Ordføreren i Vardø: – Uheldig at kommuner utformer sin egen utenrikspolitikk

Ordfører i Vardø fra Miljøpartiet De Grønne, Ørjan Jensen.
Ordfører i Vardø fra Miljøpartiet De Grønne, Ørjan Jensen. (Foto: Arne O. Holm).

Vardø-ordfører Ørjan Jensen (Mdg) etterlyser nasjonale føringer for å sikre en mer enhetlig behandling av vennskapsbyavtaler. – Utenriksdepartementet burde tatt grep, sier Jensen og mener Putin nå oppnår akkurat det han ønsker; splittelse.

Russiske vennskapsbyavtaler er ukas hete, utenrikspolitiske potet.

Et enstemmig kommunestyre i Tromsø vedtok forrige onsdag å avslutte vennskapsbyavtalene med de russiske byene Murmansk, Arkhangelsk og Nadym.

– Det viktig å poengtere at vår vennskapssamtale er myndighet til myndighet. Denne sanksjonen skal ikke ramme folket, men være en tydelig og klar tale til Putin om at denne krigen må stoppes, sa ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til NRK.

I kjølvannet av Tromsø kommunes vedtak, har saken om vennskapsbyavtaler blitt debattert i media, i til tider krasse ordelag.

Saken fortsetter under

Les også:

Denne måten å drive utenrikspolitikk på gagner ingen andre enn Vladimir Putin, mener ordfører Ørjan Jensen (Mdg) i Vardø;

– Det er uheldig at hver kommune utformer sin egen utenrikspolitikk, som vi nå ser eksempler på. Vi tror det beste vil være nasjonale anbefalinger som kan sikre en mer enhetlig behandling av vennskapsbyavtaler, sier Jensen til High North News.

Vardø kommune har fulgt regjeringens anbefalinger etter at krigen i Ukraina brøt ut, og frosset samarbeid med Russland på offisielt nivå.

De har også bedt statsforvalteren om avklaring rundt eventuelle nye instrukser eller ønsker fra statens side, også med hensyn til vennskapsbyavtalene. De har så langt ikke mottatt noen føringer fra sentralt hold.

– Kun at norsk utenrikspolitikk er at all kontakt med offisielle russiske myndigheter opphører, sier Vardø-ordføreren.

På en måte oppnår Putin målet med å så splid i befolkningen
Ordfører i Vardø kommune, Ørjan Jensen (Mdg)

– Oppfølging eller oppheving av de lokale vennskapsbyavtalene er det ikke gitt føringer på, men det er overlatt til oss lokalt å følge opp og avklare den videre skjebnen til avtalene.

Samtidig er beskjeden fra sentralt hold at folk-til-folk-samarbeidet skal fortsette, og en del av grunnlaget for dette samarbeidet ligger i vennskapsbyavtalene, mener Jensen.

Splittelse

– Det har blitt slik at hver kommune utformer sin egen utenrikspolitikk når vi burde stå samlet. Så på en måte oppnår Putin målet med å så splid i befolkningen, sier Jensen.

Man trenger ikke se lenger enn til Sør-Varanger kommunes bystyre onsdag for å finne splittelsen Jensen snakker om.

Under Høyre-politiker Brede Sæthers interpellasjon haglet beskyldninger om Putin-lojale lokalpolitikere og knebling av politimesteren i Finnmark. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og det endte med tilsnakk fra ordfører Lena Norum Bergeng (Ap).

I saken om vennskapsbyer i Russland, er det også uenighet innad i partiene, og flere har uttalt seg på kommentarplass både Nordlys, Avisa Nordland, Fremover og Sør-Varanger avis. For å nevne noen.

Mener du Regjeringen skulle kommet på banen før, gitt debatten i media?

– Ja, de er for sent ute. Her burde de sagt noe og tatt felles ansvar. I stedet splittes folket. De nordnorske kommunene er viktig i norsk utenrikspolitikk, og det er en stor fordel at det er en enhetlig utenrikspolitikk mellom stat og kommune.

Vi har litt is i magen
Ordfører i Vardø kommune, Ørjan Jensen (Mdg)

Is i magen

Nettopp på grunn av den dramatiske situasjonen i Ukraina og ett skiftende politisk klima, har Vardø kommune valgt å ha is i magen og se saken an. Saken om vennskapsbyene Arkhangelsk og Severomorsk skal diskuteres i neste formannskapsmøte om to uker.

Diskuteres, ikke behandles.

– I utgangspunktet kommer vi til å ta opp vennskapsavtalen med Arkhangelsk, og samarbeidsavtalen med Sevemororsk om å støtte lokale organisasjoner som driver med folk-til-folk-samarbeid. Så tar vi en diskusjon ut i fra det. Vi legger ikke fram noen innstilling, men ønsker en debatt først. Deretter vil formannskapet bestemme om det skal opp i bystyret.

Situasjonen rundt Ukraina er såpass dramatisk at det hadde vært bra om politikere, stat og kommuner sto side ved side i denne saken.

– Vi har ikke vært først ute med å lage en egen utenrikspolitikk, men ventet på Utenriksdepartementet. Men vi fikk beskjed om å ta avgjørelser angående vennskapsavtalene på egen hånd. Så vi har litt is i magen og vil heller ha en saklig diskusjon og ikke gjøre noe overilt basert på følelser, sier Jensen.

Personlig avholder han seg fra å ytre meninger rundt saken.

– Det er ikke jeg som skal utforme utenrikspolitikken i Vardø, avslutter ordføreren i Vardø.

Les også:

Nøkkelord