High North Dialogue 2021: Felix Tschudi er årets High North Hero: Gir bort prisen

Felix Tschudi, High North Hero 2020, HND21
Felix Tschudi er High North Hero 2020 og mottok prisen under High North Dialogue 2021. (Foto: Trine Jonassen)

På papiret er han reder og leder av Tschudi Group. For seg selv er han en engasjert samfunnsborger og bedriftsleder med hjertet i nord. Nå er Felix Tschudi også en ekte nordområdehelt og annonserte under prisutdelingen at han gir bort prisen på 50 000 kroner.

– Den femte High North Hero er sterkt engasjert i forretnings- og samfunnsutvikling i nordområdene. Vinneren er både visjonær og praktisk.

Slik begrunner leder av High North Hero-juryen og direktør ved Arctic Frontiers, Anu Fredrikson, valget av årets nordområdehelt. Utdelingen fant sted under High North Dialogue 2021 i Bodø torsdag ettermiddag. Årets konferanse er en hybrid mellom fysisk og digital, men årets nordområdehelt tok turen til Bodø for å la seg hedre for sitt engasjement for nordområdene.

Og under prisutdelingen demonstrerte han nettopp sitt engasjement ved å donere pengeprisen på 50 000 norske kroner til to prosjekter.

– Jeg vil gjerne gi halvparten av pengene til en av finalistene i gårsdagens konkurranse High North Young Entrepreneur, som imponterte meg. Nemlig Music Alchemy fra Arkhangesk i Russland. Den andre halvparten vil jeg gi til et prosjekt som bekjemper plastforurensing i havet. Hvem det blir, skal vi i Tschudi-gruppen se nærmere på, sier Tschudi.

Så hvorfor tror helten selv at han ble valgt?

Jeg er veldig glad for denne prisen. Jeg håper at det er fordi jeg er personlig og entusiastisk engasjert og fordi jeg har vist stor entusiasme over nordområdene over tid. Det gjelder å stå på, i med- og motgang. Og tro meg, det har ikke alltid vært medgang. Men jeg tror at jeg har bidratt med noe positivt til denne hjertesaken for meg, sier Felix Tschudi selv, til High North News.

Inn i familieselskapet

Men hvem er egentlig årets High North Hero?

Felix Henry Tschudi er eier og styreleder i Tschudi Gruppen som er utviklet rundt rederiet Tschudi Shipping Company. Han har bakgrunn i Sjøforsvaret og er utdannet ved  London School of Economics og har en MBA fra INSEAD i Frankrike.

I 1989 gikk han inn i familieselskapet Tschudi & Eitzen. Han er eier og leder av Tschudi Group, som nylig solgte Sydvaranger gruve til det amerikansk-canadiske gruveselskapet Tacora Resources, som de da ble deleiere i.

Tschudi er selve symbolet på næring, kunnskap og økonomi i og for nordområdene, mener juryleder Anu Fredrikson og fortsetter:

– Vår helt ser muligheter og taler for regionen. Han er en visjonær i sitt forsøk på å organisere den første virkelig internasjonale kommersielle handelsruten via Nordøstpassasjen.

En handlingens mann

Vinneren gjør som han sier, og effekten av innsatsen hans vises i konkrete prosjekter til fordel for nordområdene, sier Fredrikson under utdelingen, og trekker fram Tschudis engasjement i gruveindustrien i Nord-Norge som et konkret bevis på engasjement, utholdenhet og vilje til å investere i nordområdene.

Der det skapes gode, interessante arbeidsmuligheter for familier, der skapes det bolyst.
Felix Tschudi, High North Hero 2020

For Felix Tschudi er det viktig å være en brobygger mellom næringslivet, kunnskapsmiljøene og myndighetene blant annet gjennom hans rolle som initiativtaker og styreleder i Centre for High North Logistics, et senter under Nord universitet.

Gjensidig forståelse og samarbeid mellom disse sektorene er spesielt viktig i nordområdene hvor det er i skjæringspunktet mellom disse at nye muligheter oppstår, mener dagens hovedperson.

– Felix Tschudi er en person som har et oppriktig og glødende engasjement for utviklingen av nordområdene,ogsom også vist villighet til å investere i nordområdene, sier direktør ved Nordområdesenteret, Frode Mellemvik.

Ønsker normalitet

 – Felix Tschudi; hva er viktig akkurat nå?

 Å normalisere samfunnet etter pandemien. Det ønsker jeg meg. Ja, vi har lært mye av å jobbe digitalt, men det erstatter ikke personlige møter. Mennesker må møtes og snakke sammen, sier Tschudi.

Han er ikke alene om å savne kontakt med kolleger og familie. Men han er glad for at alt de tross alt har fått til i pandemien. Blant annet å få på plass grunnlaget for den planlagte oppstarten av Sydvaranger gruve i Kirkenes under nytt eierskap.

Nå har Tacora Resources overtatt stafettpinnen, selv om vi har aksjer i selskapet. Men som med alt annet, er oppstarten blitt forsinket av pandemien, sier nordområdeentusiasten og sukker.

Høster erfaringer

Likevel er det positivitet og fremdrift i prosjektet, dette betyr særlig mye lokalt hvor han tror gjenåpningen vil ha store positive ringvirkninger.

Vi høster erfaringer på godt og vondt og tar med oss videre. Vi har kontorer rundt om i Europa, Afrika og Kina, med ansatte som vi ikke får møtt. Det har ført til mange utfordringer.

– Bortsett fra gruveprosjektet, hva jobber Tschudi-gruppen med nå?

Vi jobber med å utvikle aktivitetene i Kirkenes havn – som er en helårshavn, med import, eksport og service. Vi driver også med logistikk og prosjekttransport, samt omlasting av naturgass til havs, sier Tschudi.

Also read

Det jobbes også med salg for gjenbruk av stein fra gruven som pukk og bygningsmaterialer.

Mange bein

Han trekker i tillegg fram Boreal Maritime Group på Skjervøy, som tilbyr tjenester til både olje- og gassindustrien og havbruksnæringen i Nord-Norge. Blant Tschudi-gruppens mange bein, er de også representert i Mosambik i Afrika med logistikk og tjenester innen shipping.

Vi må ha flere bein å stå på, slik at vi alltid har i hvert fall ett som fungerer normalt når krisene treffer oss. For nye nedturer kommer, men heldigvis ikke overalt samtidig. Håper, jeg! ler Felix Tschudi.

Men det har skjedd, den perfekte stormen. Med familiebedriften sto han av da også.

Har trua

I dag feires Felix Tschudi nettopp for den motstandsdyktigheten og overlevelsesevnen har tar med seg inn i nord. Han har trua, for å si det sånn. På framtiden, et levende Arktis og at de unge er framtiden.

– Hva mener du må til for å skape bolyst for ungdommen i nord?

 Aktivitet, utdannelse på alle plan og dermed grunnlag for en trygg økonomi, svarer Tschudi kontant.

Men ikke bare hvilken som helst aktivitet. Det må være tilbud om et fullt liv.

Der det skapes gode, interessante arbeidsmuligheter for familier, der skapes det bolyst. Jeg tror det er nøkkelen. God og riktig utdannelse, interessante jobber til begge voksne i en familie og tilbud og venner til barna.

Vanskeligere mot Russland

– Det snakkes mye om en voksende kulde mellom Norge og Russland, og det rammer også næringslivet og samarbeid. Hvordan er forholdet deres til Russland nå?

Vårt forhold er godt basert på sunn forretningsdrift og personlig tillit. Men det er generelt vanskeligere nå på grunn av storpolitikken. Samarbeidsklimaet er kaldere og Russiske myndigheter ønsker å være mest mulig uavhengig. Det gjør det vanskeligere med samarbeid og oppstart av nye prosjekter i Russland.

Den ferske nordområdehelten er likevel positiv med hensyn til framtiden, spesielt innen utvinning av ressurser og shipping.

Vi har nå et vindu til å bygge nye skip med ny, bærekraftig teknologi og nye muligheter for bruk av fornybar energi, sier Tschudi.

 Og vi klarte å få til samarbeide i nord til tross for den kalde krigen. Da må vi kunne få det til nå også.

High North Hero-juryen kaller ham visjonær og innovatør. Felix Tschudi selv kaller seg en engasjert fyr med hjertet godt plantet i familiebedriften og nord. Og det betyr kanskje det akkurat det samme.

Om High North Hero:

Hvert år deler Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen, Nord universitet, ut prisen High North Hero til en person eller organisasjon som bidrar til utvikling og vekst i Arktis. Prisen består av 50 000 kroner og prisutdelingen skjer i forbindelse med den internasjonale konferansen High North Dialogue i Bodø. Det er Nordland Fylkeskommune som finansierer prisen.

Nøkkelord