Copy
Logo Maria ter Heide

Nieuwsbrief
april 2020
Dit is de maandelijkse digitale nieuwsbrief van basisschool Maria ter Heide! Deze keer niet met allerlei zaken van, in, uit en rondom onze prachtige school, maar vol met tips en ideeën voor de meivakantie. Op 
28 mei 2020 verschijnt de volgende nieuwsbrief! 

#BlijfThuis

Dan ben je ineens thuis. Na twee weken crisismanagement ben je zelf ziek. Milde klachten, dus je wil en mag niet klagen, maar wel gewoon goed ziek. Met jou gaat je hele gezin verplicht in isolatie en kan geen kant op. Ziekte en zorgen. Hoe erg gaat het worden en wie krijgt het ook (en hoe erg)?

Gelukkig valt het uiteindelijk mee. Na ruim een week is de koorts weg en verdwijnen langzaam ook de andere klachten. Ook zoonlief knapt snel op en de andere 3 lijken de dans te ontspringen; wat een opluchting is dat. Maar dan is de isolatie nog (lang) niet voorbij en komt de volgende fase. Afstandsonderwijs voor de (puber) kinderen en thuiswerken voor ons. Wat een ‘feest’ is dat!

Ik zie het van twee kanten. Het is ongelofelijk hoe snel de leerkrachten het afstandsonderwijs in vorm en inhoud hebben neergezet. Het is geweldig om te zien hoe iedereen op deze uitdaging duikt. Het enthousiasme om onderwijs anders vorm te geven en de geestdrift om op een totaal andere manier contact met de kinderen, en hun ouders, te hebben. Ook de noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen is, in samenwerking met kinderopvangorganisaties, direct geregeld. Er wordt in de school en vanuit huis keihard gewerkt. Ons jaarmotto is op afstand voelbaar: ‘Teamwork makes the dream work!’

Thuis gaan (zelfs) mijn puber kinderen aan de slag met het afstandsonderwijs. Dat valt niet mee; voor hen niet en voor ons als ouders niet. Hoe ga je als kind om met de vrijheid die er ineens is? Hoe vind je ritme? Hoe zorg je ervoor dat je uitleg krijgt als je iets niet snapt? Hoe houd je vol als je even geen zin hebt? Hoe ga je om met tegenslag en hoe deel je succes? Hoe weersta je alle verleidingen om je heen? Hoe ga je om met het missen van je klasgenoten en stiekem ook, al zul je dat als puber nooit toegeven, je docenten? Als ouder krijg je naast werk en zorgtaken ook noodgedwongen een grote rol in het onderwijsproces. En dat valt niet mee, zelfs als (of misschien wel omdat) je zelf leraar bent. De hele ochtend is het rustig en precies op het moment dat jij aan die videovergadering begint, start het gedoe. Ineens is er wel een dringende vraag die echt niet kan wachten of juist dan moet er met veel kabaal op broer of zus worden gereageerd. ‘Maar ik ben nu net aan het vergaderen…………!!’

We moeten volhouden. De maatregelen lijken langzaam vruchten af te werpen en je weet dat dit nodig is nu. Ons uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld en dat met een lange ‘meivakantie’ voor de boeg. Een vakantie waarin er geen afstandsonderwijs is, de juf niet bereikbaar is en waarin we niet de deur uit kunnen. Ruim twee weken met z’n allen aan huis gekluisterd.

Als school willen we toch iets bieden om indien gewenst ritme vast te houden en ‘iets te doen te hebben’. Deze nieuwsbrief staat daarom vol met activiteiten, tips en ideeën die ‘misschien leuk om te doen’ zijn. Geen onderwijs maar toch……

Laten we hopen dat we vanaf 6 mei, op wat voor een manier ook, weer met de kinderen op school mogen starten. Tot die tijd of zolang het nog duurt: #houvol #BlijfThuis #letopelkaar.

Paul Verrijdt

directeur
directeur@mariaterheide.skipov.nl
Misschien Leuk Om Te Doen - 41 tips voor de meivakantie

Dagboekje maken

Maak en dagboekje over de meivakantie. Maak van iedere dag een tekening, van wat je die dag leuk of spannend vond, van wat je blij of verdrietig maakte. Probeer bij die tekening iets te schrijven: een woord, een zin, een tekstje. Zet onderaan de pagina's cijfers, zodat je de volgorde weet. Zet op de laatste dag van de meivakantie het boekje in elkaar en klaar is het vakantie-dagboek.

Lievelings(prenten)boek

Ken jij het lievelings(prenten)boek van papa of mama? Misschien ligt het in een doos op zolder of ergens in de kast.... Vraag aan papa of mama of ze hun lievelingsprentenboek of voorleesboek willen voorlezen en vertellen waarom het zo bijzonder is!

Speelideeën met duplo en lego

Bijna iedereen heeft thuis wel duplo of lego. Natuurlijk bouwen jullie daar al lang de voorbeeldkaarten voor huizen, vliegtuigen en auto's van na. Maar heb jij van je lego al eens een labyrinth gemaakt of een ringwerpspel of een boter-kaas-eieren-spelbord. In de link vindt je wel 50 ideeën om op een andere manier met je lego of duplo te spelen.

50 spelideeën voor duplo en lego

 
Oud Hollandse Spelen op Koningsdag
 
Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn 53e verjaardag. Normaal gesproken hang je dan de vlag uit, verkleed je je vrolijk in oranje kleuren en speel je spelletjes, versier je je fiets of ga je naar de vrijmarkt. 

De vlag uithangen en je verkleden, dat kan nog steeds. Ook je fiets kun je versieren. En die spelletjes.... die speel je dan toch gewoon in de achtertuin? Maak van blikken mooie klossen (zie foto), versier blikken voor het blikgooien, zet de sjoelbak in de tuin, hap een snoepje uit een bak water en daarna uit een bak meel, gooi darts op het dartbord, maak een hinkelbaan op de stoep, ga koekhappen, ringwerpen, spijkerpoepen.... kortom maak er een feestelijke dag van !
30 dagen tekenen

En als het nu alle dagen regent en je niet naar buiten kunt.... maak dan iedere dag een andere tekening. 
Dag 1: teken een monster-virus!
Dag 2: teken voedsel met een snor
Dag 3: teken je huis
Dag 4: Maak een grappig zelfportret
Dag 5: Teken je favoriete speelgoed
Dag 6: Teken je lievelingsdier
Dag 7: Teken een droom
Dag 8: Teken iets waar jij van houdt
Dag 9: Teken een landschap
Dag 10: Teken een familielid met vleugels
enz.
enz.


30 dagen tekenen
Vliegtuig-darten

Vouw van een A4-blaadje een vliegtuigje. Weet je niet meer hoe dat gaat, bekijk dan dit filmpje.  Maak vervolgens van een ander A4 een soort dartbord, zie foto. Knip de gaten in verschillende groottes uit, zet er scores bij. Hang het 'dartbord' aan de bovenkozijn van de deur en vliegtuig-darten maar. Wie haalt de hoogste score na 10 vliegbeurten?
Poortjes-cricket

Normaal gesproken speel je poortjes-cricket buiten, op het grasveld. Daarvoor kun je ijzerdraad buigen tot poortjes, in het grasveld prikken en met een bal en stick het uitgezette parcours volgen.
Maar wat nu als het regent... speel dan binnen poortjes-cricket. Vorm van gekleurde blaadjes poortjes, zet ze vast met tape. Pak een (tennis)bal en dan maar ontdekken of je uitgezette parcours goed werkt. 

Maak je eigen recept

Ben je dol op kokkerellen en bakken? Stroop je mouwen maar alvast op, zet je koksmuts op en trek je schort maar aan!
1. Bedenk eerst een ontwerp. Wat voor een baksel wil jij gaan maken? Is dit iets hartigs of iets zoets? Een recept voor avondeten, misschien wel een taartje of een lekker tussendoortje? Het mag allemaal! Vraag gerust wat hulp aan de koks in huis!
2. Verzamel ingrediënten. Wat komt er allemaal in jouw heerlijke recept? Denk hierbij ook aan de hoeveelheid (ml, l, g, kg). Schrijf al je ingrediënten op een lijst. Papa's of oma's geheimen mag je uiteraard altijd gebruiken ;-)
3. Schrijf het recept. Hoe dien je het recept te maken? Wat is stap 1 en wat is stap 2 etc. Heb je de oven nodig en op welke temperatuur? Welke pannen ga je gebruiken en welke spatel? Of gebruik je misschien lekker je handen? Schrijf het allemaal duidelijk op. Je kunt het later altijd nog aanpassen.
4. Test je eigen recept. Natuurlijk is het súper belangrijk dat je het top-recept gaat testen. Misschien dien je hier en daar nog waar aan te passen in de ingrediëntenlijst (bijvoorbeeld snufje kaneel toevoegen of een appeltje meer of minder).
5. Maak een foto van jouw resultaat en plak deze bij het recept. Je recept is nu klaar! Is het lekker geworden? Ben je er trots op? Vast wel, goed gedaan!
Ontwerp en bouw een hut

Stap 1: Maak een tekening of schets van de hut die je wilt gaan bouwen.
Stap 2: Maak een lijstje van alle materialen die je nodig hebt.
Stap 3: Verzamel alle materialen.
Stap 4: Bouw je hut !

Filmpje: hoe maak je een kussenfort?

 
Ontwerp je eigen gezonde snoepje

Stap 1: Op een A4 vel schets je je snoepje of snoepjes. Schets eerst met je potlood.
Stap 2: Kleur je schets in; denk goed na welke kleuren je gebruikt.
Stap 3: Maak een reclameposter voor jouw eigen gezonde snoepje. Denk hierbij aan:
- Hoe heet je gezonde snoepje?
- Een pakkende slogan zoals snoep gezond, eet een appel!
- Hoe duur is je snoepje? Is hij in de aanbieding? Krijgen mensen kortingen als ze er meer kopen?
- Zit je snoepje in een mooie verpakking? En wat voor een verpakking? Een doosje, papieren zakje of papiertje?
Leuke e-books in de ThuisBieb

De deuren van de Bibliotheken zijn gesloten, maar online is de Bibliotheek open! Dankzij de ThuisBieb kunnen kinderen deze periode gewoon doorlezen. In de ThuisBieb-app staan 100 e-books voor het hele gezin. De app is toegankelijk voor iedereen. Dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek! De ThuisBieb-app is in elk geval beschikbaar tot en met 10 mei 2020. Kijk voor meer informatie op jeugdbibliotheek.nl/thuisbieb.
Drollen rollen

Kneed van peperkoek en een beetje water prachtige drollen. Kijk ook of je drollen, keutels, vlaaien en mopjes van verschillende dieren kunt namaken. Op internet zijn voldoende voorbeelden te vinden en je kent er zelf vast ook een paar.

En hoe je van een leeg wc-rolletje een drol maakt laat MeisjeDjamila je in dit filmpje zien.
Koekjesspel

Bak samen 2- tot 30 koekjes of gebruik biscuitjes. Maak glazuur van een half kopje poedersuiker en een eetlepel water. Meng dit goed. Te dik? Doe er een druppel water bij. Te dun? Meer poedersuiker.
Teken met dit glazuur op de helft van de koekjes een kruisje en op de andere helft van de koekjes een rondje. Teken op een vel papier het spelbord met boter, kaas en eieren en speel met koekjes het spel. Verloren? Smullen!
Proeven

Vul bakjes met etenswaren met verschillende smaken. Probeer zout, zoet, bitter en zuur af te wisselen. De ander krijgt een blinddoek om en moet proberen de smaken te herkennen. Hoeveel bakjes heb je kunnen raden? Wissel van plek. Nu mag de ander de bakjes vullen met eetbare verrassingen. En... geen sambal gebruiken hoor!
DigiGympies

Meester Rob en Juf Soraya hebben allerlei spelletjes bedacht en er een filmpje bij gemaakt:
1. Buitenbingo en tuinspelletjes
2. Dansen
3. Namenworkout
4. Weekend gezinsspelletjes
5. Ren je Rot
6. Workout voor jong en oud
7. Denkspelletjes
8. Dansspelletjes
9. Horen en kijken
10. Bewegen met de Ipad/tablet
11. Yoga en meditatie
12. Reken en Ren en Bonus spel
13. Workout 2.0
14. Ping Ping 2.0 en Kamersjoelen

en op YouTube staan er nog meer!
 
Letterbrief

Knip letters of woordjes uit een tijdschrift of krant en maak hier zinnen mee. Misschien vormen alle zinnen achter elkaar wel een heel spannend verhaal ?
Een cool kunstwerk

Zoëna legt uit en laat zien hoe je prachtige bouwsels kunt maken met erwten en cocktailprikkers. 

Klik hier voor het filmpje van Zoëna
 
Kijkdoos maken

Maak je eigen kijkdoos van een oude schoenendoos.

Hoe maak je een kijkdoos?
Plaatjes voor in je kijkdoos
Disco

Ga samen dansen op de lievelingsmuziek van papa, mama, broers, zussen en jezelf. Verzamel leuke muziek, doe de lampen uit, gordijnen dicht, discobal aan en maak een superdisco. Zet de muziek lekker hard en ga dansen tot jullie erbij neervallen.
Nog gekker: verkleed je eerst of schmink elkaar. Dan is het soms makkelijker om los te komen en gek te doen!
Fantasie-eiland

Neem de grootste schaal of tuinpot die jullie kunnen vinden en vul hem met zandbakzand. Maak in deze schaal jullie eigen eiland. Gebruik speelgoeddieren en poppetjes, takjes, blaadjes, stenen en misschien wel water om het eiland helemaal naar jullie zin te maken. Bespreek tijdens het maken hoe het zou zijn om op dit eiland te leven. Wat hebben jullie en de dieren nodig? Maak een mooie foto als het eiland af is. Dan kun je er later nog eens op terug kijken...
Leesbingo

Lezen is leuk. Je kunt er nieuwe informatie door leren, je kunt wegdromen met je eigen held of gniffelen om de grappen in een moppenboek of strip. Lezen wordt nog leuker als je er een bingo mee kunt doen. Krijg jij vijf op een rij? En krijg jij het dan ook nog eerder dan je broer of zus? Met de Google-opdracht 'leesbingo' vind je heel veel verschillende. Kun je thuis niet printen, maak dan de bingo na op een A4-vel. Veel lees- en bingoplezier. KIEN!
Mandela

We hebben allemaal wel eens een mandela gekleurd. Maar heb je er ook al eens ooit één van natuurlijk materiaal gemaakt. Zoek blaadjes, takjes, dennenappels, bloemen, steentjes en maak je eigen mandela. Met een zoekopdracht op Google kom je vast wel wat inspiratie tegen!
Happertjes

Wie kent ze niet... happertjes. Op deze site van Mike Nijskens - Topwijs.nl vind je kant en klare happertjes voor rekenen (verliefde harten, dubbelsommen, keersommen) en spelling (bijv ei/ij, v/f, g/ch). Je kunt ze gemakkelijk printen. Heb je geen printer, maak dan de happertjes na
 
Team Talento

Met meer dan 800 geweldige lessen en activiteiten haalt de website van Team Talento verborgen talenten bij je naar boven!
Ga hier naar de site van TeamTalento
Beweegkalender

Door het coronavirus ligt het ‘normale leven’ even stil en dit is voor iedereen natuurlijk een rare periode. Collega's van juffrouw Lobke, onze gymleerkracht, hebben een Beweegkalender gemaakt zodat kinderen (en ouders) thuis lekker kunnen bewegen! Er is een YouTube kanaal waar zij het project Play laten zien dat inspiratie geeft voor kinderen om te bewegen.  
Hotel de Botel

Neem een groot vel tekenpapier. Teken zo groot mogelijk de omtrek van een hotel. Verdeel het hotel in een aantal kamers. Verzin wie er allemaal in het hotel logeren en wat zij meenemen. Hoe gekker, hoe beter: tuinmannen, leeuwentemmers, acrobaten, basketballers, ... Ontwerp om de beurt een kamer met alle gekke attributen. Laat je fantasie de vrije loop. 
Schrijf je eigen lied

Bedenk een nieuwe tekst op een bestaand lied of melodie. Geef je nieuwe lied ook een nieuwe titel en probeer het zelf te zingen. Wil je helemaal zelf een liedtekst met melodie maken, kijk dan naar Kirsten Schneider die voor Junior Songwriter School stap voor stap uit legt hoe je een liedje schrijft. 
Stoepkrijt

Je hebt allemaal wel eens een tekening met stoepkrijt gemaakt. Misschien heb je er zelfs al een gemaakt om alle zieke corona-mensen en al die mensen die in de ziekenhuizen en verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken. Of maak eens een stoeptekening waarbij je superman of een vlinder bent, waarbij je in de lucht vliegt aan een tros ballonnen. Op Google vindt je vast leuke voorbeelden!
 
Maak een boekendoos

Kies een boek dat je leuk lijkt en lees het. Pak na het lezen een (schoenen)doos en plak op de deksel de kaft (een copy of zelfgetekend) van het boek. Versier de buitenzijde van de doos in het thema van het boek. In de doos komen 10 voorwerpen of afbeeldingen die een belangrijke rol hebben in het verhaal of iets met het boek te maken hebben. Bind aan elk voorwerp een kaartje waarop je uitlegt waarom het voorwerp een belangrijke rol in het boek speelt.
Zomaar-feestje

In deze vakantie vieren we wat af: de verjaardag van de Koning, de bevrijding van Nederland en misschien ook wel je eigen verjaardag of die van papa of mama. Maar is er nu een dag niets te vieren, vier dan het zomaar-feestje. Ga samen lekkere hapjes maken, hang mooie (zelfgemaakte) slingers op. Haal speelgoed en leuke spullen uit de kast en pak het voor elkaar in. Verkleed je op je allermooist, muziek aan en jullie vieren feest!
Proefjes en techniek

Creativekidsconcepts, de uitgever van de materialen van onze technieklessen, biedt gratis lessen aan uit de Talent Torens en Techniektorens. Via deze link komt u gemakkelijk op hun site uit.

Nog meer zin in proefjes, kijk dan eens op proefjes.nl
Kuntschallenge

Het team van CHV Academy, waarbij ook onze eigen muziekjuf Anniek hoort, heeft de afgelopen weken een aantal leuke opdrachten/challenges rondom Kunst gemaakt.

1. Heel Holland maakt muziek in de keuken
2. Kunstel je eigen dier
3. Oye Como Va
4. Babu's Bal Challenge
5. Zingen: dikke vette bromvlieg
6. Dansen op de bank
Meester Jaap

Ken jij de verhalen al van Meester Jaap, die door Jacques Vriens zijn geschreven? Op deze site worden er een aantal voorgelezen, door de schrijver zelf. Dat is leuk! Veel luisterplezier!
Mega knikkerbaan

Spelen met knikkers is altijd leuk om te doen. En een mega grote knikkerbaan maken met heel veel wc-rollen is helemaal leuk om te doen.

Voor de bochten druk je een wc-rol een beetje plat en knip je hem schuin af. Als je dat bij twee wc-rollen doet, kun je de schuine kanten gedraaid aan elkaar vast plakken. Dan heb je een bocht gemaakt voor de knikkerbaan. Maak de twee delen met plakband aan de buitenkant aan elkaar vast.

Voor lange rechte stukken, die je aan elkaar wilt maken, kun je gebruik maken van een stukje papier opgerold aan de binnenkant. Dan blijven de stukken goed recht op elkaar en ook hier plak je de buitenkant goed vast met plakband.

link naar knutselidee.nl
Woordzoeker

Spelletjes met woorden zijn leuk. Op woordzoekermaken.nl vind je een grote verzameling van online woordzoekers. Ze zijn leuk om online te spelen of te printen om lekker offline te puzzelen. Je kunt ook eenvoudig en snel een eigen leuke of interessante woordzoeker maken. Heel veel puzzelplezier!

 
Kamperen in huis

Zoek samen een plek in huis waar jullie samen vannacht willen kamperen. Bij lekker weer doet een tentje in de achtertuin al wonderen, maar de zolder, de woonkamer of gewoon een andere plek in de slaapkamer kan ook.
Bouw van lakens een tent of gebruik een echte tent. Matras erin, zaklamp erbij, toilettas vullen en kamperen maar!
 
Cola-boot

Wat drijft beter dan een colafles van plastic? Draai de dop erio, want door de lucht blijft de boot drijven. Met stevige tape kunnen stukken hout aan de zijkant bevestigd worden. Zelfgemaakte vlag of zeil erop, anker eraan zodat het kunstwerk niet weg kan drijven en genieten maar.
Ga samen op zoek naar goed vaarwater. Neem wel de tape en extra touw mee, zodat de boot bijgewerkt kan worden. Schip ahoy!
Maak een kaartje

Maak een kaartje of tekening voor iemand die je mist. Stuur het kaartje op of stop het zelf bij die persoon in de brievenbus. Misschien krijg je er wel eentje terug ?!
 
Restaurant

Bedenk samen wat jullie gaan eten vandaag. Zoek lekkere gerechten in (kinder)kookboeken of op internet. Dek de tafel met een mooi tafelkleed. Gebruik chique glazen, leuke servetten en mooie borden. Versier de stoelen of de lamp en maak er een gezellig restaurant van. Een menukaart en achtergrondmuziek maken het helemaal af.
Kunstige kliederboel

Maak een bijzonder schilderij. In plaats van verf gebruik je allerlei smeerbare spullen uit huis: tandpasta, scheerschuim, margarine, jam of schoenpoets. Tape een stuk plastic op tafel en werk op dit plastic of op een groot vel papier. Gebruik het liefst je vingers en laat je fantasie de vrije loop. Knip er een mooie foto van als herinnering!
Zoeken in alle hoeken

Maak 20 digitale foto's van kleine dingen in of om het huis. Denk aan stopcontacten, het badafvoerputje en sleutelgaten. Maak de foto's van heel dichtbij. Zo wordt het voorwerp ineens een gek ding. Print de foto's of laat ze zien op de computer. 
Verdeel vooraf wie de foto's maakt. De andere mag op zoek gaan naar de plekken waar ze gemaakt zijn. Een grappige en verrassende speurtocht in je eigen huis!
Website
YouTube Skipov basisonderwijs

Adres


Ericastraat 21
5464 VR  Mariaheide

Contact


T  0413 - 36 52 84
E  mariaterheide@skipov.nl 

Copyright © 2020 Maria ter Heide | Skipov basisschool, All rights reserved.