Copy

Erasmusarts (even niet...) over de grens!
Zoals bekend werd onze medische faculteit op 13 maart jl. gesloten en werd al het onderwijs aan het Erasmus MC stilgelegd. Ook buitenlandse stages (zowel inkomend als uitgaand) werden vanaf dat moment niet meer toegestaan, ter bescherming van onze studenten en om het internationale reisverkeer te beperken. Inmiddels is vrijwel al het onderwijs aan onze faculteit, inclusief de coschappen en het masteronderzoek, onder bepaalde voorwaarden hervat. Dit geldt vooralsnog echter niet voor buitenlandse stages.

Onlangs is besloten om alle uitgaande buitenlandse stages in ieder geval tot en met 31 december 2020 niet toe te staan, op basis van de volgende aandachtspunten:
  • Code oranje geldt op dit moment voor een groot deel van de wereld en het is ongewis tot wanneer deze situatie zal voortduren;
  • Er is een grote kans op een tweede golf van besmettingen als het coronavirus opnieuw opvlamt in de herfst en de winter;
  • Als dit inderdaad het geval is, dienen studenten mogelijk opnieuw uit het buitenland te moeten worden teruggehaald of naar huis te worden gestuurd, met alle (financiële) consequenties van dien.
Afhankelijk van de situatie na de zomer en de prognose voor de daaropvolgende maanden bekijken we in september of de opschorting van buitenlandse stages óók in de tweede helft van het komende academisch jaar zal blijven gelden.

Wat betekent dit voor afgebroken of reeds ingeplande stages tussen 13 maart en 31 december 2020?
Studenten die na 13 maart niet naar het buitenland hebben kunnen afreizen voor hun stages en studenten die tussen 13 maart en 31 december 2020 een buitenlandse stage hadden ingepland, zullen noodgedwongen een alternatief in Nederland moeten vinden. Voor de reguliere coschappen Kindergeneeskunde en Verloskunde & Gynaecologie in Siegen en voor Huisartsgeneeskunde in Grimsby geldt dat de desbetreffende studenten hierover door de administratie dan wel de afdeling zelf worden geïnformeerd (let op: dit wordt dus niet vanuit Internationalisering gedaan). Voor alle overige stageplekken dienen studenten zelf te zorgen voor een alternatief in Nederland. De (beoogde) begeleiders kunnen hierbij mogelijk adviseren. De studieadviseurs Geneeskunde kunnen studenten daarnaast adviseren over hun (mogelijk nieuwe) studieplanning.

Wat betekent dit voor buitenlandse stages na 1 januari 2021?
Zoals gezegd, bekijken we in september opnieuw hoe de vlag erbij hangt en zullen we dan bekend maken of de opschorting blijft gelden voor de tweede helft van academisch jaar 2020-2021. Het oriënteren op of het alvast voorbereiden van een buitenlandse stage kan wat ons betreft ondertussen gewoon doorgaan. Wel adviseren wij studenten om niet op voorhand financiële verplichtingen aan te gaan of betalingen te doen voor zo'n stage én te zorgen voor een alternatief plan, ingeval buitenlandse stages toch nog niet mogen doorgaan.

Compensatie voor reeds gemaakte kosten
Studenten die afgelopen maart na de terugroepactie van de Erasmus Universiteit (EUR) hun stages in het buitenland hebben afgebroken en eerder naar Nederland zijn teruggekeerd, hebben aanspraak kunnen maken op een financiële vergoeding vanuit de EUR voor extra gemaakte reiskosten. Ook toegekende Erasmus+-beurzen zijn voor eerder teruggekeerde studenten in alle gevallen volledig uitgekeerd.

Het kan zijn dat studenten reeds kosten hebben gemaakt voor stages gepland tussen 13 maart en 31 december 2020, met name als die al als officiële studieonderdelen in het buitenland goedgekeurd en geregistreerd waren. Deze groep wil de faculteit graag (waar mogelijk) tegemoet komen, maar wel onder bepaalde voorwaarden: studenten die niet op andere wijze financiële compensatie hebben aangevraagd en/of reeds hebben ontvangen (denk bijvoorbeeld aan vergoedingen via de eigen verzekeraar, vouchers voor huisvesting/huur, vergoedingen van vliegmaatschappijen voor geannuleerde vluchten of voor tickets per trein/bus/etc. of via de EUR voor een reeds toegekende Erasmus+-beurs) kunnen zich uiterlijk woensdag 1 juli a.s. melden bij Gonny Pasaribu via student.exchange@erasmusmc.nl. Vermeld in je aanmelding de periode van het geannuleerde verblijf in het buitenland en (kort) welke kosten je reeds gemaakt hebt en niet elders hebt gedeclareerd. Geef s.v.p. ook aan of je nog recht hebt op (een deel van) de Erasmus MC-beurs. Per student bekijken we dan of en zo ja, op welke beurs eventueel aanspraak kan worden gemaakt. Let wel op: dit is dus géén toezegging op voorhand. De datum van betaling én het overleggen van geldige betaalbewijzen zijn hierbij bijvoorbeeld ook van belang, evenals de overige voorwaarden voor de desbetreffende beurs die onverminderd blijven gelden. De faculteit kan daarnaast helaas niet álle kosten vergoeden en hoopt op jullie begrip hiervoor.

 
Meer informatie, vragen, advies of begeleiding?
Kijk dan op de website of stuur een e-mail naar student.exchange@erasmusmc.nl (let op: alleen vanaf het EUR-studentenmailadres). Een individuele afspraak maken kan ook via Reflex, het digitale afsprakensysteem. Tot nader order zijn deze gesprekken overigens wel telefonisch of via videobellen. Het wekelijkse inloopspreekuur op woensdag van 12.00-13.00 uur wordt daarnaast momenteel niet gehouden.
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
Website
Email






This email was sent to onderwijscommunicatie@erasmusmc.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erasmus MC Sector Onderwijs · Postbus 2040 · Rotterdam, Zh 3000 CA · Netherlands