Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Baggeren editie oktober 2022

Met deze nieuwsbrief houden we u periodiek op de hoogte van nieuws en actualiteiten rondom het baggeren van de Loosdrechtse Plassen. Op www.vechtplassen.nl/baggeren vindt u meer informatie over de baggeropgave, een van de grotere projecten binnen de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. 

Start baggeren 

In november 2022 gaan we van start met het baggeren van de 1e tot en met de 5e Loosdrechtse Plassen. We verwijderen overtollig slib zodat de plassen beter bevaarbaar worden, de waterkwaliteit verbetert en de natuur de kans krijgt zich te ontwikkelen. Het werk wordt uitgevoerd door Beens Dredging.
 
In totaal wordt er ongeveer 115.000 m3 gebaggerd. De baggerwerkzaamheden duren naar verwachting tot medio 2024. De herbruikbare bagger wordt eerst te drogen gelegd op het aangrenzende perceel, de polder Mijnden Zuidwest. Eenmaal droog - naar verwachting circa een jaar later - wordt de uitgedroogde bagger verspreid over het perceel.
 
Op dit moment bereiden we de werkzaamheden zorgvuldig voor en zorgen we voor de noodzakelijke vergunningen. Ook informeren we belanghebbenden over de eventuele hinder die kan ontstaan en de maatregelen die we nemen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Kom naar de Informatiemarkt
Wilt u meer weten over de baggerwerkzaamheden? Op dinsdag 11 oktober organiseren we een grote informatiemarkt over de projecten binnen de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. U bent van harte welkom van 17.30 tot 20.30 uur in de voormalige NH-kerk aan de Oud Loosdrechtsedijk 230 in Loosdrecht.
In een tent naast de kerk kunt u terecht voor informatie over de baggerprojecten. Ook de aannemer is aanwezig om u te woord te staan.

Volg de baggerwerkzaamheden – BouwApp
U kunt ook op de hoogte blijven van het project via onze BouwApp. In onze BouwApp staat actuele informatie en de meest actuele planning van het baggeren. Is er iets bijzonders gevonden? Moeten we de planning aanpassen? Hebben we een mijlpaal bereikt? Of is er een transportbeweging waar u hinder van kunt hebben? De BouwApp kunt u zo instellen dat u een meldingen ontvangt. 
De BouwApp kunt u direct downloaden in de Play Store, de App Store of met de QR code (zie afbeelding). Selecteer vervolgens 1e t/m 5e Loosdrechtse Plassen. 

Meer weten? 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Joris van Liebergen: liebergenj@noord-holland.nl of kijk op www.vechtplassen.nl/baggeren.

Planning baggeren 

  • In de tweede helft van oktober starten de voorbereidende werkzaamheden op de percelen Mijnden Zuidwest en langs de Muyeveldse Wetering waar de bagger heen gaat. Tevens wordt het leidingtracé aangelegd en de overslaglocatie ingericht.
  • Planning is dat (onder voorbehoud van het verlenen van vergunningen) in de tweede helft van november wordt gestart met het baggeren. 
Locaties waar komende jaren gebaggerd gaat worden, zijn op deze kaart rood- en paarsgekleurd. 

Wanneer wordt er waar gebaggerd? 

Eerst hebben we in kaart gebracht waar moet worden gebaggerd. Daarbij is de plas in vakken verdeeld. In totaal zijn er circa 36 vakken. 
Vervolgens is op een rij gezet waar we rekening mee moeten houden (zoals natuur en recreatie) bij de planning en wat prioriteit heeft. Op basis daarvan wordt voor ieder kwartaal een planning gemaakt. Als eerst op de rol staan: 
  • Oostelijke Drecht (vak 6): 
  • Eiland Robinson Crusoë (vak 4 en 5)
  • Vak op eerste plas (vak 3)
  • Vak op derde plas (vak 8)
  • Eiland Markus Pos (vak 10 en 11)
  • Eiland Geitenkaai (vak 14)
Let op: de uitvoering kan afwijken van de planning. De actuele planning delen we via de BouwApp. 
Plekken die zijn gepland om tussen nov. 2022 en januari 2023 te baggeren, zijn blauw gemaakt. 

Hoe gaat het baggeren in zijn werk? 

  • Op de Loosdrechtse Plassen wordt er gewerkt met een kraan op een ponton. De kraan laadt de bagger in kleine bakjes (‘beunbakjes’). De beunbakjes worden naar de overslaglocatie gevaren, waar de bagger met een overslagkraan op een ponton in de grondpers wordt geladen.
  • De grondpers pompt de bagger via een persleiding naar het perceel Mijnden Zuid-West of naar het perceel langs de Muyenveldse Wetering. De bagger op het perceel blijft daar liggen om te drogen. En dat is goed voor de bodem. 
  • Om de bagger te verpompen, wordt er een minimale hoeveelheid water uit de Loosdrechtse Plassen toegevoegd en vermengd met de bagger. Het proceswater wordt vanaf het perceel teruggepompt naar de overslaglocatie en hergebruikt om nieuwe bagger te verpompen. 
De afgesproken routes van het bouwverkeer

Weinig hinder verwacht 

  • De verwachting is dat de werkzaamheden weinig hinder opleveren. 
  • Tijdens de voorbereiding van de werkzaamheden is er we extra wegverkeer. Maar dit is ook beperkt. Het gaat om circa 20 vrachtwagens in een maand tijd met materieel en materiaal over de weg. Naast  meer materieel dat we om hinder te voorkomen over het water vervoeren.
  • Over de route (zie kaart hierboven) die de vrachtwagens rijden, zijn afspraken gemaakt en de omgeving is hierover geïnformeerd.

Uitvoerder Cas Hoogendijk stelt zich voor 

Mijn naam is Cas Hoogendijk, ik woon in Amstelveen en ik ben sinds twee jaar in dienst bij Beens Dredging als uitvoerder. Daarvoor heb ik Built Environment (Vroeger heette de studie Civiele techniek) gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. De studie begint in het eerste jaar met alle stromingen binnen de civiele techniek, tijdens het tweede jaar van mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in de richting water. 

Wat is jouw werkervaring?
Naast mijn studie heb ik gewerkt bij H.V. Steenwijk, een aannemer die is gespecialiseerd in kademuren en bruggen in en om Amsterdam. Hier deed ik de werkvoorbereiding van projecten. Bij Beens heb ik meerdere baggerprojecten uitgevoerd waarvan enkele met onontplofte oorlogsresten en een aantal projecten met het plaatsen van verschillende soorten oeverbeschoeiing.

Welke uitdaging zie je voor het baggeren van de Loosdrechtse Plassen?
De grootste uitdaging is het verpompen van het slib. Als dat systeem eenmaal loopt dan is het daarna een kwestie van de trein lopende houden.

Wanneer is het project een succes?
Het project is voor mij een succes als alles zo soepel mogelijk verloopt. Dat de plas weer goed op de afgesproken diepte is, recreanten er zo min mogelijk last hebben net als de andere stakeholders

Voor wat kunnen we jou bereiken?
Ik ben tijdens werktijden bereikbaar voor eventuele vragen over de uitvoering van het project. In de bouwkeet hebben we elke week op dinsdagmiddag van 15.00 - 16.00 uur een inloopuurtje. Buiten werktijden ben ik bereikbaar voor noodgevallen met betrekking tot ons werk.
Twitter Twitter
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Website Website
Ook de nieuwsbrief ontvangen?

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de samenwerkende partijen van de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Aan de informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleent. Vragen of opmerkingen? Mail ons via secretariaat_ovp@noord-holland.nl






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Aanpak Oostelijke Vechtplassen · Houtplein 33 · HAARLEM, Noord-Holland 2012 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp