ג'נטריפיקציה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רחובות בשכונת בלוויל בפריז השומרים עדיין על אופי כפרי. בעבר שימשו כמשכנות עוני אך בתיהם שופצו והם נמכרים לאוכלוסייה אמידה.

גֶ'נְטְרִיפִיקַצְיָהאנגלית: Gentrification; לפי האקדמיה ללשון העברית, בעברית: עִלּוּת[1], בכתיב מלא: עילות) היא תהליך עירוני-חברתי בורגני מתוכנן או בלתי מתוכנן של מעבר אוכלוסייה מהמעמד הבינוני והגבוה לשכונות חלשות - לרוב במרכזי ערים, תוך שינוי מתמשך של אופי השכונה ודחיקת האוכלוסייה המקורית. פעמים רבות מלווה בתהליך של התחדשות פני הרחובות, שיפוץ בתים ותחלופה של העסקים באזור.

המונח נטבע לראשונה ב-1964 על ידי הסוציולוגית הבריטית רות גלאס, כדי לתאר את השינויים שהיא זיהתה בלונדון בשנות השישים. זהו מונח ביקורתי מיסודו, המתייחס להשפעה השלילית של התהליך, ומתאר את פגיעתו במרקם החיים של קהילה שהתגוררה במשך שנים במקום. בתהליכי ג'נטריפקציה קהילה זו מפורקת תרבותית וחברתית, והיא נדחקת, מסיבות כלכליות וחברתיות, אל מחוץ למקום מגוריה לאורך עשרות שנים.[2] עם זאת, כיום לעיתים משמש המונח כתיאור חיובי של התחדשות עירונית.[3] .

מקור המונח ג'נטרי (gentry) בצרפתית עתיקה. המונח מתאר מעמד בינוני-גבוה וכן מתאר עלית חברתית (לרוב יש חפיפה בין שתי הקבוצות).

ג'נטריפיקציה בישראל

בישראל ישנן מספר דוגמאות לג'נטריפיקציה בערים השונות:

ראו גם

קישורים חיצוניים


הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא אדריכלות. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.