PST: Kina og Russland fortsatt fremst i trusselbildet

Kina og Russland vil fortsatt utgjøre den største sikkerhetstrusselen mot Norge i 2022, viser PSTs ferske trusselvurdering.

Sjefen for Etterretningstjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, presenterte fredag tjenestens nye trusselvurdering. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Sjefen for Etterretningstjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, presenterte fredag tjenestens nye trusselvurdering. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– Trusselbildet mot Norge og norske interesser er stadig mer sammensatt, og Russland og Kina er de fremste trusselaktørene, skriver Forsvarets etterretningstjeneste i sin trusselvurdering som ble lagt fram fredag.

De peker på at forholdet mellom de to stormaktene og Vesten er forverret den siste tiden og mener at statenes handlinger viser at de benytter alle mulige virkemidler for å understøtte sine mål.

– Dette omfatter alt fra militært press og økonomiske virkemidler til etterretningsoperasjoner, handelsavtaler, teknologiutvikling og påvirkning – det vi omtaler som sammensatt virkemiddelbruk. Sammensatt virkemiddelbruk gjør det utfordrende å skille ulovlig og uønsket aktivitet fra legitim virksomhet. Effekten av andre virkemidler forsterkes av trusselen om militær makt, skriver E-tjenesten.

Den økende stormaktsrivaliseringen gjør også at mindre stater, som Norge, stadig avkreves å ta stilling i internasjonale konfliktspørsmål, skriver E-tjenesten.

Mulighet for at personer som fremmer antistatlig tankegods, radikaliseres

Det siste året har PST registrert økt aktivitet blant personer som fremmer antistatlig tankegods. Det er lite sannsynlig at de vil forsøke å gjennomføre terror.

Det antistatlige tankegodset er spesielt knyttet til konspirasjonsteorier rundt koronapandemien og massevaksinering.

Ifølge PST mener mange høyreekstremister at vaksinen er et verktøy for å kontrollere eller ta livet av store deler av befolkningen. Det bidrar til å forsterke et allerede stort myndighetshat, står det i trusselvurderingen for 2022.

Enkelte høyreekstremister vil også fremheve den økte risikoen for at klimaforandringer vil bidra til masseinnvandring, mener PST. Det vil kunne bidra til å forsterke konspirasjonsteorien om at det pågår et folkemord mot den hvite rase og vestlig kultur.

PST anser det som lite sannsynlig at disse personene vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner, men mener det er mulig at enkeltpersoner vil radikaliseres.

FHI mottar trusler

Flere ganger i løpet av pandemien har ansatte i Folkehelseinstituttet blitt truet på livet av vaksinemotstandere. PST er urolige for vold mot de som kjemper mot pandemien.

I PSTs rapport kommer det frem at de er urolige over at det kommer alvorlige trusler mot myndighetspersoner. Spesielt høyreekstreme og de som har utviklet antistatlig tankegang.

PST mener det er lite sannsynlig med et terrorangrep fra personer med slike holdninger, men de ser ikke borti fra at det kan skje voldshandlinger.

– Det vi ser i noen tilfeller er at disse kreftene kan gå over til å bruke vold når de skal markere sine standpunkt. Da går vi over i terrorsporet og da kan det være saker for oss, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold til NRK.

(©NTB)

Tilbake til Sol.no

Mer om