Nu mærker familier kortere åbningstider i daginstitutionerne – frygter at blive tvunget ned i tid

Flere steder i landet skal forældrene nu aflevere senere eller hente tidligere.

Snart vil det blive et kapløb mod tiden, når Maria Friis Sørensen og hendes kæreste skal hente deres datter fra daginstitution i Esbjerg Kommune.

Som en del af en spareplan, som Jyllands Posten har beskrevet, er Esbjerg en af flere kommuner i landet, hvor der skæres op mod to timer af den ugentlige åbningstid i daginstitutionerne.

Det betyder, at børnene i nogle af Esbjergs institutioner fremover skal hentes klokken 16.30 i stedet for klokken 16.45 fra mandag til onsdag, mens de om fredagen i kommunens østlige områder skal hentes 15.15 i stedet for som hidtil klokken 16.00.

De nye åbningstider kommer til at lægge ekstra pres på hverdagen for Maria Friis Sørensen og hendes kæreste, der begge har fuldtidsarbejde – særligt om fredagen, hvor de begge først får fri, et kvarter før daginstitutionen lukker.

- Jeg synes, at det er vildt, at vi ikke kan nå at hente vores eget barn, bare fordi vi har fri klokken 15. Det er ikke et underligt tidspunkt at have fri på, når man har et fuldtidsjob, siger Maria Friis Sørensen.

Fra Aalborg til København

Også i kommuner som Aalborg, Aarhus, Vejle og København vil forældre opleve, at deres børns daginstitution har åbent i kortere tid.

Ifølge Jyllands-Posten blev der fra årsskiftet skåret én time af den ugentlige åbningstid i Aalborg Kommune, hvor det er op til den enkelte institution at finde ud af, hvordan timen skal skæres.

Det samme kommer til at ske i Vejle, skriver avisen.

Jeg har et helt almindeligt job og arbejdstid, og jeg er stadig nødt til at hente i sidste øjeblik

Rikke Elgaard, mor til tre

I Aarhus Kommune blev der skåret 30 minutter per uge i daginstitutionerne fra 1. maj 2023.

Og også i København bliver daginstitutionerne ramt af besparelser.

Her må daginstitutionerne selv bestemme, hvordan de vil spare, men hvor de før måtte have åbent mellem 47 og 55 timer om ugen, skal de nu holde åbent mellem 46 og 54 timer, oplyser kommunen til TV 2.

I dag holder kommunens daginstitutioner dog i gennemsnit åbent mellem 49 og 51 timer.

Kan ende på nedsat tid

Maria Friis Sørensen frygter, at der vil være dage, hvor hverken hende eller hendes kæreste kan hente deres datter, og derfor forbereder hun sig på, at familien må få bedsteforældre eller en barnepige til at hente børnene om fredagen.

Hvis ikke den løsning er holdbar, må enten Maria eller hendes kæreste gå ned i arbejdstid, og det ville ramme familien økonomisk.

De kan nemlig kun være fleksible til en vis grænse med de jobs, de har, siger hun.

- I virkeligheden har vi ikke råd til at gå ned i tid. Så i starten må vi se tiden an, men det bliver nok lidt nogle "hovsaløsninger" alt efter, om vi kan gå før fra arbejde eller ej.

Det rammer dem med skæve arbejdstider. Det rammer kontorfolkene. Det rammer alle

Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA)

Henter i sidste øjeblik

En af de forældre, der vil blive ramt af den kortere åbningstid, er Rikke Elgaard, der arbejder i en bank og bor på Amager med sin ægtefælle og tre børn, hvoraf to af dem går i en daginstitution.

Her har forældrene fået en besked på Aula, hvor de får at vide, at daginstitutionen i fremtiden vil have åbent én time mindre hver uge som følge af besparelser.

Og det ærgrer Rikke Elgaard, som – ligesom mange andre forældre – allerede er presset over at skulle nå at hente, inden institutionen lukker klokken 16.30.

- Jeg har et helt almindeligt job og arbejdstid, og jeg er stadig nødt til at hente i sidste øjeblik. Det er enormt stressende. Så hvis åbningstiden bliver endnu kortere, bliver det svært for folk at have et fuldtidsjob.

I forvejen lukker institutionen langt tidligere, end da det ældste af de to børn begyndte i institutionen for fem år siden, siger hun.

Hun får det til at gå op ved nogle gange at være med på Teams-møde, imens hun henter børn eller er på vej til det.

- Vi har brug for at passe vores jobs, og at nogen kan passe vores børn imens. Derfor er det uholdbart, at der bliver skåret på kernevelfærden, siger hun.

Hun understreger, at hendes kritik ikke retter sig mod den enkelte institution, men mod de politikere, der har valgt, at området skal spare.

Presset ned på deltid

Ifølge Signe Nielsen, der er formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), er en reduktion i åbningstiden et problem flere steder.

Hendes frygt er især, at det stresser forældre yderligere, og at det bliver ekstra hektisk i institutionen op til lukketid.

Derudover vil det være et problem for samfundet, at flere føler sig presset til at gå på deltid for at nå det hele, siger hun.

- Det rammer dem med skæve arbejdstider. Det rammer kontorfolkene. Det rammer alle. Og det går ikke, for så kan man simpelthen ikke have en fuldtidsstilling.

Men kan man ikke på den anden side argumentere for, at det er bedre, at en institution eksempelvis lukker 15 minutter før hver dag, end at det går ud over andet velfærd?

- Man må gøre, som man vil det enkelte sted. Men lige meget hvad man gør, rammer det nogen. Og en reduktion betyder jo også, at pædagogerne skal ned i tid.

Vigtigst med voksne, mens der er børn

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (S), siger til TV 2, at han synes, at det er meget ærgerligt, at den nuværende økonomiske situation betyder, at der skal spares på alle områder – også børne- og ungeområdet.

Han påpeger, at kommunen har skullet spare 130 millioner kroner, og derfor er ingen områder gået fri.

- Helt grundlæggende har vi ikke råd til at levere den kernevelfærd, som borgerne forventer. Kommunerne mangler finansiering for at kunne levere den service, siger han.

Borgmesteren er særligt kritisk over for udligningsaftalen, som han mener rummer en “stor grad af tilfældighed” i, hvordan pengene til landets kommuner fordeles – derfor havde de slet ikke regnet med at skulle spare, siger han.

Kommunen har dog forsøgt at lave de besparelser, som de har vurderet er mindst indgribende, siger han. Det er blandt andet derfor, at institutionerne selv må bestemme, hvordan de to timer skal skæres.

TV 2 har også bedt Københavns Kommune svare på kritikken, og her lyder det, at børne- og ungeområdet sidste år blev pålagt besparelser for 99,8 millioner kroner i budgettet.

I et skriftligt svar skriver børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager (K), at der "desværre" er færre penge, men at det er vigtigt, at der er flest mulige voksne, mens børnene er der.

Hvis det er åbningstiden, ledelsen vælger at skrue på, kan de sammen med forældrebestyrelsen gøre det der, hvor det rammer færrest, da de kender institutionen bedst, lyder det.

- Så i stedet for at smøre pædagogtimerne ud over en lang åbningstid, så vil vi hellere have, at institutionerne er åbne en time mindre om ugen, hvor der så i stedet er flere voksne til stede, siger han.

TV 2 har også bedt om en kommentar fra Majbrit Møller, der er klyngeleder for den gruppe af institutioner, som Rikke Elgaards børn går i, men hun har ikke ønsket at kommentere.