Studenten ontwikkelen machine voor onderhoud van kabels: “De volgende stap is het product op de markt lanceren”

© ATV

Antwerpen -

Vijf studenten industrieel ingenieur elektromechanica creëren met hun start-up Cabelar een machine om kabels te reinigen en op te rollen, want dat is in de audiovisuele wereld al jaren een struikelblok. “Met Cabelar nemen we een pioniersrol op in de eventsector”, vertelt medeoprichter Vincent Jacobs. “Daarom hebben we al eerste stappen ondernomen om onze uitvinding te laten beschermen.”

De ingenieursstudenten werkten al samen in een studentenonderneming aan de Universiteit Antwerpen, die al snel uitgroeide tot innovatieve start-up. De uitvinding die ze onder die vlag nu op de markt willen brengen, biedt een oplossing aan een probleem dat zich voortdoet tijdens evenementen: hopen kabels die in de knoop zitten en vuil worden. De machine is daarvoor de redder in nood.

“Het huidige model van het apparaat komt in een handige flight case op wieltjes”, legt Jacobs uit. “De kabel wordt in de machine vastgeklikt op een haspel. Terwijl de machine alles automatisch oprolt, passeert de kabel door een spoelunit waar met behulp van borstels en sponzen stof en ander vuil wordt verwijderd. Eens de kabel volledig is opgewonden, kan deze gewoon van de haspel gehaald worden. Klaar voor het volgende event.”

De studenten hopen hun nieuwe product snel op de markt te brengen.© Patrick De Roo

Derde plaats

Dat de uitvinding als geroepen komt, bewijzen ook de prijzen die de studenten al in ontvangt mochten nemen. De ingenieurs vertegenwoordigden de provincie Antwerpen op de Vlajo SBP-wedstrijd: een competitie waarbij studentenondernemingen van over heel Vlaanderen hun product voorstellen aan een jury. Daar eindigden ze op de derde plaats. “Natuurlijk zijn we blij met onze prestatie, maar we hadden graag ons product voorgesteld op de Europese finale”, zegt Jacobs.

Wat de toekomst nog in petto heeft voor de uitvinders, valt nog even af te wachten. “Wij moeten alle vijf onze master nog doen volgend jaar en daar kruipt enorm veel tijd in”, vertelt Jacobs. “Gelukkig biedt de Universiteit Antwerpen ons de mogelijkheid om onze studies te combineren met ons bedrijf. Het laat ons toe om minstens één keer per week samen te komen om onze machine verder op punt te stellen.”

Aangeboden door onze partners