Siirry sisältöön

Mielen hyvinvointia vahvistavat toimintatavat mullistamaan nuorten valmennusta

Yli puolet suomalaisista lapsista ja nuorista harrastaa liikuntaa ja urheilua seuroissa, joten valmentajien osaamisella vahvistaa mielenterveyttä on suuri merkitys jokaisen ikäluokan mielen hyvinvoinnille. Maanantaina 16.5. MIELI ry julkaisee valmentajille verkkokurssit, jotka sisältävät runsaasti konkreettisia työkaluja urheilevien lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistamiseen.
Kaksi alakouluikäistä jalkapalloilijaa poseeraa jalkapallokentällä pallo kainalossa
Turkulainen jalkapalloseura on yksi suurista suomalaisista urheiluseuroista, joka ottaa käyttöönsä Nuori mieli urheilussa -toimintatapoja valmennukseen. Kuvassa Eemil Rauhala ja Edvard Pukki, 2011-syntyneiden ikäluokasta. Kuva: FC Inter Turku.

Viime aikoina yhteiskunnallisessa keskustelussa on kannettu huolta lasten ja nuorten mielenterveyden haasteista. Lasten ja nuorten mielenterveyttä vahvistavat parhaiten ne aikuiset, jotka viettävät heidän kanssaan eniten aikaa.

Valmentajista ei tarvitse tulla mielenterveyden ammattilaisia, terapeutteja tai psykologeja. Riittää, että heillä on riittävästi taitoa, osaamista ja käytännön työkaluja tukea lasten mielenterveyden kehitystä ja kohdata heidät omana itsenään: omine tunteineen ja tarpeineen.

”Urheiluvalmentajat ja harrastusten ohjaajat ovat tärkeässä roolissa lasten ja nuorten elämässä. He toimivat esimerkkeinä ja heidän sanomisensa muistetaan pitkään vielä aikuisena”, toteaa MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa -hankkeen projektipäällikkö Johannes Parkkonen

”Se, miten valmentajat osaavat omassa roolissaan vahvistaa lasten ja nuorten mielenterveyttä vaikuttaa niin valmennettavien urheilussa menestymiseen että liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen. Se, miten lapsia ja nuoria valmennetaan ja ohjataan, vaikuttaa heidän kehitykseensä ja aikuiseksi kasvamiseensa, laajasti ajateltuna koko elämään.”

“Kurssi antaa itse asiassa minulle aivan uuden mallin toimia ohjaajana, tämä kurssi todellakin avaa toisaalta silmiäni uuteen ja vahvistaa entisestään sitä mitä olen/olemme ohjauksessa tehneet.” –  materiaaleja pilotoiva valmentaja –

Urheiluharrastus on suuri osa monen nuoren elämää: ”Parhaimmillaan mielen hyvinvointia tukeva valmennus luo vahvan pohjan paitsi urheiluun ja liikuntaan myös elämään. ”

Valmentajat ja seuratoiminnan vapaaehtoiset voivat tukea urheilevien lasten ja nuorten mielen hyvinvointia, kun heillä on riittävästi keinoja ja työkaluja siihen.

Urheilu on nuoren oma valinta

MIELI ry:n, urheiluseurojen ja valmentajien kanssa yhteistyössä kehitetyt verkkokurssit antavat eväitä valmentajille, liikunnanohjaajille ja vapaaehtoisille harrastustoimijoille tukea ja vahvistaa lasten ja nuorten mielenterveyttä niin valmennuksessa kuin harrastustoiminnassakin.

Materiaalit ja verkkokurssit voivat olla hyödyksi ja iloksi myös urheilevien ja harrastavien lasten vanhemmille. Vanhempien rooli on perinteisesti ollut kolmen koon yhtälö: kannusta, kuskaa ja kustanna:

”Näiden lisäksi muistuttaisin kaikkia urheilevien lasten ja nuorten vanhempia siitä, että harrastuksessa on kyse nuoren valinnasta, jonka tulee tuottaa iloa ja lisätä voimavaroja”, Johannes Parkkonen sanoo.

Lisätietoa:

MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa
Johannes Parkkonen, projektipäällikkö, johannes.parkkonen@mieli.fi, 040 040 2130

Haastattelupyynnöt ja mediayhteydenotot:
MIELI ry:n viestintä
Jutta Kajander, jutta.kajander@mieli.fi, 0408014429

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssien julkistuswebinaari maanantaina 16.5. klo 15-16. Tervetuloa:

Ilmoittautuminen ja verkkokurssien julkaisuosoite: mieli.fi/nuorimieliurheilussa

Tutustu verkkokurssiin ja Nuori mieli urheilussa -toimintatapoihin: mieli.fi/nuorimieliurheilussa

Kommentteja verkkokurssien pilotoijilta:

“Erittäin hyviä toimintatapoja valmentajille, erityisesti ladattavat materiaalit ja selkeät kysymykset auttavat varmasti (valmennus)käytännön parantamisessa.”

“PDF-tiedostot ovat loistavia valmiita julisteita, ja vanhempien infopaketti myös erittäin kätevä. “

“Tarkoituksenani on ottaa kurssin sisällöstä vinkkejä oman valmennuksen rikastamiseksi. Erityisesti valmentajan keskustelunavauksissa ja urheilijoiden pohdintatehtävissä on erittäin paljon arvokkaita ajatuksia ja aihioita, joita voin liittää harjoitusten oheen. “

“Kurssi antaa itse asiassa minulle aivan uuden mallin toimia ohjaajana, tämä kurssi todellakin avaa toisaalta silmiäni uuteen ja vahvistaa entisestään sitä mitä olen/olemme ohjauksessa tehneet.”


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: