Maatregelen voor veilig verkeer: we vroegen het jou

Een maximum snelheid van 30 km per uur in de stad. Een verplichte fietshelm. Een keurmerk voor fietsverlichting. Het zijn allemaal maatregelen die het verkeer mogelijk veiliger maken. We vroegen het Nederlands publiek wat de belangrijkste thema’s zijn. En dat leverde verrassende resultaten op.

Esther Adam
Esther Adam
communicatieadviseur/ redacteur bij Fonds Slachtofferhulp

In het verkeer in Nederland komt elk jaar een groot aantal ongelukken voor. Jaarlijks raken meer dan 430.000 personen betrokken bij een verkeersongeluk. Hiervan belanden zo’n 130.000 mensen op de spoedeisende hulp. En meer dan 600 personen overlijden aan de gevolgen van een verkeersongeval. Soms er sprake van een echt ongeluk. Fouten maken is natuurlijk menselijk. Maar veel ongevallen zouden voorkomen kunnen worden. Wanneer er bijvoorbeeld alcohol en drugs in het verkeer meespelen. Of wanneer verkeershufters willens en wetens andere weggebruikers in gevaar brengen. Ook zouden we letsel kunnen beperken wanneer bijvoorbeeld iedereen verplicht een fietshelm draagt.

We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Hoe? Dat bedenken we niet alleen. Graag hoorden wat van jou wat jij belangrijk vindt. Moeten verkeershufters bijvoorbeeld steviger worden aangepakt? Zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Op deze en meer vragen vroegen we jouw mening.

Een greep uit de uitkomsten:

Rijden in de stad? Niet harder dan 30 km per uur!

Bijna driekwart van de respondenten was het hier mee eens. Veel mensen zien hier dus een mogelijkheid in om het verkeer veiliger te maken. Maar er waren ook wat tegengeluiden. Bijvoorbeeld dat dan e-bikers en scooterrijders ook een maximum snelheid in de stad opgelegd zouden moeten krijgen.

Geen vrachtwagens en bestelbusjes rondom scholen!

Iets meer dan de helft van de respondenten reageerde positief op deze maatregel. Tegengeluiden waren vooral dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de kinderen moeten leren veilig over te steken.

Geen alcohol in het verkeer, ook niet één glaasje!

De overgrote meerderheid was het eens met een zero-tolerance beleid als het gaat om alcohol in het verkeer. Geen alcohol of drugs verkleint de kans op ongelukken, was een veelgehoorde reactie.

E-bikers moeten verplicht een helm op

Iets meer dan de helft van de respondenten vond de verplichting van een fietshelm voor e-bikers een goede maatregel om het verkeer veiliger te maken. Veel mensen hebben er geen probleem mee om een helm te dragen, maar respondenten gaven ook aan dat het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets of in de auto pas echt zorgt gevaarlijke situaties.