Nieuwsbrief 9 - Opvang in Sassenheim
24 januari 2023
Bekijk de webversie
logo gemeente Teylingen

Opvang in Sassenheim
 
Nieuwsbrief 9
Opvang locatie in Sassenheim met cabines langs het water
Dit is de nieuwsbrief waarmee wij u op de hoogte houden over de opvang van 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers). De gemeente Teylingen vangt hen op voor een periode van maximaal drie maanden op het terrein achter de brandweerkazerne, Parklaan 176 in Sassenheim. De cabines blijven maximaal anderhalf jaar staan. Dit is om de cabines te kunnen gebruiken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente verwacht dat deze plekken daarvoor nodig zijn.

U krijgt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld. De volgende verschijnt als er weer nieuws is. Wilt u zich afmelden? Dat kan helemaal onderaan de nieuwsbrief.  
In deze nieuwsbrief:
  • Derde omwonendenoverleg
  • Pabostudenten geven les aan vluchtelingenkinderen
  • Meldpunt voor omwonenden
  • Procedure rondom incidenten
  • Kleding doneren bij Kledingbank Teylingen
  • Videoserie: De jongens achter de brandweer
  • Dagopvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen: “Er is geen dankbaardere doelgroep dan dit”
  • Meer informatie op www.teylingen.nl/noodopvang
Derde omwonendenoverleg
Woensdag 11 januari was het derde omwonendenoverleg. Hierbij waren 13 omwonenden en enkele ambtenaren aanwezig. Ook aanwezig was de regiomanager van het NIDOS.

NIDOS voert als gecertificeerde instelling, op grond van het Burgerlijk Wetboek, voogdij uit voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) die verblijven in een opvangcentrum van het COA.

De regiomanager heeft in het kort aangegeven dat NIDOS verantwoordelijk is voor de gezag voering over de AMV’ers. Elke jongere krijgt een jeugdbeschermer toegewezen. Zij begeleiden hen onder andere in het proces van aanmelding. De jongeren worden geïnformeerd over de wet- en regelgeving in Nederland en krijgen onderwijs. Onderwijs in allerlei zaken die nodig zijn om te integreren in onze maatschappij en volwassen te worden, zoals taalonderwijs maar ook praktische zaken als hoe werkt het in een winkel. Ook heel belangrijk is de medische zorg zoals bijvoorbeeld traumabegeleiding.

Daarnaast is het doel om de persoonlijke levenssfeer van de jongeren zo goed mogelijk te beschermen en zoveel mogelijk veiligheid voor hen te garanderen.

Naast een aantal vragen van de omwonenden waren wij als Gemeente Teylingen heel nieuwsgierig hoe de omwonenden de Noodopvang in Sassenheim ervaren.

Het was heel fijn om te horen dat er vooral positieve verhalen naar voren werden gebracht. Daarnaast waren de omwonenden nieuwsgierig hoe de invulling van de dagbesteding door Combibrug wordt ervaren door de jongeren en de ervaringen van de COA medewerkers met de jongeren. Vanuit onze zijde is toegezegd dat wij een vertegenwoordiger van Combibrug en het COA uitnodigen voor het volgende overleg.

Wilt u ook deelnemen aan het omwonendenoverleg, meld u dan aan via e-mail: sd-coa@hltsamen.nl
Pabostudenten geven les aan vluchtelingenkinderen
Studenten van de Pabo van Hogeschool Leiden geven zes weken les aan vluchtelingenkinderen bij de Internationale Schakelklas Duin- en Bollenstreek.

Iedere pabostudent verzorgt onderwijs aan een groep van ongeveer 12 leerlingen. Alle leerlingen zijn zeer recent aangekomen in Nederland, dus het hoofddoel is ‘landen’ en een eerste kennismaking met Nederland en de Nederlandse taal. De kinderen krijgen direct onderwijs, zodat ze cognitieve uitdaging krijgen en doelmatigheid ervaren. 

De studenten staan samen met een ervaren tweede collega voor de groep. Daarnaast krijgen ze begeleiding vanuit de Pabo in de vorm van intervisiebijeenkomsten.
Lees het hele artikel
Meldpunt voor omwonenden
Heeft u vragen, klachten of een melding die u wilt maken met betrekking tot de opvang locatie? Dan kunt u een e-mail sturen naar sd-coa@hltsamen.nl of neem telefonisch contact op via 14 0252.

Onlangs kregen wij ook een melding via FIXI, maar we adviseren u vooral om gebruik te maken van de bovenstaande gegevens, zodat wij zo snel mogelijk kunnen handelen. 
 

Ingediende meldingen: overvolle afvalcontainer


Onlangs ontvingen wij een bericht dat er bij de opvang vuilnis langer dan verwacht bleef liggen. Dit paste vervolgens niet meer in de container, waardoor er een vuilnishoop naast ontstond. Naar aanleiding van de melding hebben wij contact opgenomen met de juiste personen en bedrijven, om het afval op te laten halen. Tijdens de opstart is er veel karton in de bak gegooid, waardoor deze sneller vol zat. De juiste personen zijn nu op de hoogte en we gaan ervan uit dat deze situatie niet meer voorkomt.
Procedure rondom incidenten
Bij het voorvallen van incidenten wordt er altijd met vaste protocollen gewerkt. Dit doen we ook wanneer er zich incidenten rond de noodopvang voorvallen. Onlangs was er een incident en daar is volgens het reguliere protocol op gehandeld. We willen u graag informeren hoe zo’n proces werkt en wie wat doet.
 

Incident:


Er kwam een melding binnen van een vechtpartij bij de noodopvang. De politie is gebeld en deze is ter plaatse gekomen. Agenten hebben gesprekken gevoerd met betrokken personen en getuigen. Wanneer dit mogelijk is, wat hier het geval was, wordt er direct informatie ingewonnen. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen. Wanneer er vluchtelingen uit de noodopvang betrokken zijn, dan gaan medewerkers en bewakers van de noodopvang naar het incident. De politie maakt van dit soort incidenten een verslag en beslist ter plekke of er nog meer nodig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn het aanhouden van personen of het oproepen van een ambulance. Dit alles was niet nodig.
 

Vervolgstappen:


De medewerkers van de opvang hebben gesprekken gevoerd met de betrokkenen. De jongeren krijgen tijdens zo’n gesprek te horen dat dergelijk gedrag niet wordt geaccepteerd.

Wanneer de jongeren de regels overtreden, is er met de begeleiders altijd een gesprek. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding volgen er sancties. Een sanctie is bijvoorbeeld het inhouden van leefgeld voor een bepaalde duur. Er is altijd sprake van een opschalingsmodel. Als een gesprek en bijvoorbeeld een financiële prikkel niet werkt, leidt dit in het uiterste geval tot het verplaatsen naar een andere opvang. Bij strafbare feiten wordt er aangifte bij de politie gedaan.

Naast de begeleiders van het COA zijn er bij overtredingen ook medewerkers van het NIDOS en jeugdbescherming aangesloten. De jongeren wordt ook verteld dat bepaalde overtredingen gevolgen kunnen hebben voor een toekomstige status.

De ervaring leert dat deze corrigerende gesprekken een positieve uitwerking hebben. Het komt bijna nooit voor dat jongeren worden overgeplaatst.

De dag na het bewuste incident zijn twee medewerkers, de projectleider en adviseur openbare orde en veiligheid van de gemeente op gesprek geweest bij de ondernemer, die getuige was en betrokken is geraakt bij het incident. De adviseur openbare orde en veiligheid van de gemeente heeft voor het gesprek bij diverse instanties informatie opgehaald.

Tijdens het gesprek is met de betrokken personen over het incident gesproken. Naast de persoonlijke aandacht is er door de medewerkers gewezen op de mogelijkheid van nazorg. Daarnaast is aangegeven dat bij een dergelijk incident altijd de bewaking kan worden gebeld. Na het gesprek heeft de adviseur openbare orde en veiligheid burgemeester Breuer geïnformeerd.

Tijdens het reguliere omwonendenoverleg is de casus ook als voorbeeld ingebracht. We bespraken daar wat de betrokken partijen doen bij een dergelijke melding/incident.
Kleding voor de kledingbank: een jas, t-shirts en handschoenen
Kleding doneren bij Kledingbank Teylingen
Wilt u kleding doneren? Breng het naar Kledingbank Teylingen. Maar niet naar de Kringloopwinkel op Dreef, want zij hebben er geen plek meer voor!

Kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim krijgt regelmatig kleding voor de jongeren in de noodopvang. Toch roept de kringloop op om geen kleding meer te doneren. “Hoe goed het ook bedoeld is, we hebben er geen plek meer voor en de jongeren hebben inmiddels voldoende. Hartelijk dank daarvoor!”

Kledingbank Teylingen kan nog wel kleding gebruiken! Deze zit ook in Sassenheim. Bekijk op de website hier welke dagen en tijden u kleding kunt brengen.
Bekijk de tijden van de kledingbank
Videoserie: De jongens achter de brandweer
‘De jongens achter de brandweer’ is een videoserie op YouTube van Andrea Knight. In de 12-delige serie geeft Andrea een kijkje achter de schermen bij de vluchtelingen opvang op de parkeerplaats achter de brandweer in Sassenheim. Hiermee wil Knight meer bekendheid geven aan de jongens en hun verhaal. Via vrijwilligers en professionals die om hen heen staan leren we de jonge vluchtelingen een beetje beter kennen.
Bekijk de serie op YouTube
Twee mensen halen rugzakken uit een auto.
Bijschrift: (Links) Marjolein van Zanten van stichting De Combibrug. Beeld uit de video van ‘De jongens achter de brandweer’ Deel 01: De dag voor aankomst.
Dagopvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen: “Er is geen dankbaardere doelgroep dan dit”
Ze zijn eensgezind in hun doel: de jonge vluchtelingen in Sassenheim een goede start geven. Ankie Khalil-Dippel en Marian de Jong van de Internationale Schakelklas (ISK) Duin- & Bollenstreek zorgen dat ze onderwijs krijgen, Marjolein van Zanten van stichting De Combibrug regelt sportieve en culturele activiteiten.

Sinds 9 januari krijgen de jongens uit de opvang taalonderwijs: Nederlands en een beetje Engels. Ook leren ze hoe het werkt in Nederland. “Dat varieert van de verkeersregels tot de feesten die we hier vieren. En meer in het algemeen: hoe gaan mensen hier met elkaar om?”, vertelt Marian de Jong.

Volgens Marjolein zijn de jonge vluchtelingen blij met de activiteiten. “Zoals ik ze tot nu toe heb leren kennen, zijn het lieve jongens, die graag dingen willen doen. Er is geen dankbaardere doelgroep dan dit”, vindt ze. “Wat ik heel graag wil, is ze een warm welkom en een goede start geven. Alles wat we daaraan kunnen bijdragen, is mooi meegenomen.”
Lees het hele interview op de website
Meer informatie
Op www.teylingen.nl/noodopvang vindt u alle informatie, zoals de veel gestelde vragen en antwoorden.