Ny fodertilsætning skal reducere metan: Arla tester på 10.000 malkekøer

Brug af tilsætningsstof skal give svar på, hvordan det i praksis kan reducere drivhusgassen fra malkekvæg på gårdene. Et vigtigt skridt på vejen, lyder det fra direktør.

Arla indleder et af sine hidtil største pilotprojekter med det nye fodertilsætningsstof Bovaer, der skal testes på 10.000 af andelshavernes malkekøer.

Forsøg har ifølge mejerikoncernen vist, at tilsætningsstoffet kan reducere udledningen af metan med cirka 30 procent. Samtidig skulle det ikke påvirke hverken dyrevelfærd eller mælkekvalitet.

- Potentielt set kan det her blive virkelig vigtigt for os. Den fulde 30 procents effekt når vi nok ikke alle steder, men kan vi få 10 procents reduktion generelt, så har vi nået en tredjedel af vores målsætning alene med Bovaer, siger Hanne Søndergaard, koncerndirektør med ansvar for landbrug og bæredygtighed i Arla Foods.

Hun henviser til Arlas mål om at reducere udledningen af drivhusgasser fra mælkeproduktionen. Her vil mejerikoncernen opnå en reduktion på 30 procent frem mod 2030 sammenlignet med udledningen i 2015.

Ved udgangen af 2021 havde Arla opnået en reduktion på 7 procent – samme niveau som ved udgangen af 2020. Derfor blev det også meldt ud i forbindelse med præsentationen af årsregnskabet, at nye tiltag var på vej.

Praktikken i højsædet

Landmænd på flere end 50 gårde i Danmark, Sverige og Tyskland skal deltage i projektet, der i alt skal inkludere 10.000 malkekøer.

Ifølge Hanne Søndergaard er det vigtigste, at forskellige typer gårde deltager i pilotprojektet. Dermed kan man samle erfaringer om, hvordan man bedst tilsætter Bovaer i foderet og opnår den højest mulige effekt.

- Vi skal teste praktikken på forskellige gårde i de tre lande, så vi kan forstå, hvordan man bruger Bovaer afhængigt af, om man har køer på græs i en længere eller kortere periode af året eller ej, har foderrobotter ved malkning og andre faktorer, siger Hanne Søndergaard.

Bovaer er ikke godkendt til økologisk brug, så pilotprojektet omfatter konventionelle producenter. Ifølge Hanne Søndergaard sker der dog masser af innovation inden for tilsætningsstoffer til foder.

- I forskningen i nye løsninger kigger vi meget på dem, der kan bruges hos økologerne. Vi samarbejder også med universiteterne om, hvor hurtigt vi kan få den her type ingredienser frem, siger Hanne Søndergaard.

Udledning af drivhusgassen metan er en af mejeribranchens største klimaudfordringer. I gennemsnit kommer omkring 40 procent af den samlede drivhusgasudledning fra Arlas gårde fra køernes fordøjelse af foder.

Forbrugerne skal betale

Gennem 10 år har producenten af Bovaer – hollandske, børsnoterede Royal DSM – forsket i og udviklet tilsætningsstoffet. Det er indtil videre blevet testet i 14 lande globalt og er det første EU-godkendte fodertilsætningsstof, hvor det er videnskabeligt bevist, at det reducerer udledningen af metan og også er sikkert for dyr, forbrugere og miljøet.

Med et så effektivt og indtil videre unikt produkt på markedet har Royal DSM en eftertragtet vare på hånden. Det afspejler sig også i prissætningen på Bovaer.

Hanne Søndergaard fortæller, at Arla endnu ikke har forhandlet priserne på pilotprojektets forbrug på plads. Hun forventer, at priserne vil falde, når forbruget stiger i skala, og produktionsomkostningerne falder. I 2023 udvides pilotprojektet til at omfatte 20.000 malkekøer.

- Forbrugerne skal også indstille sig på, at der bliver en del af klimaindsatsen, som de skal betale. Vi kommer til at arbejde med den kommercielle model omkring mælkeprodukter produceret med en lavere udledning, siger Hanne Søndergard og uddyber:

- Det er en tilsætning i stil med en vitaminpille. Det koster for landmanden, så vi skal finde ud af, hvor meget det kan komme ned i pris, når vi når op i skala, og hvordan vi får det til at blive en del af den kommercielle agenda hos Arla.

Faktaboks

Om Bovaer

  • Bovaer er et tilsætningsstof til foder til køer og andre drøvtyggere. Det fungerer ved at undertrykke det enzym, der udløser produktionen af metan i køers fordøjelsessystem.
  • Det har effekt med det samme og nedbrydes sikkert til stoffer, der allerede er naturligt til stede i en kos mave. Det er videnskabeligt bevist, at det ikke påvirker mælkekvaliteten.
  • En kvart teskefuld Bovaer tilsat dagligt til en kos foder vil reducere udledning af metan med 30 procent i gennemsnit.

Om pilotprojektet

  • Pilotprojektet i praksis I løbet af sommeren og efteråret 2022 vil Arla sammen med sine andelshavere sammensætte en mangfoldig gruppe gårde til pilotprojektet.
  • I løbet af projektet på gårdene vil landmændene modtage Bovaer fra deres foderleverandører og blande det i foderet til deres malkekøer.
  • Arla indsamler mælkeprøver til analyse og sammenligning med mælk fra malkekøer, der ikke fodres med fodertilsætningsstoffet.
  • Hvis de første resultater bliver som forventet, er det Arlas plan at fordoble pilotprojektet til 20.000 køer i 2023.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle