Jocurile video ca produs cultural

Provocări și strategii de promovare & susținere

12 aprilie ora 18.30, cinema Arta și live pe Facebook

Moderatoare: Andreea Medvedovici-Per – directoare executivă a Romanian Game Developers Association (RGDA), vicepreședinte al Federației Europene de Game Development

Invitați:
Olivier Fontenay – șeful departamentului de Creație Digitală, Centrul Național pentru Cinema și Imagine Animată (CNC) din Franța
Ștefania Moiș – game community manager, Gameloft
Alexandru Palade – fondator și director al studioului independent Rikodu

Seria de dezbateri dedicate industriilor culturale și creative inițiată de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca în contextul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene continuă. După un prim episod dedicat artelor vizuale și designului, a venit rândul industriei de jocuri video să fie adusă în prim-plan, cu o discuție între reprezentanți ai companiilor de top, studiourilor independente și asociațiilor din domeniu.

Există 2,8–3 miliarde de jucători de jocuri video pe planetă. Piața globală de gaming a fost evaluată la aproximativ 189–204 miliarde de dolari în 2021. Pandemia de COVID19 a accelerat creșterea industriei și, deși se estimează o încetinire a acestei tendințe, ea va continua să crească. Se așteaptă ca piața de jocuri video să atingă valoarea de  200 de miliarde de dolari până în 2023 și de 300 de miliarde până în 2026, înregistrând o rată de creștere anuală compusă între 10,5%  și 12% în perioada 2021–2026. 

Obstacolele pentru a deveni dezvoltator de jocuri amator vor continua să se reducă, dar dezvoltarea de activități comerciale profitabile va fi tot mai dificilă pe măsură ce competiția devine tot mai dură. 

Aflați cum se promovează și se monetizează un joc video creat independent sau în cadrul unei companii și ce rol pot să joace asociațiile și autoritățile publice în susținerea creației de jocuri video. 

Evenimentul va avea loc în limba engleză și este deschis creatorilor, designerilor, programatorilor, studenților și tuturor celor interesați de domeniul jocurilor video. 

Rezervați gratuit un loc aici


Participanți:

Ștefania Moiș – game community manager, Gameloft
În calitate de game community manager, sunt legătura principală dintre Gameloft și comunitatea noastră de jucători și acționez ca „imagine”pentru Gameloft, asigurându-mă că strategia de social media și cea comunitară e ideată și implementată. De asemenea, ajut comunitatea atât cu probleme individuale, cât și cu cele de grup și am șansa să creez conținut de calitate pentru ei. 
Personal, îmi place să dezvolt competențe noi și variate și consider că atenția la detalii și curiozitatea mea, împreună cu experiențele trecute îmi oferă un set unic de competențe, iar iubirea mea față de jocurile video e un bonus.  

Alexandru Palade – fondator și director al Rikodu
Alex conduce un mic studio indie în Cluj numit Rikodu, primul lor joc fiind  Second Hand: Frankie’s Revenge, un joc de acțiune pentru PC și consolă, cu roboți creați din aparate electrocasnice, lansat în 2018. De atunci, echipa încearcă să facă munți de bani din jocuri, dar tot dau greș pentru că sunt incredibil de originali. 

Olivier Fontenay – șeful departamentului de Creație Digitală, Centrul Național pentru Cinema și Imagine Animată (CNC) din Franța
Profesionist al creației digitale și jocurilor video de peste 25 de ani, Olivier Fontenay a participat la crearea a numeroase proiecte în calitate de editor, producător și mai târziu dezvoltator de jocuri video; a colaborat cu companii mari și mici din Franța, Canada și Statele Unite ale Americii. Angajat în favoarea creației și creatorilor, Olivier Fontenay a făcut demersuri importante în recunoașterea creației digitale și a autorilor săi ca actori ai vieții culturale și a creat punți între domenii. S-a alăturat Centrului Național al Cinematografiei și Imaginii Animate (CNC) în calitate de șef al departamentului de creație digitală, care regrupează fondurile de susținere a jocurilor video, a experiențelor digitale și programul DICRéAM (Dispozitiv pentru Creația Artistică Multimedia și Digitală).

Andreea Per Medvedovici – directoare executivă a Romanian Game Developers Association (RGDA), vicepreședinte al Federației Europene de Game Development și una dintre cei 100 game changers din industria de jocuri video la nivel mondial conform GamesIndustry.Biz 2020. În calitatea sa de director executiv al RGDA, Andreea susține și promovează dezvoltatorii de jocuri video din România din 2016.