dagen na de dag dat je test werd afgenomen.

Een voorbeeld: Jan Janssens test op 1 november positief, op 2 november begint zijn herstelperiode te lopen en dit gedurende 11 dagen. Op 13 november (dag 12 na de test) krijgt hij zijn herstelcertificaat.

Je hebt een geldig herstelcertificaat voor elke positieve PCR-of antigeentest in de voorbije 180 dagen.

  • Tenzij twee testen afgenomen zijn binnen 60 dagen, dan krijg je er alleen een voor de eerste test. Want bij minder dan 60 dagen tussen twee positieve testen speelt waarschijnlijk dezelfde virusvariant.
  • Meer dan 60 dagen tussen twee positieve tests, binnen de 180 dagen? Dan ben je waarschijnlijk snel opnieuw besmet met een nieuwe variant. In dat geval kan het zijn dat je twee geldige herstelcertificaten in je CovidSafeBE-app vindt.

Een herstelcertificaat vervalt ook 180 dagen na een positieve test. Gebruik dus bij voorkeur best het meest recente geldige herstelcertificaat, als je er meerdere hebt, dat is het langste geldig.

Het herstelcertificaat is geldig tot 180 dagen na de staalafname.

Bekijk het stappenplan op deze pagina.

Je vindt een vaccinatiecertificaat in je CovidSafeBE-app wanneer je vaccinatiecentrum je prik(ken) heeft geregistreerd bij Vaccinnet.

Wanneer zij die gegevens invoeren, ligt niet vast. Meestal is dat nog de dag van de vaccinatie zelf, soms enkele dagen later. Van zodra die gegevens opgeladen en vewerkt zijn, kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.be, Mijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe.

De beste eerste stap is om te checken of je vaccinatie geregistreerd is in Vaccinnet. Meld je aan op mijngezondheid.belgie.be. Klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Mijn vaccinatiegegevens’.

  • Zie je een verkeerd geregistreerde vaccinatie? Neem dan contact op met het centrum dat je de prik gaf.
  • Zie je wel een vaccinatie geregistreerd staan, maar heb je geen vaccinatiecertificaat in je CovidSafeBE-app? Bel niet naar het vaccinatiecentrum, maar neem contact op met de regionale helpdesk:
    • voor Vlaanderen: 1700 van 9u – 19u op weekdagen

Je kan de status van je vaccinatie ook eerst zelf nakijken op deze link.

Een testcertificaat is te vinden in je CovidSafeBE-app als je net een negatieve, betrouwbare test liet afnemen.

  • Een PCR-test, geanalyseerd door een labo, doorgegeven aan Sciensano: je QR-code is 72 uur geldig, te tellen vanaf het moment dat je de test deed.
  • Een snelle antigeentest (een sneltest afgenomen door medisch geschoold personeel), met resultaat na 30 min., doorgegeven aan Sciensano: je QR-code is 48 uur geldig, te tellen vanaf het moment dat je de test deed.

Een test die langer geleden is dan 72 uur (of 48 uur, bij een antigeentest) geeft geen geldig testcertificaat, moet je dus niet naar zoeken. Had je wel net een PCR- of snelle antigeentest, en vind je geen testcertificaten? Meld je aan op mijngezondheid.belgie.be. Klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Mijn testresultaten’. Zie je geen code van de test? Dan was je test geen erkende PCR- of antigeentest, dan kan er geen testcertificaat worden gemaakt. Wel een code? Kopieer die en klik op ‘COVID 19 – Persoonsgegevens’, dan op ‘Testresultaat via CTPC-code’.

  • Staat er een positief testresultaat, en dat klopt niet? Neem dan contact op met het labo van je testcentrum (voor PCR-tests) of zorgverstrekker (voor snelle antigeentests). Hou je rijksregister- of BIS-nummer bij de hand. Vraag te checken wat er misgelopen kan zijn.
  • Staat er wel een negatief testresultaat en zou dat een testcertificaat in je CovidSafeBE-app moeten geven? Contacteer dan onze helpdesk voor de connectie met de Sciensano-database. Voor Vlaanderen: 1700 van 9u – 19u op weekdagen.

  • Je surft naar MijnGezondheid.be, MijnBurgerprofiel, MyHealthviewer of Helena. Je meldt je aan met een van de digitale sleutels. ItsMe is de makkelijkste manier. Op de website staan je certificaten. Je kan ze downloaden en afdrukken. Druk zeker het certificaat van volledige vaccinatie af (dosis 2/2).
  • Je kan ook 24/24 de helpdesk bellen op 078/78 78 50 (in Vlaanderen) of 02/ 214 19 19 (voor Brussel), dan wordt je vaccinatiecertificaat per post opgestuurd.

Je nieuwe certificaat is 2 tot 7 dagen na je derde prik beschikbaar in je CovidSafeBE-app.

  • Wie een boosterprik kreeg bovenop twee vaccins, krijgt een extra certificaat dat wordt weergegeven als dosis 3/3.
  • Wie een boosterprik kreeg boven het Johnson & Johnson-vaccin, krijgt een extra certificaat dat wordt weergegeven als dosis 2/1 (bij een eerste boosterprik) of 3/1 (bij een tweede boosterprik).

Let op: deze nieuwe certificaten verschijnen niet automatisch in de CovidSafe-app. Je moet onderaan op de knop “Controleer op nieuwe certificaten” drukken en aanmelden via Itsme of eHealth. Het certificaat is binnen 2 tot 7 dagen na de registratie van het vaccinatiecentrum beschikbaar in de app.

Via deze link vind je andere, veelgestelde vragen over herstel- en testcertificaten.

Tot begin december 2021 werd het certificaat voor een boosterprik voor personen onder de 65 jaar uitgegeven met een dosis nummer 2/2, net zoals een certificaat van volledige vaccinatie na twee prikken. Zo werd onder andere de privacy van risicopatiënten gegarandeerd die (net zoals bv. verzorgend personeel) sneller uitgenodigd werden voor een boosterprik.

Nu de bredere bevolking in aanmerking komt voor een boosterprik kunnen personen die een certificaat met dosis vermelding 2/2 kregen (voor hun boosterprik), hiervoor een nieuwe versie van dat certificaat ophalen dat dosis 3/3 vermeldt.

In de CovidSafeBE app kan je via de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ het nieuwe certificaat ophalen. Het eerste certificaat dat je kreeg voor je boosterprik blijft ook staan. Dat kan je, indien gewenst, (door de datum te controleren) verwijderen.

Op het portaal van mijngezondheid.be verschijnt er een nieuwe publicatie. Als je hierop doorklikt kan je het nieuwe certificaat met 3/3 dosis vermelding ophalen.

Het nieuwe certificaat zal niet automatisch opgestuurd worden per post. Om het certificaat te ontvangen per post kan je de regionale contactcentra contacteren.

Ja, want sommige landen vragen dit al. Je boostercertificaat verschijnt niet automatisch bij je andere vaccinatiecertificaten. Je moet het zelf digitaal ophalen of telefonisch aanvragen. Je nieuwe certificaat is 2 tot 7 dagen na je derde prik beschikbaar.

Je kan je boostercertificaat op 3 manieren bekomen.

In de CovidSafe app

In de app druk je op 'controleer op nieuwe certificaten'. Kies vervolgens itsme of eHealth om je aan te melden. Je boostercertificaat verschijnt even later boven je andere certificaten/certificaat met vermelding: vaccin 3/3 of 2/1 (indien je eerste vaccin J&J was).

Via de portalen

Je surft naar MijnGezondheid.be, MijnBurgerprofiel, MyHealthviewer of Helena. Je meldt je aan met een van de digitale sleutels. ItsMe is de makkelijkste manier. Op de website staan je certificaten. Je kan ze downloaden en afdrukken.

Per post

Je kan ook 24/24 de helpdesk bellen op 078/78 78 50 (in Vlaanderen) of 02/ 214 19 19 (voor Brussel), dan wordt je boostercertificaat per post opgestuurd.

De boosterprik wordt weergegeven als dosis 3/3 in de CovidSafe-app. Als je basisvaccinatie van Johnson & Johnson was, zal die worden weergeven als 2/1 (eerste boosterprik) of 3/1 (tweede boosterprik).

De nieuwe certificaten verschijnen niet automatisch in de CovidSafe-app. Je moet onderaan op de knop “Controleer op nieuwe certificaten” drukken en aanmelden via Itsme of eHealth. Het certificaat is binnen 2 tot 7 dagen na de registratie van het vaccinatiecentrum beschikbaar in de app.

De geldigheidsdatum van je certificaten kan mogelijks verlopen zijn. Vernieuw je certificaten voor je op reis vertrekt. Haal binnen de 20 dagen voor vertrek je nieuwe COVID-19 vaccinatiecertificaten op. Durk op de knop “Controleer op nieuwe certificaten” en meld je veilig aan via sterke authenticatie. De vernieuwde certificaten met aangepaste geldigheidsduur zullen verschijnen in de app. Je verlopen certificaten komen onderaan in een uitklapmenu terecht.

Certificaten voor minderjarigen

Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben net als volwassenen een certificaat nodig om te kunnen reizen. Zolang ze niet gevaccineerd zijn, kunnen ze een herstelcertificaat of een testcertificaat ontvangen. Na vaccinatie krijgen ze net als volwassenen een vaccinatiecertificaat.

Let op. Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan reizigers van 6 tot 18 jaar.

Als ouder kan je het COVID-certificaat van je kind terugvinden in MijnGezondheid. Je meldt je dan aan via de kaartlezer en steekt de identiteitskaart van je kind erin. Zo kan je het juiste certificaat downloaden.

  • Heeft je kind zelf een smartphone, dan kan het ook zo.
  • Is je kind al (volledig) gevaccineerd, dan kan de helpdesk het vaccinatiecertificaat ook naar het officiële thuisadres van je kind sturen.

Dat wordt uitgelegd in deze handige video.

Er zijn twee manieren: je certificaat bewaren in de CovidSafeBE-app of downloaden als pdf.

  • Als je een smartphone hebt, gebruik je best de CovidSafeBE-app, daarin staat automatisch je COVID-certificaat. Hier wordt uitgelegd hoe je je kan aanmelden op de app.

  • Wil je je COVID-certificaat downloaden als pdf, meld je dan aan op MijnGezondheid met je identiteitskaart in de kaartlezer. (Dat mag je geldige kidsID of eID zijn, met de juiste pincode.) Doe dat met toestemming of hulp van een ouder. Heb je je certificaat gedownload, dan kan je dat printen of naar je smartphone sturen.

Over vaccinatie

  • In België ben je volledig gevaccineerd na het ontvangen van de laatste dosis van je vaccin. Bij de meeste vaccins is dat de tweede dosis. Sommige vaccins bestaan uit slechts één dosis.
  • De meeste EU-landen vragen aan reizigers een vaccinatiecertificaat van volledige vaccinatie dat minstens 14 dagen oud is. Check de ReOpen EU-website.

Als je voor een lange tijd in België verblijft of werkt, heb je waarschijnlijk een BIS-nummer. Met dat nummer kan je je digitale certificaat opvragen via de CovidSafeBE-app of via de online-portalen (zie covidsafe.be.)Meer info over de activatie van digitale sleutels voor BIS-nummers vind je hier.

Beschik je over een erkende digitale sleutel van een ander Europees land, dan kan je dankzij eIDAS daar ook mee aanmelden om je certificaat te downloaden. Meer info over het gebruik eIDAS authenticatie vind je hier.

Ontvang je je certificaat liever per post? Dan wordt de papieren versie van je vaccinatiecertificaat verstuurd naar je officiële adres. Neem hiervoor contact op met het callcenter:

  • voor Vlaanderen: 078 78 78 50 van 9u – 19u op weekdagen
  • voor Brussel: 02 214 19 19 van 9u - 17u30 op weekdagen en in het weekend en op feestdagen van 10u – 17u30.

Om je digitale certificaat te kunnen opvragen via de CovidSafeBE-app of via de online-portalen (zie covidsafe.be), moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt de Belgische nationaliteit (of ben je het kind of de partner van een Belg);
    of je officiële woonplaats is in België (of ben je het kind of de partner van iemand die in België zijn officiële woonplaats heeft);
    of je werkt/studeert in België.
  • Je moet gevaccineerd zijn met een vaccin dat goedgekeurd is door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of met het Covishield-vaccin.
  • Je hebt een INSZ nummer (rijksregisternummer of BIS-nummer) nodig. Je identiteit en adres moeten bij de Belgische overheid geregistreerd zijn.

Voldoe je aan al deze voorwaarden?

  • Leg je buitenlands vaccinatiebewijs en identiteitsdocument dan voor aan een Belgische arts om deze in de Belgische databank te laten registreren.
  • Twee dagen na de registratie is je certificaat klaar en vind je het terug in de CovidSafeBE-app. Lukt het digitaal niet? Hou je rijksregisternummer of BIS-nummer bij de hand en bel 078 78 78 50 om een papieren versie te laten verzenden.

Tot begin december 2021 werd het certificaat voor een boosterprik voor personen onder de 65 jaar uitgegeven met een dosis nummer 2/2, net zoals een certificaat van volledige vaccinatie na twee prikken. Zo werd onder andere de privacy van risicopatiënten gegarandeerd die (net zoals bv. verzorgend personeel) sneller uitgenodigd werden voor een boosterprik.

Nu de bredere bevolking in aanmerking komt voor een booster prik kunnen personen die een certificaat met dosis vermelding 2/2 kregen (voor hun boosterprik), hiervoor een nieuwe versie van dat certificaat ophalen dat dosis 3/3 vermeld.

In de CovidSafeBE app kan je via de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ het nieuwe certificaat ophalen. Het eerste certificaat dat je kreeg voor je boosterprik blijft ook staan. Dat kan je, indien gewenst, (door de datum te controleren) verwijderen.

Op het portaal van mijngezondheid.be verschijnt er een nieuwe publicatie als je hierop doorklikt kan je het nieuwe certificaat met 3/3 dosis vermelding ophalen.

Het nieuwe certificaat zal niet automatisch opgestuurd worden per post. Om het certificaat te ontvangen per post kan je de regionale contact centra contacteren.

Over reizen

Alle EER-landen, het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales), Zwitserland, Vaticaanstad, Andorra, San Marino en Monaco zullen een bewijs van volledige vaccinatie aanvaarden. Maar niet iedere lidstaat van de Europese Unie zal een certificaat van een gedeeltelijke vaccinatie aanvaarden. De volledige lijst van landen vind je op deze link.

Niet iedere lidstaat van de Europese Unie zal een certificaat van een gedeeltelijke vaccinatie aanvaarden. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op de ReOpen EU-website

Alle informatie vind je op deze pagina terug.

  • In de app kan je doorklikken naar info-coronavirus.be. Dat is de site van de Federale Overheid. Daar vind je in je eigen taal info over reizen vanuit en naar België.
  • Er is ook een link naar reopen.europa.eu. De Europese website met de specifieke regels per land.
  • De bindende aanvaardingsperiode van vaccinatiecertificaten voor reizen binnen de EU bedraagt voortaan 9 maanden (om precies te zijn 270 dagen). Meer info: https://ec.europa.eu/commissio...

De geldigheidsdatum van je certificaten kan mogelijks verlopen zijn. Vernieuw je certificaten voor je op reis vertrekt. Haal binnen de 20 dagen voor vertrek je nieuwe COVID-19 vaccinatiecertificaten op. Durk op de knop “Controleer op nieuwe certificaten” en meld je veilig aan via sterke authenticatie. De vernieuwde certificaten met aangepaste geldigheidsduur zullen verschijnen in de app. Je verlopen certificaten komen onderaan in een uitklapmenu terecht.

Over het Covid Safe Ticket

Bij code geel valt het CST weg en kan de CovidScanBE app niet meer gebruikt worden om te certificaten te scannen, als je de CovidScanBE app opstart krijg je een melding die uitlegt dat de app niet gebruikt moet worden (bij code geel).De CovidSafeBE app, waarin je je eigen certificaten kan zien, blijft wel actief. Meer informatie over de Corona barometer vind je hier.