Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

maandag 8 april 2019

19:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal Stadhuis

Voorzitter
G.O. van Veldhuizen
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vragenhalfuur (art. 36 Reglement van Orde)
  3. 3
    Vaststellen van de agenda
  4. 5
    BESPREEKPUNTEN
  5. 5.1

    In de zomer 2018 was FC Twente feitelijk failliet. De gemeente was destijds niet bereid om het financieel risico ten opzichte van FC Twente verder uit te breiden. De toen opgerichte Noabers stelden zich garant om het huidige seizoen financieel te overbruggen. De gemeente verleende wel uitstel van betaling van rente en aflossing op de verstrekte lening. De tussenliggende periode is door FC Twente gebruikt om met alle betrokken partijen te komen tot een herstructureringsplan gericht op een langjarig financieel gezond FC Twente. Daarin wordt ook een aanzienlijke bijdrage vanuit de Gemeente gevraagd in de vorm van kwijtschelding van 4,25 miljoen euro en omzetten van totaal bijna 9 miljoen euro van de gemeentelening in een achtergestelde lening. Dit nadat de club, mede op indringend verzoek van het college, ook ‘tering naar de nering’ heeft gezet en een forse bezuiniging door gaat voeren. Het college heeft zich gebogen over het dilemma of met overheidsgeld een betaald voetbal organisatie overeind gehouden moet worden. De gemeente staat feitelijk gesteld voor andere grote maatschappelijke opgaven en heeft ook een eigen kwetsbare financiële situatie. Tegelijkertijd ziet het college ook het belang om de huidige financiële positie van de gemeente in FC Twente zo veel mogelijk veilig te stellen en de waarde van een Betaald Voetbal Organisatie voor de regio. Na alle belangen zorgvuldig te hebben gewogen is het college bereid de bijdrage in het herstructureringsplan te effectueren onder enkele voorwaarden.

    Moties

    Onderwerp
    Divers en gezond FC Twente BV
    FC Twente, gezond en in beweging
  6. 6
    HAMERSTUKKEN
  7. 6.1

    Het bestemmingsplan "Boddenkamp 2018" heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de Boddenkampsingel in het noordwesten, de busbaan in het oosten en de Hengelosestraat in het zuiden. De Ambachtsschool ligt buiten het plangebied. Met dit bestemmingsplan wordt aan het plangebied een actuele juridisch-planologische regeling gegeven, waarbij hoofdzakelijk het huidige gebruik van de gronden en de gebouwen in dit gebied wordt vastgelegd. Het gaat daarbij om een actualisatie van de nu geldende bestemmingsplannen.

  8. 6.2

    Het bestemmingsplan "Boulevard 1945, 324-326" maakt de verbouw van het voormalige postkantoor tot een zogenoemde multiplex-bioscoop (een bioscoop met een groot aantal zalen) mogelijk. De bioscoop zal bestaan uit 9 bioscoopzalen en maximaal 1.232 bioscoopstoelen. Verder wordt er met het bestemmingsplan maximaal 1.000 m2 b.v.o. aan horecavoorzieningen mogelijk gemaakt, en maximaal 500 m2 b.v.o. aan (ondergeschikte) detailhandel.
    Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 8 november tot en met 19 december 2018 ter inzage gelegen. Hiertegen zijn geen zienswijzen ingediend. Het college wordt voorgesteld het bestemmingsplan ongewijzigd aan de gemeenteraad aan te bieden ter vaststelling.

  9. 6.3

    De gemeente Enschede is naast de gemeenten Almelo, Hengelo, Borne en de provincie Overijssel één van de partners in het samenwerkingsverband Regionaal Bedrijventerrein Twente. De gemeenteraad heeft besloten om toestemming te geven om de Gemeenschappelijke Regeling van dit samenwerkingsverband te wijzigen van een gemengde regeling naar een collegeregeling. Een gemengde regeling is een regeling tussen Staten, Raden en Colleges en een Collegeregeling is een regeling tussen Colleges. De Gemeenteraad wordt ook gevraagd om ook in te stemmen met het aangaan van een collegeregeling. Deze wijziging is voorgesteld n.a.v. een wetswijziging en bevat geen beleidsinhoudelijke wijzigingen.

  10. 6.4

    In 2017 heeft de gemeenteraad besloten om de ontwikkelstrategie "Zuiderval" vast te stellen waarin het Janninkkwartier wordt aangewezen als woningbouwlocatie. Dit besluit is kaderstellend en het onderhavige bestemmingsplan is de uitvoering van dat besluit. In de stadswijk het Janninkkwartier is ruimte voor een gevarieerd aanbod aan stadswoningen, om zo flexibiliteit en keuzevrijheid te bieden en een levendige, afwisselende wijk te realiseren. In het kader van de beeldkwaliteit zijn er vijf afzonderlijke identiteiten te onderscheiden met elk een eigen sfeer. Per deelgebied worden verschillende criteria voor beeldkwaliteit gesteld in het onderhavige beeldkwaliteitsplan. Dit zal het toetsingskader worden bij de vergunningverlening bij toekomstige woningbouw.

  11. 6.5

    De Aldi supermarkt zal verplaatst gaan worden naar Schuttersveld, direct achter Maison Manon. Hiermee krijgt Schuttersveld een belangrijke economische trekker aan dit gebied toegevoegd. Op de vrijkomende locatie aan de Deurningerstraat worden 28 grondgebonden woningen in de koopsector gebouwd.
    Na de realisatie van de woningbouw zal ook het gebied tussen de Kottendijk en Deurningerstraat, tussen de nieuwe woningen en de bestaande winkelstrip, opnieuw worden ingericht. De busbaan wordt ‘rechtgetrokken’ waardoor de aansluiting tussen de busbaan in de Boddenkamp en Roombeek ruimtelijk wordt verbeterd en de verkeersveiligheid wordt vergroot.

  12. 6.6

    In de statuten van de Stichting Consent is een bepaling opgenomen dat leden van de Raad van Toezicht van de stichting niet ouder dan 71 jaar mogen zijn. Het bestuur van de stichting is van mening dat zo'n leeftijdsbepaling in de huidige tijd niet meer passend is. Voor een statutenwijziging is de instemming van de gemeenteraden van Enschede, Dinkelland, Oldenzaal en Losser noodzakelijk. Het college stelt aan de gemeenteraad van Enschede voor in te stemmen met de voorgestelde statutenwijziging.

  13. 7
    Sluiting