Trude LorentzenJournalist
Anders FehnFotojournalist

En psykotisk «varulv». En leiemorder. En sjalu ektemann med hammer.

For første gang kan NRK vise et unikt drapskart over Oslo.

Dette er en kjøretur fra åsted til åsted – som alle har én ting til felles.

Farget bakgrunn

Drept på åpen gate

Klokka er litt over åtte en onsdag morgen i hovedstadens mest fasjonable strøk. I en delikatessebutikk på Frogner fylles kurver med ferskt surdeigsbrød og friske tulipaner. En nabo går luftetur med hunden sin.

Og der, i en bil som står parkert inntil fortauet, sitter en elegant kvinne (51) bak rattet med åpen dør. En mann (39) står ved siden av bilen og diskuterer med henne.

I løpet av de få sekundene hundelufteren bruker på å passere dem, enser han at det ikke er en hyggelig i-forbifarten-prat.

Mannen skylder kvinnen 12,7 millioner kroner. Han er prosjektleder for byggingen av den nye luksusvillaen hennes - med innendørs svømmebasseng og egen bowlingbane.

Men drømmen har blitt til et kaos av krangel og betong. Nå har mannen skaffet seg en 9mm Sig Sauer, en halvautomatisk pistol.

Ingenting av dette vet naboen som lar bikkja tisse ferdig på fortauet. Snart låser han seg inn hjemme i sin egen entré. Det er da han hører lyden som blir kastet mellom husveggene.

Skarpe smell. Nesten som … skudd?

Frogner

Fevziye Kaya Sørebø (51), skutt i bil 28. april 2021

Et leppestiftrødt smil på Facebook. En glad oppfordring, med fire prikker bak. En drøy uke før hun ble drept på Frogner la Fevziye Kaya Sørebø ut det som skulle bli hennes siste hilsen til verden:

«Nyt hvert øyeblikk….»

Hun jobbet som statsautorisert tolk i tyrkisk, var enke etter en velstående norsk finansmann og mor til to døtre.

Ni av kulene fra Sig Saueren treffer Fevziye i hodet. Hun dør her, i Tostrups gate.

På byggeplassen få kvartaler unna står drømmehuset igjen, som en ruin i rå betong.

NRK har kartlagt og analysert alle drap i hovedstaden de siste ti årene.

Vi har finlest samtlige dommer for 2012 og frem til i dag. Innhentet informasjon hos politi, pårørende og advokater. Kryssjekket løpende nyhetsdekning og rykket ut til ferske åsteder. Analysert mønstre, lest rapporter og konsultert forskere.

Alt dette har gitt oss solid oversikt over den alvorligste forbrytelsen som finnes – i Norges største by.

60 prikker på Oslo-kartet.

60 punktum for menneskeliv.

35 menn. 22 kvinner. 3 barn.

Det yngste offeret ble ikke engang ett år. Det eldste rakk å fylle 90.

Som i resten av landet skjer mange av drapene innenfor gardinene i private hjem. Det som er spesielt med Oslo er den andre typen død. Den vi alle risikerer å bli vitne til, ute i vår felles virkelighet.

I verste fall offer for.

Skutt, stukket eller slått i hjel i det grelle lyset fra et Narvesen-skilt om natta. Eller på høylys dag, rett ved byens største turistattraksjoner, filmet av forbipasserende med mobiltelefoner i skjelvne hender.

Hvert tredje Oslo-drap de siste ti åra har skjedd på åpen gate, viser NRKs granskning.

Det er mye mer enn i hele Norge, der hvert femte åsted er ute i offentligheten.

Nyhetssaker handler ofte om det som skjer etter at sperrebåndene er satt opp. Politiets etterforskning. Jakten på en gjerningsperson.

Men foran alle punktum finnes det historier. Hva førte frem til akkurat disse 20 prikkene på kartet?

Til det gatehjørnet, den fortauskanten, det parkeringshuset og den bensinstasjonen.

Til den kafeen.

Det er dit vi skal ta deg med nå. Inn i virkeligheten bak statistikken, gatelangs gjennom Oslo.

Fra Fevziye som ble skutt i bilen sin på Frogner, svinger vi til høyre ut i Bygdøy allé, og så inn til venstre, tre år bakover i tid.

Til en livlig nabolagsbar på hjørnet i Behrens’ gate, der en nyansatt servitør har tatt plass bak disken. Hun har kastanjebrunt langt hår, store øyne og snakker engelsk med tsjekkisk aksent.

Gradestokken viser 25 grader. En perfekt kveld for et glass bobler med venner.

Men det er før ekskjæresten stormer inn med japanske kokkekniver i sekken. Der, midt i mylderet av folk, latter og klirr, går han til angrep.

Tiffani Café

Veronika Kocabkova (27), stukket i hjel 1. juli 2018

@oslopolitiops

#Oslo, Behrens' gate. Vi er på stedet i forbindelse med en knivstikking. En mistenkt er pågrepet, ukjent skadeomfang på den skadde pr. nå.

Den typiske drapsmannen er nettopp det – en drapsmann. Han er i 20- eller begynnelsen av 30-årene og bruker som oftest kniv.

Vanligvis kjenner han og offeret hverandre fra før. De er venner, bekjente og ganske ofte kjærester eller ekskjærester.

Men ikke alltid.

NRKs kartlegging viser at hvert fjerde gatedrap i Oslo har rammet en tilfeldig person.

Tenk deg alle disse menneskene som beveger seg rundt i byen. Et persongalleri av menn og kvinner, før livene deres skal ta en brutal vending.

I et guttekollektiv på St. Hanshaugen spiller en 24 år gammel mann Playstation-spillet «Assasin’s Creed». Han viser kompisen sin et knivdrap og sier at den som tar livet av noen, kan bli til en varulv.

Han er én av dem du snart skal få møte på ferden vår gjennom Oslo.

Du skal også få høre om en leiemorder som plaffer ned folk på Shell.

Og inne i et forstyrret hode maser en stemme om å få «bloddrikke».

Så er det ektemannen som er fortvilet fordi kona vil skilles. Han tar med seg en hammer og går for å møte «hora» når hun kommer med bussen.

Og langt der ute i forstedene fyker urovekkende meldinger fram og tilbake på et chatteforum.

Det er ikke meningen at andre skal skjønne hva de snakker om, men dette er ikke babbel.

Et attentat er på gang:

:Mine brødre
:Vi må pule familier
:Fredag
:Folk skal ned

Men først. Det er en ettermiddag i fellesferien og byen syder av liv da det smeller midt i sentrum. I Tordenskiolds gate.

Ved rådhuset

Mann (39), skutt i bil 19. juli 2021

To norske innbruddstyver har kommet i krangel.

Tidligere har de forsynt seg av kasjmir og merkeklær til flere hundre tusen kroner i Oslos fineste butikker.

Nå sitter den ene av dem og blør i hjel inne i en svart Saab med kulehull i frontruta.

Sjokkerte vitner filmer at kameraten (41) blir pågrepet av politiet.

Vi forlater rådhuset og kjører videre. Forbi Havnelageret, det rosa murslottet nede i Bjørvika, der han som er opptatt av varulver jobber som telefonselger.

Kollegene legger ikke merke til noe spesielt, men hjemme i guttekollektivet blir kompisen stadig mer bekymret. 24-åringen snakker høyt med seg selv.

En kveld da han var full, gikk han opp på taket og kastet stein på noen naboer. De hadde sniffet på ham i heisen, mente han, og derfor var de varulver.

Mannen, som opprinnelig kommer fra Hedmark, har ingen kjent forhistorie med psykisk sykdom. Men han har brukt en del dop; både LSD, fleinsopp, MDMA og nå i det siste partydopet metylon. Alle disse stoffene kan gi hallusinasjoner.

En dag drar han til Jernia og kjøper en liten kjøkkenkniv. «Ideell for å skrelle frukt og grønnsaker», ifølge produsenten.

Samme kveld kontakter han seks prostituerte på telefon og SMS. Han reiser hjem til en av dem i Vika, men da han kommer opp i leiligheten hennes, sier han at han ikke har penger og går igjen.

Dagen etter møter han på jobb med skrellekniven gjemt på kroppen.

Bjørvika

Galina Sandeva (28), knivdrept i bil 16. desember 2015

Klokka ni på kvelden, rett etter at telefonselgeren har lagt på røret etter dagens siste salgsfremstøt, går han ut i Oslo-natta. Han skrår innover i byen, mot Akershus festning der østeuropeiske og afrikanske kvinner selger sex.

Et overvåkingskamera fanger ham opp.

Ved festningen tar han kontakt med en mørkeblå Ford Fiesta, med en spinkel person inni. Hun er fra Bulgaria og har kommet til Oslo for å jobbe som prostituert.

Bilen med de to passerer Operaen. Hun kjører ned til kaikanten der hun pleier å betjene kunder.

Kl. 21.32 ringer telefonen hennes til politiets nødnummer. Samtalen varer bare i noen få sekunder. Ingen sier noe.

En time seinere låser drapsmannen seg inn i leiligheten sin, tilbake på St. Hanshaugen. Han har kastet fra seg telefonen til offeret rett utenfor og vasker kniven før han legger den i kjøkkenskuffen hjemme.

Loggen på datamaskinen viser at han besøker pornosider denne natta. Fingrene hans søker også opp et nettsted som opplyser når neste fullmåne er i vente. Mannen syns han kan merke en forandring i kroppen sin.

Han føler seg sterkere, raskere.

Sperrebånd 1

Av alle de 60 Oslo-drapene NRK har kartlagt, er nesten halvparten – 24 – begått av alvorlig psykisk syke. Fire av dem på åpen gate.

I fjor var det politiet selv som slo alarm, i sin egen trusselvurdering for hele landet:

Andelen av drap og drapsforsøk begått av mennesker med tydelige symptomer eller allerede kjent diagnose er økende. Volden er også grovere og mer hensynsløs.

To lidelser går igjen blant Oslos gjerningspersoner:

Dyssosial personlighetsforstyrrelse, med frådende raseri og lite medfølelse med andre. Og paranoid schizofreni, som Galinas drapsmann senere fikk påvist, der virkeligheten blir forvirrende og skremmende.

Mange av dem er psykotiske. De ser for seg ting som ikke finnes og hører stemmer.

Nede i havneområdet opplever en 27 år gammel litauisk håndverker at han er i fremtiden. Han kommuniserer med sjelene til folk.

Gud og Muhammed gir ham oppgaver - ber ham tisse i senga og stå lenge stille på gresset i hagen og se på en stjerne.

I en periode har han vært tvangsinnlagt i psykiatrien. Nå er han utskrevet og slumser med å ta medisinene sine.

Dagen starter bra – han spiser sushi på restaurant med ekskjæresten. Men underveis i måltidet setter han seg ned på gulvet, vil spise der isteden. Da de går utenfor, skriker han at hun ikke skal følge etter ham.

Ekskjæresten ringer 113.

På avstand ser hun at en politipatrulje stopper ham på gata. En ambulanse blir også tilkalt. Hun puster lettet ut. Hun har gjort alt riktig. Varslet. Han som kan være farlig for seg selv og omgivelsene blir tatt hånd om.

Tror hun.

Like etterpå lar ambulansen mannen gå. Ifølge dommen syns de ikke han virker syk nok til å bli lagt inn noe sted. Fire av ti sengeplasser i norsk psykiatri fins ikke lenger.

De siste tjue årene er institusjoner blitt bygget ned - pasientene skal helst klare seg ute i samfunnet, i det lengste.

Mannen virrer bare videre. Ved brygga får han øye på ei tilfeldig jente med hodetelefoner. En indre stemme befaler ham å følge etter henne. Jenta stiger om bord i en rutebåt som skal ut til øyene i Indre Oslofjord.

Mannen gjør som stemmen sier.

Den skal snart få ham til å drepe. Ikke jenta, men en annen tilfeldig person.

Venteskuret på Nakholmen

Thoralf Eriksen (59), slått i hjel 13. september 2017

Tilbake i byen fortsetter reisen vår forbi Oslo S, bort til Grønland. En tunisier (55) som kommer hit en grytidlig onsdag før jul i 2015 hører et indre mas om å skaffe «bloddrikke». Senere skal retten beskrive ham som «svært voldelig, uberegnelig og hensynsløs».

Han er én av to gjerningspersoner langs ruta vår som, ifølge dommene, ikke har lovlig opphold i Norge.

Myndighetene har prøvd å kaste mannen ut i flere år. Men de gjør det mest på papiret. Ordet «utvisningsvedtak» får ham ikke ut av landet. Ikke engang når det blir gjentatt i fire forskjellige brev.

Bare førti minutter tidligere har den samme mannen drept ekskjæresten sin lenger ut på Oslos østkant, da hun skulle på jobb.

Han har kjørt rolig videre i motsatt retning av alle blålysene, og nå er han her. Foran en kebabsjappe i Breigata på Grønland. 

Stemmen inni ham vil ha mer blod.

To timer senere går han inn på Mortensrud DPS, der han har avtale med en psykolog. På venterommet sier han høyt at han har drept to mennesker.

Kebabsjappe på Grønland

Ben B. Rzaiguia (50), knivdrept 9. desember 2015

Risikoen for å bli et tall i statistikken er heldigvis liten.

I hele Norge blir rundt 30 personer drept i løpet av et år.

Oslo er landets største by, med 700 000 innbyggere. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at flest tar livet av hverandre her.

0,74 per 100 000 drap i snitt per år 2012-2021 (Kripos) delt på befolkning (SSB) i Oslo politidistrikt.

Men også når vi justerer for folketall, er Oslo politidistrikt hardest rammet.

0,71 per 100 000 drap i snitt per år 2012-2021 (Kripos) delt på befolkning (SSB) i Agder politidistrikt.

Det er ikke bare sol, reker og idyll på Sørlandet heller. Agder har Norges nest høyeste drapsrate.

0,54 per 100 000 drap i snitt per år 2012-2021 (Kripos) delt på befolkning (SSB) i Finnmark politidistrikt.

Og i motsatt ende av kartet, blant midnattssol og reinsdyr, ligger Finnmark som nummer tre.

0,12 per 100 000 er drap snitt per år 2012-2021 (Kripos) delt på befolkning (SSB) i Nordland politidistrikt.

Nordland har lavest drapsrate.

P-hus Grønland

Tilbake på reisen vår gjennom Oslo skal det snart gjalle i veggene i et parkeringshus, rett rundt hjørnet for kebab-åstedet.

Vi er på vei inn i de kriminelle gjengenes verden. Inn i bakgatene og smugene. Fire norsk-vietnamesere i en sølvgrå BMW har kommet kjørende fra Jessheim en vårkveld i 2014.

De er ute på hevntokt.

Tre våpen i hanskerommet. Sju kontante skudd. Ett sjanseløst offer.

Kroppen er fortsatt varm idet politiet ankommer. Men da har BMW-en allerede gitt bånn gass ut igjen.

P-hus på Grønland

Khai Ngoc Dinh (44), skutt 16. juni 2014

Herfra skal det gå smell for smell videre, idet ruta vår svinger skarpt sørover. Vi passerer østkantens vestkant - Bekkelaget og Nordstrand - der drapskartet er like prikkfritt som lakken til Teslaene foran store villaer.

Blålysene leder oss til nabobydelen med nesten samme navn:

Søndre Nordstrand.

Ut til forstedene, der folk bor trangere, arbeidsledigheten er høyere, hasjselgerne yngre og pistolene sitter løsere i bukselinningene.

Statuskart Prinsdal

Dette området er beryktet for å ha fostret en av Oslos verste kriminelle gjenger, Young Bloods.

Men miljøene er blitt mer uoversiktlige, sier politiet. En gjeng er ikke lenger en gjeng. Det er ikke A mot B, men skiftende allianser og uklare linjer.

Hva handler konfliktene om?

Åpen gate

Om dop - hvem selger hva hvor, folk skylder penger. Men det er også «blikking» på byen, noen som bare har stirret stygt på hverandre, biljakt gjennom lyskryssene, kamp om posisjoner.

I flere tiår har Oslopolitiet kjempet mot gatas gangstere, hittil uten å kunne feire en endelig seier. Tvert imot.

De mener terskelen for å bruke vold bare er blitt lavere der ute. 12 år gamle barn blir rekruttert til å selge hasj. Folk går med machete tapet til låret, på innsiden av olabuksa.

Og de er løse på avtrekkeren.

Selv om kniv er det vanligste drapsvåpenet i Norge, viser NRKs kartlegging at nesten halvparten av ofrene på gata i Oslo er blitt skutt.

På den krypterte gruppechatten Wickr hisser en gjeng fra Holmlia seg opp:

:Jeg sender opp.gutt med ak

:Og 6 gatts

:Folk skal bli knulla den dagen null.sjans at det ikke kan.skje
:Respekten ma back fredag den skal tilbake uansett wallahkoranen!!!

«Ak» og «gatts». Alle på asfalten vet hva det betyr:

Skytevåpen.

Snart smeller det utenfor et gatekjøkken. En ung mann truffet i tinningen på kloss hold.

Prinsdal Grill

Halil Kara (21), skutt 10. januar 2020

Vi reiser raskt videre. Etter få kilometer smeller det på nytt, ved noen blokker i Seterbråtveien. Et tilfeldig offer som bare ville hjelpe.

Garasje på Bjørndal

Piotr (31), skutt 12. mars 2018

Så smeller det enda en gang, etter bare noen minutters kjøretur igjen. Nå er vi på Mortensrud, der unge folk henger i en skolegård om kvelden.

Lofsrud skole

Hamse Hashi Adan (20), skutt 7. oktober 2021

Minst 7 av de 20 gatedrapene NRK har analysert, har med gjenger og kriminelle miljøer å gjøre.

Høsten 2021 blir det satt en mørk rekord:

Seks skyteepisoder på bare ti uker. Åtte ofre. Én drept. Alle unge menn.

Det er da VG begynner å skrive om «skuddår» i hovedstaden. På byens travleste T-banestasjoner sjekker politiet passasjerer for våpen.

Fredag på én stasjon: Tre kniver beslaglagt i løpet av et lite kvarter.

Lørdag på en annen: Én kniv og en softgun-hagle.

Våpenkontroll

Fra Søndre Nordstrand fortsetter reisen nordover igjen på Oslos drapskart. Vi passerer stedet der dobbeltdrapsmannen fra Grønland tok sitt første liv. Han som til slutt havnet på venterommet på DPS-en.

I et stille villastrøk på Manglerud er en kaféinnehaver (51) på vei hjem fra jobb. Han har kjørt fra sentrum og hit, til Otto Sogns vei, uten å merke at han blir forfulgt.

Fire menn i en Citroën trekker på seg finlandshetter.

Det er natt til lørdag, kona venter inne i huset. Men allerede idet mannen smekker igjen bildøra på gata utenfor, skjer overfallet.

Kart over Manglerud

Manglerud

Mohammad Arshad (52), slått i hjel 28. september 2013

En Shell-stasjon lyser gult i natta. Av alle drap i Oslos underverden de siste ti årene er det ett som skiller seg ut i NRKs kartlegging:

Det med leiemorderen.

Bestilt og omhyggelig planlagt, ulikt alle de andre 59 prikkene på kartet.

Ukjent:Kompis av bo her.
Ukjent:Vi skulle møtes?

Meldingen tikker inn på telefonen til Aqeel Shahzad (31). Det dreier seg om en narkohandel. Avsenderen lurer på om de kan møtes på bensinstasjonen som ligger der Ensjø møter Etterstad.

Det er Aqeel interessert i.

Hvis han hadde sjekket, ville han kanskje stusset på at nummeret SMS-en er sendt fra er registrert på en pleietrengende gammel beboer på Hovseterhjemmet.

Det går også rykter om at noen har satt en pris på hodet hans.

Shell Ensjø

Aqeel Shahzad (31), skutt 13. august 2012

I den siste tiden har Aqeel og folka hans havnet i klinsj med en farlig fyr. Det går hardt for seg mellom dem.

Slag i ansiktet og flasker i bakhodet. Trusler med kniv, slagsmål på Storo-senteret, vill biljakt gjennom byen.

Men nå er Aqeel gira på å gjøre «forretninger». Det er mandag kveld og sammen med en kamerat svinger han inn på Shell.

Like etter kommer en Skoda med påmonterte spanske skilter.

Portugiseren (39) bak rattet har aldri møtt Aqeel før, bare fått ham pekt ut på et bilde. Han er en leiemorder som er blitt lovet tusenvis av euro for å plaffe offeret rett ned.

Aqeel rekker å gå ut av bilen og si «hei» før første skudd hviner gjennom lufta. På bensinstasjonen fanger et overvåkningskamera de neste kritiske sekundene:

Aqeel styrter inn for å søke dekning. Prøver å barrikadere døra med en fryseboks og et avisstativ. Leiemorderen kommer etter, med pistol i høyre hånd.

Åtte sekunder seinere forsvinner portugiseren ut av døra igjen.

Borte ved kjøleskapene ligger Aqeel, blødende.

Bilde som viser Shell Ensjø med bilde av Aqeel over

Våpnene som har forårsaket de 60 prikkene på Oslos drapskart spenner fra brødkniv og øks - til maskinpistol, hammer og heroin.

En lampefot, en søppelkasse og en stavmikser har også vært i bruk.

Når menn dreper hverandre, skjer det ofte kaldt og effektivt, med én dødelig skade. Kvinnelige drapsofre blir som regel utsatt for grovere vold. Brå og sterke følelser er involvert, sjalusi og raseri. Slagvåpen, knyttnever og spark.

Hvert fjerde drap i hovedstaden de siste ti åra er et partnerdrap, viser NRKs gransking.

«Familietragedier», sa man før, når to som en gang elsket hverandre ble til offer og gjerningsperson. Som om det var noe samfunnet ikke trengte å bry seg med.

Men av alle typer drap, er det her muligheten for å redde liv er størst.

Fordi disse drapene nesten alltid er varslet. Noen har meldt ifra om vold eller trusler i forkant.

Vi kjører E6 oppover i Groruddalen - grå betong, fargerik graffiti - der flere kvinner i kartleggingen vår lever i frykt.

Ved Trosterudkrysset går en russisk kvinne av flybussen etter en reise i juni 2016. Ektemannen (43), en tidligere kokk på et av Oslos mest luksuriøse hoteller, sitter ved holdeplassen og venter på henne.

Han har hammer og kniv i sekken.

Trosterud

Olga (35), stukket i hjel 14. juni 2016

Kona forventer seg neppe noe «hei, så godt å se deg». Ingen klem eller hjelp med den tunge bagasjen.

I 13 år har hun fått høre at hun er en «hore». Hun er dessuten «dum». Og «stygg» og «feit».

Men ord er uansett bare småtteri. Knyttnever er verre. Kaldt stål fra en kniv som blir holdt mot halsen hennes.

Denne våren har hun fått nok. Hun har oppsøkt krisesenter to ganger og vil skilles.

Livet hennes ender her på asfalten, knivdrept foran øynene på tilfeldig forbipasserende. Da politiet pågriper ektemannen, forklarer han at det var «bedre å drepe kona enn å løse alle problemene vi hadde».

Vi passerer Lindeberg der en annen familie opplever brå død et år tidligere. En småbarnsfar med en kronglete fortid blir utsatt for et bakholdsangrep i mørket.

Våpenet han blir drept med er som hentet fra en mafiafilm.

Lindeberg skole

Muhammad Shahzad Aslam (40), skutt 11. april 2015

Pupillene utvider seg, kroppen ramler sammen. Fra et sekund til et annet. Som om noen har trukket ut stikkontakten.

Når et menneske brått går fra å være levende til å være dødt, er det flere som får lide. Muhammad etterlater seg kone og tre barn.

For hver eneste prikk på Oslo-kartet er det vanlig å regne mellom seks og ti indirekte drapsofre.

Pårørende. Venner.

Og vitnene. Menn, kvinner og barn som i løpet av sekunder får marerittene sine fylt med innhold for årevis fremover.

Syn som klistrer seg på innsiden av øyelokkene. Skrik som fortsetter å skingre i ørene.

En sjuåring med skolesekk på ryggen skal snart befinne seg midt oppi det.

Men først: Noen unge mennesker ved en T-banestasjon.

Ellingsrud T-bane

Arvin Taravaty (20), knivstukket 7. september 2017

«Kom fort», trygler en innringer til AMK-sentralen.

«Det er noen som er knivstukket. Han klarer ikke puste. Det spruter blod og surkler når han puster. Han dør.»

En framtid som hadde sett så lys ut blir avbrutt der, på det lille torget foran stasjonen.

Et lite stykke videre er sjuåringen på vei hjem sammen med moren sin. Det er ettermiddag, de har vært i butikken.

Han har skolesekk på ryggen. Hun bærer et handlenett fra Kiwi.

Moren rekker å ringe politiet selv, da hun ser hvem som venter på dem utenfor blokka.

Men innen blålysene ankommer, er det allerede for sent.

Sekken til gutten blir liggende igjen på asfalten da ambulansen kjører. Og noen meter lenger borte, morens nett.

Maten hun hadde kjøpt skal aldri bli til middag. En boks grønne erter har trillet ut på gresset.

Kalbakken

Tobarnsmor (44), knivdrept 28. august 2012

På Bjerke klikker det for en mann som vil kjøpe kokain.

Det er bare åtte dager siden han slapp ut av fengsel for grov vold.

Nå krever selgeren 400 kroner mer enn han vil betale for det hvite pulveret.

Rettsmedisineren som snart skal undersøke offeret hans, vil legge merke til noe helt spesielt med den døde kroppen.

Bjerke

Mann (37), slått og sparket i hjel 18. juli 2017

Det bærer tilbake vestover, gjennom noen av Norges største veikryss.

Sinsen. Carl Berner. Bort til øvre Grünerløkka.

Der er blodet fortsatt vått på bakken utenfor en gul teglsteinsbygning i Københavngata. Mørkerøde drypp på skiferhellene, tett i tett - enda en prikk på Oslo-kartet. Det siste drapet i hovedstaden i 2021.

Statuskart Refstadsvingen

Grünerløkka

Mann i 30-årene, knivdrept 24. november 2021

Det er onsdag morgen og naboer manøvrerer seg forbi sperringene på vei til studier og jobb. Utenfor Anker studentboliger jobber kriminalteknikere med å sikre spor.

For få timer siden ble en «mann i 30-årene» stukket i brystet akkurat her, av en annen «mann i 30-årene». Det er alt politiet vil si.

Drap Københavngata

Snart kommer en kar med kost og klorin for å skrubbe gata.

Vaske vekk følelsen av «Åsted Oslo».

To uker tidligere har mobilvideoer gått verden rundt, fra grufulle scener i Thereses gate:

Bislett

Rustam Louis Foss (33), skutt 9. november 2021

Mylderet av mennesker på gata tar aldri slutt. Alle disse folka som er på vei et sted, hit og dit i livene sine.

Flokker av barnehagebarn på tur – stabbende i cherroxer, som tusenbein bortover fortauet. Fine damer med kaffebeger i hendene. Pushere med pulver i pose på innerlomma.

Og alle A4-sliterne som bare skal hjem og lage middag. Fiskepinner, kanskje. Med grønne erter til.

Ingen planlegger å bli til en prikk på et kart.

Men så ble de det likevel. Han som var noens storebror, sønn og klassekamerat. Hun som var mamma, kollega og nabo.

Varme kropper – 37 grader celsius – ble til kald statistikk. Til nyhetsoverskrifter.

Kunne noe ha vært gjort annerledes, så Veronika, Thoralf, Halil og de andre hadde fått leve videre?

Eller - så i hvert fall én av prikkene på Oslos drapskart kunne vært unngått?

Norge har ingen egen havarikommisjon for drap. Når et tog sporer av eller en ferge synker, jakter staten systematisk etter feil de kan lære av. Signallamper som ikke blinket, sprekker i skroget.

Målet er å reparere neste skade før den skjer.

Noe lignende er blitt foreslått, både av fagfolk og politikere, når et menneske tar et annet menneskes liv. Drap skjer veldig sjelden, men for de som rammes, er katastrofen total.

Og hva med gjerningspersonene? De som ikke bare tok en annens liv, men også ødela noe i sitt eget?

96,5 prosent av alle drap i Norge blir oppklart.

NRKs gransking fra hovedstaden viser at det i gjennomsnitt tar femten måneder fra ei kule treffer en kropp til den som avfyrte skuddet blir dømt. Eller den som trakk kniven, som sparket, knuste og slo.

De fleste du har lest om i denne artikkelen har innrømmet at de drepte og havnet i fengsel.

En av gjerningsmennene fra parkeringshuset på Grønland fikk kortest straff - seks og et halvt år. Dommen ble mildere fordi han bidro til å oppklare saken.

Mannen som bestilte leiemordet på Ensjø, derimot, fikk 19 år. Han var hjernen bak det hele, mens han som faktisk skjøt, fikk ti og et halvt.

Han som tok livet av kona si ved busstoppet på Trosterud soner nesten 18 år bak murene.

Mens den seriekriminelle kokainkjøperen på Bjerke ble dømt til den strengeste straffen som er mulig å få: Forvaring. Det betyr at han må sitte i fengsel så lenge han er vurdert som farlig for samfunnet.

Én ting går igjen i mange av dommene NRK har analysert:

Drap på åpen gate skal straffes ekstra strengt.

«I skjerpende retning legger retten også vekt på at drapet skjedde på et offentlig sted med den overhengende faren dette representerte for vanlig publikum.»

Grete Lien Metlid

Grete Lien Metlid er leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt. Når et nytt liv blir revet vekk rett utenfor inngangsdøra til folk, langs skoleveien eller foran butikken på hjørnet, er det hun som får TV-kameraene rettet imot seg.

Norges hovedstad er en trygg by å bevege seg rundt i, mener hun. For de fleste.

Men ikke for alle.

Det som skiller Oslo fra resten av landet er at vi bor tett og mange bruker byens rom. Ressurssterke mennesker og mer utsatte grupper, om hverandre. Og, understreker hun, også kriminelle miljøer har gata som arena.

Politiet jobber hardt med å oppklare nettopp disse drapene, også som et forebyggende tiltak.

For å unngå hevnspiraler og at én prikk på kartet skal føre rett til den neste.

Men i dommene NRK har gransket er det også en annen formulering som dukker opp, ganske ofte:

«Tiltalte blir straffri.»

Totalt 13 gjerningspersoner er blitt stilt for retten i Oslo de siste ti årene, uten å bli dømt til fengsel – selv om det ikke er tvil om at de har begått drap.

«Varulven». Han som tok båten til Nakholmen. Dobbeltdrapsmannen.

Psykotiske i gjerningsøyeblikket, alle sammen. Og derfor: Erklært utilregnelige.

Norge er et av få land i verden som fritar folk for skyld på denne måten.

Og tvungent psykisk helsevern, som alle i vårt materiale isteden er blitt dømt til, betyr ikke å være innelåst på institusjon. Tvert imot.

Hovedprinsippet er at de fleste skal sluses tilbake til samfunnet. Så fort som mulig, når de er ute av psykosen.

Ut av sykehus, ofte inn i kommunal bolig. Tilbake igjen på gata.

Og akkurat idet du trodde kjøreturen var over - skal et siste liv gå tapt.

En feilparkert bil innerst i en blindvei.

Det er her rundreisen vår i Norges hovedstad ender, etter å ha kjørt gjennom vold, skudd og død er vi tilbake langt vest i Oslo. I Sondrevegen, en fredelig gate der alt ser ut til å være i den skjønneste orden.

Fuglekvitter i hekken. Pur idyll. Ja, bortsett fra denne lille trafikkforseelsen, da.

En sølvgrå Volkswagen som står parkert to meter fra et «parkering forbudt»-skilt. Den har stått der i flere dager.

Naboene er irriterte. Kan ikke folk lese?

Til slutt får de nok og ringer politiet.

Montebello

Rafal Flis (31), funnet knivdrept i bil 24. april 2012

I bagasjerommet finner politiet eieren av bilen – drept.

Rafal Flis er håndverker og småbarnsfar, bosatt på Aurskog litt øst for Oslo. Samboeren Monika har aldri hørt ham snakke om Montebello før. Hun vet ikke engang at det fins et sted som heter Montebello.

Men her ender Rafal opp, på mystisk vis, tre dager etter at hun sist så ham i live.

Det var om kvelden da de gikk og la seg sammen hjemme, som vanlig. Men etter at Monika sovnet, må Rafal ha stått opp igjen.

Og kjørt av sted.

Mobildata viser at han har befunnet seg i nærheten av Fetsund de neste to timene, midt på natta. Så har bilen hans passert bomringen ved Alna på vei inn til Oslo.

Var Rafal allerede død da, eller satt han bak rattet selv?

Politiet tror ikke at han ble drept på Montebello. De tror han bare ble dumpet her, blant høye hekker og pene fasader.

Hovedstadens drapsmenn og -kvinner blir så godt som alltid tatt.

Rafal Flis-saken er unntaket.

Nesten ti år etter at en eller flere gjerningsmenn smekket igjen bagasjelokket over ham, står denne ene prikken fortsatt og blinker på Oslokartet.

Uoppklart.

Kilder

Rettspsykiatrisk sakkyndig Pål Grøndahl og læreboka hans «Drap» (2019).

Oslo politidistrikt.

Kripos' årlige nasjonale drapsoversikt for perioden 2012-2021.

Dommer fra Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett i de aktuelle sakene.

Påtaleansvarlige, forsvarere, bistandsadvokater og ofrenes pårørende.

Nyhetssaker fra NRK, VG, TV 2, Dagbladet, Aftenposten, Avisa Oslo, Klassekampen og Dagsavisen.

Rapporter fra politi, helsevesen, forskere og offentlige myndigheter.

Definisjonen på alvorlig psykisk lidelse er hentet fra Olsen-utvalgets NOU fra 2010.

Tall på døgnplasser i psykiatrien i perioden 2000 til 2020 er hentet fra tidligere helseminister Bent Høies svar til Stortinget om temaet.

Les mer om hvordan vi har jobbet med denne saken.