Forskrift om gebyr for gjennomføring av lovbestemt tilsyn med og feiing av fyringsanlegg, Tingvoll kommune, Møre og Romsdal

DatoFOR-2020-10-15-3346
Ikrafttredelse01.01.2021
Sist endretFOR-2021-06-17-2016
Gjelder forTingvoll kommune, Møre og Romsdal
HjemmelLOV-2002-06-14-20-§28, FOR-2015-12-17-1710-§17
Kunngjort07.06.2021   kl. 16.20
KorttittelForskrift om gebyr for gjennomføring av lovbestemt tilsyn med og feiing av fyringsanlegg, Tingvoll

Hjemmel: Fastsatt av Tingvoll kommunestyre 15. oktober 2020 med hjemmel i lov 14. juni 2002 nr. 20 om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) § 28 og forskrift 17. desember 2015 nr. 1710 om brannforebygging § 17.
Endret ved forskrift 17 juni 2021 nr. 2016.

§ 1.Formål og virkeområde

Formålet med forskriften er å gi kommunen grunnlag for å dekke sine utgifter i forbindelse med gjennomføring av lovpålagt feiing og tilsyn med fyringsanlegg i henhold til brann- og eksplosjonsvernloven § 11 første ledd bokstav h.

Forskriften gjelder all kommunal oppfølging av bygninger med skorsteiner tilknyttet et fyringsanlegg, i henhold til forskrift om brannforebygging. Formålet med oppfølgingen er å redusere sannsynligheten for brann, og begrense konsekvensene brann kan få.

Gjennom deltagelse i selskapet Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS (NORBR) ivaretas kommunens plikter, oppgaver og behov knyttet til tilsyn med og feiing av fyringsanlegg av NORBR.

§ 2.Definisjoner

a.Byggverk: bygninger, konstruksjoner og anlegg.
b.Eiendom: fast eiendom definert med et eget gårds- og bruksnummer, festenummer og/eller seksjonsnummer i matrikkelen. Seksjon etablert i henhold til lovgivningen om eierseksjoner regnes som selvstendig eiendom.
c.Eier: den som har grunnbokshjemmelen til byggverk som omfattes av feie- og tilsynsordningen.
d.Feiervesen: organisert enhet av kvalifiserte feiermestere og feiere.
e.Feiing: rengjøring av røykkanaler og uttak av sot.
f.Fresing: Beksot lar seg vanskelig fjerne med ordinær feiing. Fresing er en mer ressurskrevende, mekanisk rengjøringsmetode for fjerning av beksot i skorsteinen.
g.Fyringsanlegg: ildsted, sentralvarmekjel eller varmluftsaggregat der varme produseres ved forbrenning av fast, flytende eller gassformig brensel, inklusiv røykkanal og eventuelt matesystem for brensel.
h.Fritidsbolig: bygg som er registrert som fritidsbolig, seterbu i matrikkelen. I tvilstilfeller avgjør kommunen hva som skal regnes som fritidsbolig.
i.Matesystem: anlegg for tilførsel av fast, flytende eller gassformig brensel.
j.Røykkanal: kanal for transport av røykgasser fra fyringsanleggets røykuttak til fri luft, herunder røykrør, anbringer og skorstein.
k.Skorstein (pipe): vertikal del av røykkanal: Skorstein kan omfatte flere vertikale røykkanaler.
l.Tilsyn: tilsyn med fyringsanlegget; om dette er intakt, virker som forutsatt og er tilfredsstillende sikret mot brann og annen skade. Tilsynet omfatter også eventuelle reaksjoner etter tilsynet i form av pålegg og forbud om bruk.

§ 3.Hjemmel

Denne forskriften er fastsatt av Tingvoll kommunestyre i møte 15. oktober 2020 med hjemmel i lov 14. juni 2002 nr. 20 om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) § 28 og forskrift 17. desember 2015 nr. 1710 om brannforebygging § 17.

Feiing- og tilsyn utføres av Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS (NORBR). Brann- og redningssjefen i NORBR er delegert kommunens myndighet etter loven.

0Endret ved forskrift 17 juni 2021 nr. 2016.

§ 4.Hyppighet

Brann- og redningssjefen bestemmer hyppigheten og gjennomføringen av feiing og tilsyn, basert på risikovurderinger og erfaring fra tidligere gjennomført feiing og tilsyn.

Tilsyn med fyringsanlegg som brukes til oppvarming av byggverk skal utføres etter behov. Etter feiervesenets vurdering kan det gis tilbud om at tilsyn kan gjennomføres som egenmelding.

Feiing av røykkanaler skal utføres etter behov. Behovet fastsettes ved tilsyn eller etter feierens vurdering.

Etter brann eller eksplosjon i eller i tilknytning til fyringsanlegget skal det gjennomføres tilsyn.

§ 5.Gebyr for feiing og tilsyn

Årsgebyret for feiing- og tilsyn fastsettes av kommunestyret.

Kommunen skal dekke sine kostnader i forbindelse med gjennomføring av lovbestemt feiing og tilsyn etter selvkostprinsippet med 100 % dekningsgrad.

Gebyret beregnes etter NORBR sine gjennomsnittlige totalutgifter for feie- og tilsynstjenesten. Som grunnlag for kommunens beregning av årsgebyr, fastsetter NORBR årlig et gebyrregulativ for feiing og tilsyn for kommende år, basert på en selvkostberegning.

Gebyrplikten innebærer et årlig gebyr som ikke er knyttet til tidspunktet for gjennomføring av feiing eller tilsyn.

Gebyr kan innkreves selv om feiing og tilsyn ikke er utført i følgende tilfeller:

1.Feiervesenet ved inspeksjon av fyringsanleggets røykkanaler har funnet at feiing ikke er nødvendig.
2.Feiervesenet etter varsel og ved oppmøte til fastsatt tid, ikke har tilfredsstillende adgang til fyringsanlegget.

Kommunen sørger selv for innkreving av feie- og tilsynsgebyret sammen med innkreving av andre kommunale gebyrer. Krav på gebyr etter brann- og eksplosjonsvernlovens § 28 er tvangsgrunnlag for utlegg og kan innkreves av skatteoppkreveren etter reglene for innkreving av skatt.

§ 6.Gebyrfritak

Kommunen kan etter søknad gi fritak fra å betale gebyr i følgende tilfeller:

1.Bygningen har ikke montert fyringsanlegg.
2.Fyringsanleggets røykkanal er blendet/fysisk adskilt fra skorsteinen.

Det er eier av fyringsanlegget som har ansvaret for å skriftlig underrette feiervesenet om at fyringsanlegget ikke er i bruk, samt å tilpasse fyringsanlegget slik at det ikke kan brukes til oppvarming.

NORBR ved feiervesenet gjennomfører saksbehandlingen for gebyrfritak. Eventuelt gebyrfritak innvilges fra den dato skriftlig underretting av feiervesenet er mottatt. Kommunen orienteres fortløpende om innvilgede gebyrfritak.

Feiervesenet kan føre tilsyn med at fyringsanlegg ikke er i bruk.

§ 7.Gebyr for tilleggstjenester

NORBR ved feiertjenesten kan utføre tilleggstjenester knyttet til tilsyn og feiing utover det som er lovpålagt. Slike tilleggstjenester avtales direkte med NORBR, som fastsetter pris for tjenesten.

§ 8.Eiers og brukers plikter

Eieren av et byggverk skal melde fra til kommunen når det er installert nytt ildsted eller gjort andre vesentlige endringer av fyringsanlegget.

Eieren skal sørge for at fyringsanlegget virker som forutsatt. Dersom det blir oppdaget feil på anlegget som vesentlig øker risikoen for brann, skal anlegget stenges for bruk dersom feilen ikke utbedres umiddelbart.

Eier skal, etter varsel om feiing og tilsyn, sørge for at hele fyringsanlegget har tilfredsstillende adkomst og at nødvendig utstyr er tilgjengelig.

Eier/representant må være tilstede ved tilsyn med fyringsanlegg.

Eier skal sørge for sikre og gode arbeidsforhold for feiervesenet. For bygninger hvor feiing av røykløp foretas fra tak, skal eier sørge for at feieren har tilfredsstillende atkomst opp til, og på taket. Der helning og høyde gjør at det må monteres takstige eller trinn, skal disse festes forskriftsmessig.

Eier er pliktig til å sørge for at forskriftsmessig stige opp til tak er lagt fram og tilgjengelig for feier, i umiddelbar nærhet til takstige. Adkomststige til tak skal sikres mot å gli.

Der feiing ikke skjer fra tak, skal eier/representant sørge for at feieren har tilfredsstillende atkomst til røykløp. Ved innvendig atkomst for feiing, skal eier/representant være tilstede under feiing.

Eier/representant skal sørge for tilfredsstillende atkomst til sotluke eller tilsvarende egnet innretning for uttak av sot.

Eier må gi beskjed i god tid før oppsatt avtale om behov for utsettelse av tilsyn eller feiing.

§ 9.Kommunens plikter

Kommunen skal sørge for feiing av fyringsanlegg etter behov.

Feiingen skal utføres på en faglig tilfredsstillende måte, som medfører minst mulig ulempe for eier.

Feieren skal sørge for at all sot etter feiing blir fjernet og brakt til egnet sted.

Kommunen skal sørge for tilsyn med fyringsanlegg etter behov.

Etter brann eller eksplosjon i eller i tilknytning til fyringsanlegg, skal kommunen sørge for at det blir ført tilsyn med fyringsanlegget i etterkant.

§ 10.Håndheving og sanksjoner

Tilsyn, håndheving og sanksjoner skal utføres i samsvar med kapittel 7 i brann- og eksplosjonsvernlovens bestemmelser, samt i henhold til lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven).

§ 11.Klage

Klage på vedtak gjort i medhold av denne forskrift framsettes skriftlig til Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS (NORBR). Vedtak om størrelsen på gebyrer regnes som forskrift og kan dermed ikke påklages.

Saksbehandlingen ved klager følger bestemmelsene gitt i eller i medhold av brann- og eksplosjonsvernloven, lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven), samt bestemmelsene i selskapsavtalen for NORBR.

§ 12.Ikrafttredelse

Denne forskrift trer i kraft 1. januar 2021.

0Endret ved forskrift 17 juni 2021 nr. 2016.