De Experience Sampling Methode gebruiken in de klinische praktijk
De Experience Sampling Methode (ESM, ook wel dagboekmetingen genoemd) is een intensieve dataverzamelingstechniek. Cliënten vullen meermaals per dag een vragenlijst in over hun stemming, klachten, gedachten en context (bv. activiteiten en gezelschap). Meestal varieert het aantal vragenlijsten per dag tussen de 3 en 10 keer. ESM kan kortdurend (1-2 weken) worden ingezet, maar ook voor enkele maanden.

Doorgaans wordt hiervoor een smartphone gebruikt en ontvangen cliënten hierop een sms met een link naar de vragenlijst (zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld). De data die cliënten hiermee verzamelen kan vervolgens worden gevisualiseerd. Dit soort feedback geeft bijvoorbeeld de schommelingen in stemming weer, of laat zien hoe stemming verschilt tijdens diverse activiteiten.

Tot nu toe wordt ESM vooral gebruikt als onderzoeksmethode in de psychologie als wetenschappelijke discipline. Met deze vragenlijst willen we onderzoeken hoe wetenschappers het gebruik van ESM binnen de geestelijke gezondheidszorg en in de klinische praktijk evalueren. We willen dit dan vergelijken met de visie van behandelaars.

De vragenlijst zal ingaan op de perceptie van onderzoekers op:
(1) de meerwaarde van ESM in de klinische praktijk
(2) de beoogde gebruiksdoelen van ESM in de klinische praktijk
(3) de randvoorwaarden om ESM te gebruiken voor de klinische praktijk

Sign in to Google to save your progress. Learn more
De Experience Sampling Methode (ESM). Links: de cliënt beantwoordt meerdere malen per dag vragen over context, gedachten en gevoelens. Rechts: de cliënt en behandelaar krijgen feedback over de antwoorden.
De vragenlijst duurt ongeveer 11 minuten om in te vullen. Met het invullen van de vragenlijst kunt u kans maken op een bol.com cadeaukaart ter waarde van €50,-
Geïnformeerde toestemming
Ik begrijp wat tijdens dit onderzoek van mij verwacht wordt.

Ik weet dat ik zal deelnemen aan het invullen van een vragenlijst en het beoordelen van keuzensets.

Ik weet dat de risico’s of ongemakken verbonden aan dit onderzoek beperkt zijn.

Ik begrijp dat mijn deelname aan deze studie vrijwillig is. Ik heb het recht om mijn deelname op elk moment stop te zetten. Daarvoor hoef ik geen reden te geven en ik weet dat daaruit geen nadeel voor mij kan ontstaan.

De resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en mogen worden gepubliceerd. Mijn naam wordt daarbij niet gepubliceerd, anonimiteit en de vertrouwelijkheid van de gegevens zijn in elk stadium van het onderzoek gewaarborgd.

Ik weet dat ik voor mijn deelname kans maak op een bol.com cadeaukaart ter waarde van €50,-. Die zal willekeurig verloot worden onder alle deelnemers en is niet afhankelijk van mijn antwoorden op de vragenlijst.

Voor vragen weet ik dat ik na mijn deelname terecht kan bij Fionneke Bos (f.m.bos01.umcg.nl) of Merijn Mestdagh (merijn.mestdagh@kuleuven.be).

Dit project ontving financiering van KU Leuven (C3 Industrial Research Fund, intern fonds van de KU Leuven) en Stichting de Friesland.

Voor eventuele klachten of andere bezorgdheden omtrent de ethische aspecten van deze studie kan ik contact opnemen met de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie van de KU Leuven (smec@kuleuven.be) of de Medisch-Ethische Commissie van het UMC Groningen (metc@umcg.nl).

Ik heb bovenstaande informatie gelezen en begrepen. Wenst u deel te nemen aan deze studie? *
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy