Vurderer stopp av samarbeid med russisk statseid reiselivsselskap på Svalbard

Ronny Strømnes, Visit Svalbard
I mars bestemte Svalbard reiselivsråd og Visit Svalbard at de skulle henstille sine medlemmer om å ikke handle av russiskeide selskaper på bakgrunn av krigen i Ukraina. Styreleder Ronny Strømnes i Svalbard reiselivsråd sier at styret har vedtatt å opprettholde henstillingen. (Foto: Hilde Kristin Røsvik/Svalbardposten)

Neste uke skal Svalbard reiselivsråd avgjøre om et russisk statseide reiselivsselskap på Svalbard skal ekskluderes fra samarbeidet på grunn av Russlands angrep på Ukraina og brudd på folkeretten.

I mars vedtok Svalbard reiselivsråd en henstilling til medlemsbedriftene om å innstille kjøp av tjenester fra russiske, statseide selskaper på Svalbard. Grunnen var Russlands invasjon av Ukraina 24. februar og brudd på folkeretten. Det har til nå vært opp til hver enkelt medlemsbedrift å vurdere hvordan de velger å forholde seg til henstillingen.

Nå skal reiselivsrådet avgjøre om de skal stoppe alt samarbeid med det russiske statseide reiselivsselskapet Arctic Tourism Centre Grumant på Svalbard, som opererer fra Barentsburg.

I praksis vil det si at medlemsbedriftene ikke tar med turister til de russiske bosettingene for å legge igjen penger der, og at turer som går til russisk statseide bosetninger og områder kontrollert av disse på Svalbard ikke vil bli markedsført på Visit Svalbard sine kontaktflater mot publikum.

På en ekstraordinær generalforsamlingen i Svalbard reiselivsråd 10. oktober, skal det tas stilling til om henstillingen fra mars blir gjeldende for reiselivsrådets heleide selskap Visit Svalbard AS. Deretter skal styret i Svalbard reiselivsråd ha møte 12. oktober hvor eksklusjon av det russiskeide Trust Artktikugol - som eier Grumant - vil bli behandlet.

– Det burde de ha tenkt på

Styreleder i Svalbard reiselivssråd Ronny Strømnes, sier krigføringen og bruddene på folkeretten eskalerer og forsterkes i regi av Trust Arktikugols eier, den russiske stat.

Vi kan ikke sitte passivt og se på så markante brudd på folkeretten og menneskerettighetene
Styreleder i Svalbard reiselivselskap, Ronny Strømnes

– Hvilken effekt vil en slik ekskludering ha for framtidig samarbeid innen turisme på Svalbard?

– Som vi skrev i brevet til Trust Arktikugol, er de velkomne til og søke nytt medlemskap når selskapets eiere slutter å bryte grunnleggende menneskerettigheter og folkeretten til Ukarina. At samarbeidet slik det har vært får en knekk mener jeg de burde ha tenkt på som en konsekvens av eierens handlinger, sier Strømnes til High North News.

– Vi kan ikke sitte passivt og se på så markante brudd på folkeretten og menneskerettighetene som forgår nå. Ansvaret for denne situasjonen ligger ikke på oss, det er det russiske regimet som har forårsaket dette. De må selv ta ansvar for egne handlinger. Derfor er det de som sitter på nøkkelen for å komme tilbake til en normal hverdag igjen – også på Svalbard, presiserer Strømnes.

Grumant er per i dag medlem i rådet.

Reagerer sterkt

Tatiana Ageeva, sjef for Arctic Tourism Centre Grumant, valgte å svare offentlig i et åpent brev i Svalbardposten. Hun reagerer sterkt på en mulig ekskludering fra samarbeidet med reiselivet på Svalbard og minner på om at Norge og Russland har samarbeidet på Svalbard i over 100 år.

– Til tross for alle spenninger i alle tider har samfunn blitt dannet og forent i en hel familie. Vi er den uatskillelige delen av dette fellesskapet og ønsker å bli hørt av alle medlemmer av Visit Svalbard og med alle som bor på Svalbard, skriver Ageeva.

Hun mener at folket i Barentsburg blir straffet for å være russere.

– Det er ingen hemmelighet at flertallet av innbyggerne i Barentsburg er ukrainere fra Lugansk- og Donetsk-regionene som forlot landet på grunn av den pågående konflikten. Skal de straffes med utelukkelse også? spør Ageeva.

Vil fortsette samarbeidet

Hun peker på flere forsøk fra Grumants side på å møte styret i Svalbard reiseliv for å diskutere saken og sier at de har blitt eksludert fra fire møter hvor tema relatert til det russiske reiselivsskelskapet ble diskutert.

Lenin-statuen i sentrum av Barentsburg.
Lenin-statuen i sentrum av Barentsburg. (Foto: Line Nagell Ylvisåker)
Lenin-statuen i sentrum av Barentsburg. (Foto: Line Nagell Ylvisåker)

Hun mener at folk på Spitsbergen bør samarbeide, og har tro på at alt vil bli bra til slutt.

– Vi vil fortsette vårt samarbeid med det norske reiselivet.

Til tross for en eventuell ekskludering ønsker det russiske reiselivet å fortsette med turisme og også prøve å øke antallet turister til Barentsburg og Pyramiden.

Som High North News tidligere har skrevet, skal Russland bruke 300 millioner kroner på å ruste opp Barentsburg.

Ronny Strømnes sier at brevet kom pressen i hende før Svalbard reiselivsråd fikk lest det.

– Vi driver ikke med offentlig saksbehandling. Brevet ble lekket til pressen før vi mottok det og vi svarer opp selskapet på de spørsmål som er rettet mot oss.

Anonyme trusler

Dagbladet skriver tirsdag kveld at et styremedlem i Svalbard reiselivsråd nylig mottok anonyme trusler etter at det ble kjent at reiselivsrådet vurderer å avslutte samarbeidet med russerne. Mandag denne uka ble forholdet anmeldt.

– Ytringsfrihet er noe man setter høyt i Norge og når enkeltpersoner i et styret får direkte trusler tar vi det på det største alvor og politianmelder dette, så får videre etterforskning vise hvem og hva som er tanken bak truslene, sier Strømnes.

– Hva besto truslene i og hvem var de rettet mot?

– De var rettet mot et styremedlem og direkte koblet mot krigen med klar beskjed på å tenke seg om og være forsiktig med hvor man beveger seg, avslutter Ronny Strømnes.

Les også:

Nøkkelord