Copy

nieuwsbrief #2 / september 2021

Toegankelijkheid van zorg én kwaliteit van leven
Wietske Vrijland is lid van de Raad van Bestuur van het Maasstad Ziekenhuis en voorzitter bestuur SVKO010. Als voormalig chirurg heeft zij veel oudere patiënten behandeld en gezien wat ziekte doet met hun kwaliteit van leven. Met haar nog steeds grote zorghart zoekt zij in haar bestuurswerk ook altijd naar de relevantie voor de patiënt. Toegankelijkheid van zorg staat daarbij voorop, evenals de balans tussen behandelen en een goede kwaliteit van leven. Omdat dit met name voor de groeiende doelgroep kwetsbare ouderen een steeds grotere uitdaging wordt, ziet de SVKO010-bestuurder hier een belangrijke en gezamenlijk taak voor de regionale zorg- en welzijnssector, gemeenten en zorgverzekeraars.

“Vanuit de samenwerking vanuit SVKO010 zijn er al mooie resultaten geboekt op gebied van snellere doorstroom in de keten. Daar ben ik trots op want ouderen worden niet beter van wachten op vervolgzorg in het ziekenhuis. Op het gebied van langer en veilig thuis wonen, zelf regie houden en zelfstandig functioneren is er nog veel te winnen. Want de toekomst schetst geen rooskleurig beeld. Het aantal ouderen met meerdere aandoeningen neemt toe. Als we niets doen, betekent het dat zorg straks niet meer voor iedereen beschikbaar is. 
Naar het complete interview
Maatwerkaanpak voor ‘paradijsvogels’
Paradijsvogels noemen we ze: patiënten die langer dan 2 weken wachten om vanuit het ziekenhuis door te stromen naar vervolgzorg. Hun complexe multi-problematiek, vaak een combinatie van lichamelijke en psychische aandoeningen en bijvoorbeeld een verslavingscomponent, maakt het lastig om te bepalen waar zij de best passende zorg ontvangen. Hoewel hun aantal niet groot is, nemen zij wel 17% van het aantal wachtdagen voor hun rekening. SVKO010 onderzoekt welke interventies we regionaal kunnen inzetten om deze doelgroep sneller te laten doorstromen.
Naar het complete artikel
Advance Care Planning; In gesprek over de dag van morgen
Ouderen willen graag zelf bepalen hoe hun ‘oude dag’ eruit ziet en welke ondersteuning en zorg zij nodig hebben, maar stellen het gesprek hierover uit. Genero, het Geriatrisch Netwerk Rotterdam en omstreken, is samen met haar partners een project gestart waarin zij methodieken onderzoekt waarmee zij in een vroeg stadium met ouderen het gesprek over hun zorg- en welzijnsbehoeften kunnen voeren. Wat zijn hun wensen en voorkeuren? Hoe kunnen ze dat vormgeven binnen het lokale en informele netwerk? En welke keuzes en taken horen daarbij? Projectleider Hanna van Dijk schetst kort de stand van zaken van het project.
Naar het complete interview
Verbetering medicatieoverdracht in de regio
Binnen de keten ziet men het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het proces van medicatieoverdracht en daarmee de veiligheid van de patiënt verder te optimaliseren. Als onderdeel van het totale proces om de doorstroom tussen de SRZ en ConForte organisaties te verbeteren, zijn afspraken gemaakt over een uniforme medicatie-overdracht. Dit houdt in dat iedere patiënt die vanuit het ziekenhuis naar een VVT-organisatie vertrekt, voorzien is van een actueel medicatieoverzicht (AMO) van alle gebruikte geneesmiddelen én vanuit de ziekenhuisapotheek medicatie meekrijgt voor 24 uur (op werkdagen) tot 72 uur (in het weekend). Dit voorkomt niet alleen eventuele fouten, maar ook dure spoedaanvragen vanuit de VVT voor medicatie die niet op de locatie in voorraad is.
Naar het complete artikel
Voor vragen over het programma of aanmelden voor de nieuwsbrief, neem dan contact op:
Conny Nieuwenhuizen
Programmamanager Samen voor kwetsbare ouderen 010
Conny@Conforte.nl

En volg ons op:


Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
Dat kan via voorkeuren updaten of verwijder mij van deze lijst.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Samen voor kwetsbare ouderen 010 · Marconistraat 16 · Rotterdam, Zh 3029 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp