Cool Pluimveetransport

Date

Op 1 april 2021 is het project ‘Cool Pluimveetransport’ gestart. Het project heeft als doel het ontwikkelen van een geconditioneerde trailer voor het vervoer van pluimvee naar de slachterij, zodat dierenwelzijn en -gezondheid verbeteren tijdens het transport bij extreme temperaturen en emissies worden voorkomen.

Als gevolg van de beperkende maatregelen rondom COVID-19 staan verschillende producenten in de vleespluimveesector onder zware druk. De sluiting van de foodservice sectoren, resulteert in forse prijsdalingen voor pluimveevlees. Ook vogelgriep zorgt voor een onstabiele pluimveevlees markt met invloed op de prijs en daarmee op de omzet van vleeskuikenhouders en andere schakels in de keten zoals slachterijen en transporteurs, wat veelal mkb-bedrijven zijn. Deze problematiek, in combinatie met steeds meer dagen met extreme temperatuur in Nederland, is reden voor de partners in het project ‘Cool Pluimveetransport’ om een trailer voor geconditioneerd pluimveetransport te ontwikkelen.

Beschrijving

De geconditioneerde trailer is een gesloten systeem, waardoor het klimaat in de pluimveewagen op extreem warme of koude dagen optimaal voor het pluimvee is en blijft. Op extreem warme dagen kan de inkomende lucht 10 tot 15 graden terug gekoeld worden met behulp van koeling. Bij extreem lage temperaturen wordt de ingaande buitenlucht opgewarmd door de warmte die vrijkomt bij de kuikens. Hierdoor blijft de temperatuur en luchtvochtigheid in de wagen op peil. Een haalbaarheidsstudie en patentaanvraag heeft uitgewezen dat deze geconditioneerde trailer uniek is in de mondiale vleeskuikensector. Het rijdende prototype dat gerealiseerd zal worden middels dit project is hiermee werelds 1e geconditioneerde trailer voor vleeskuikentransport op de weg.

Partners

In het project werken drie partners samen: Carrosseriebouw van Ravenhorst, Mantrans en AERES/ Poultry Expertise Centre.

Aanvrager van het project ‘Cool Pluimveetransport’ is Carrosseriebouw Van Ravenhorst. Van Ravenhorst heeft reeds 100 jaar ervaring als carrosseriebouwer en is specialist op het gebied van efficiënte logistiek. Van Ravenhorst is niet alleen bouwer, maar ook bedenker van carrosserieën. Van Ravenhorst heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van carrosserieën voor het transport van pluimvee. De klantenkring van Van Ravenhorst is niet beperkt tot Nederland. Zo komt de vraag naar geconditioneerd pluimveetransport ook vanuit Zuid-Europa en Australië, waar extreem hoge temperaturen veel vaker voorkomen dan in Nederland. Binnen het project is Van Ravenhorst verantwoordelijk voor het bouwen en ontwikkelen van de trailer.

Mantrans BV is een logistieke dienstverlener die zich heeft gespecialiseerd in het transport van pluimvee. Op dit moment hebben zij 26 vrachtwagens die geschikt zijn voor multifunctioneel gebruik, zodat verschillende pluimveesoorten vervoerd kunnen worden. Mantrans BV rijdt voor partners in binnen- en buitenland. Mantrans BV is binnen het project verantwoordelijk voor het uitvoeren van de testritten met de geconditioneerde vrachtwagen, zodat het testen en optimaliseren kan plaatsvinden.

De derde partner binnen het project is AERES. Stichting AERES Groep is een groene onderwijsinstelling met opleidingen op vmbo-, mbo- en hbo-niveau. Op de vestiging van AERES in Dronten wordt onderzoek en onderwijs voor de pluimveesector gecombineerd in het lectoraat van Prof. Dr. Laura Star: ‘Precisievoeding en duurzame pluimveehouderij’. Vanuit dit lectoraat zal praktijkonderzoek gedaan worden naar dierwelzijn en -gezondheid van de vleeskuikens tijdens het transport in de geconditioneerde trailer.
In samenwerkingsverband met o.a. AERES Training Centre International, gemeente Barneveld, provincie Gelderland en het regionale bedrijfsleven wordt het Poultry Expertise Centre (PEC) geëxploiteerd. Het PEC is een internationaal kenniscentrum waar expertise van onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven wordt gebundeld en benut voor kennisdeling, praktijkonderzoek en innovatie. PEC zal een grote rol hebben in de disseminatie van de opgedane kennis tijdens het project.