Før fryktet regjeringen for sykehusene. Nå endrer de begrunnelsen for tiltak.

Det blir ingen full gjenåpning neste uke, selv om sykehusene bare er «moderat belastet». Nå peker regjeringen på en annen årsak for å holde på tiltakene.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover lettelser neste uke, men ikke alt åpnes opp.

Norge ble delvis nedstengt i desember på grunn av omikron. Overbelastning av sykehusene var den største frykten.

Siden har smitten spredt seg som aldri før. Likevel er belastningen på sykehusene «nokså moderat». Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) onsdag.

Derfor kommer regjeringen til å gjøre store lettelser neste uke. De blir presentert på en pressekonferanse tirsdag.

– Tallene for antall innleggelser er stabile, og få blir alvorlig syke, begrunner helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Vil unngå for mange syke samtidig

FHI har sagt at de fleste tiltakene nå kan lettes på. Helsedirektoratet er enige. Men Kjerkol nekter å gjøre noe før kommende uke. Og hun kommer ikke til å fjerne alle tiltak.

– Det vil være behov for å beholde noen enkle tiltak, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Aftenposten.

Forklaringen:

– For å unngå at mange blir syke samtidig.

Følger med på Danmark

Kjerkol sammenligner omikron med influensasesongen. Da regner de med at rundt 20 prosent av befolkningen blir smittet, sier hun. Nå regner de med at alle skal bli smittet.

– Derfor bør vi alle være med å ta ansvar for at vi ikke blir smittet samtidig.

Frykten er nå at det høye smittenivået vil føre til så høyt fravær at det går utover bedrifter og kritiske funksjoner i samfunnet.

Direktoratet har levert sine faglige råd allerede, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til TV 2. Heller ikke de anbefaler en full gjenåpning. Det har de derimot gjort i Danmark. De har ligget noen uker foran Norge når det gjelder omikron.

– Vi følger tett med på valgene de gjør i forbindelse med tiltak og lettelser. Vi har god kontakt med våre danske kolleger, sier Kjerkol.

15 prosent fravær

Tiltakene vi nå har, henger igjen fra føre-var-nedstengingen 13. desember. Da var hensikten å unngå overbelastning av helsetjenesten og beskytte kritiske samfunnsfunksjoner.

Opp mot 15 prosent av den yrkesaktive befolkningen vil kunne være borte fra jobb innen 30. mars. Både korona, andre luftveisinfeksjoner og isolasjonstid vil kunne kreve at folk holder seg hjemme. I 2019 var sykefraværet 6,6 prosent i samme periode.