Store Norske interessert i å kjøpe Hurtigrutens eiendommer

Administrerende direktør Jan Morten Ertsaas i Store Norske forteller at de kjenner Hurtigruten og deres eiendommer godt, og at de er godt posisjonert og forberedt for å gå i dialog om et eventuelt kjøp. (Foto: Line Nagell Ylvisåker)

Store Norske har bestemt seg for å satse på næringseiendommer i Longyearbyen og er forberedt på å gå i dialog med Hurtigruten.

Tirsdag morgen ble det klart at Hurtigruten Group vurderer å selge eiendomsmassen sin på Svalbard, både hoteller, gjestehus og boliger.

Administrerende direktør Jan Morten Ertsaas i Store Norske forteller at de kjenner Hurtigruten og deres eiendommer godt, og at de er godt posisjonert og forberedt for å gå i dialog om et eventuelt kjøp.

– Vi har hatt samarbeid med dem her på Svalbard. De er en lokal aktør som har de samme ambisjonene som oss om bærekraft og bruk av fornybar energi. Vi synes det er spennende å legge til rette for interessante diskusjoner i en slik prosess, sier Ertsaas.

Nye satsingsområder

Store Norske er et statlig eid gruveselskap, men nå som kulldriften på Svalbard går mot slutten, jobber selskapet med å finne nye bein å stå på. Et av satsingsområdene er fornybar energi. Det andre er næringseiendom, og tidligere denne måneden søkte de etter en prosjektleder innen dette.

Så langt jobber Store Norske med å sette opp et nytt bygg for Telenor og Universitetssenteret på Svalbard, og de er i dialog med Svalbard folkehøgskole om deres behov for skolebygg.

– Er oppkjøp av Hurtigrutens eiendommer noe dere har jobbet fram mot i den nye strategien som går ut på å være næringsbyggeier?

– Næringsbygg er et område vi ser som interessant. Vi er den største boligaktøren på Svalbard i dag. Vi sitter på kompetanse og 100 års historie. Det er det naturlig å bygge videre på i en tid med omstilling, svarer Ertsaas.

Styret i ryggen

– Har dere vært i dialog med eieren deres Nærings- og fiskeridepartementet med tanke på oppkjøp av Hurtigrutens eiendommer?

– Det jeg kan si er at jeg har hatt dialog med mitt styre, og har støtte for å gå videre i en slik prosess. Vi føler at vi er godt posisjonert og godt forberedt, sier Ertsaas. 

Store Norske og Hurtigruten drev og eide tidligere selskapet Svea Svalbard sammen.

Selskapet ble stiftet i oktober 2016, og åpnet for turistvirksomhet i Svea i februar 2017.

På det meste har selskapet disponert over 100 sengeplasser i Svea. I fjor kom meldingen om at selskapet ble avviklet, siden arbeidet med å stenge ned gruvesamfunnet i Svea startet.

 

Nøkkelord