Share

cover art for #PolyPod: Forskningsfronten for teknisk utvikling av vannkraften

#PolyPod

#PolyPod: Forskningsfronten for teknisk utvikling av vannkraften

Ep. 128

PF Energis serie «Samfunnsverdier fra vannkraft» gir deg kunnskap om hvordan den norske vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet og hvordan vannkraften kan videreutvikles for å fortsette å skape store samfunnsverdier. I denne episoden får du et innblikk i teknisk utvikling og muligheter for vannkraften i fremtidens nordiske kraftsystem.

Lytt til samtalen mellom:

•                Ole Gunnar Dahlhaug, Professor, NTNU og Chair, General Assembly, HydroFlex

•                Urban Lundin, Professor, Uppsala Universitet og Lead WP Flexibility of Generator and Converter, HydroFlex

•                Tone Knudsen, R&D Hydropower Manager, Statkraft og styremedlem i PF Energi

I denne episoden lærer du om det grunnleggende i hvordan kraft produseres fra vann og om teknisk og stedsspesifikk skreddersøm av ulike typer vannkraftssystemer. Du lærer også om forskjellen på energi og effekt og hvordan effekt fra vannkraftverk blir viktigere for fleksibel styring av strømproduksjonen når mer vind- og solenergi kommer inn på nettet. De forteller om vannkraftsmagasiner som store og viktige batteri for sikker strømforsyning, men også om miljøkonsekvensene. Du får konkrete eksempler som viser hvordan forskning på vannkraft-teknologi skaper viktige effektiviseringsgevinster og hvordan teknologiske fremskritt i andre næringer har overføringsverdi til det modne vannkraftsystemet. Når du lyttet deg gjennom episoden, kan du kanskje selv forklare hva de tre vannkraftturbinene Pelton, Francis og Kaplan er optimalisert for?

 

Podcastserien «Samfunnsverdier fra vannkraft» er et samarbeid mellom Polyteknisk Forening og det europeiske forskningsprosjektet HydroFlex. Gjennom episodene får du høre samtaler med ulike mennesker som alle jobber med vannkraft på den ene eller andre måten. De deler innsikt, adresserer dilemmaer og gir inspirasjon til utviklingen. Vannkraften har vært ryggraden i det norske energisystemet i over 100 år. Men nå står vannkraften ovenfor et veiskille. Mange anlegg trenger modernisering og oppgradering. Hvordan kan forskning bidra når teknologien og anleggene er så gamle som de er? Samtidig foregår det en energirevolusjon i markedet. Ny fornybar energi fases inn, og fossil energi fases ut. Hvilke konsekvenser får dette for den norske og nordiske vannkraften? Hvordan kan vi sikre at samfunnsverdiene som denne rene og fornybare ressursen har bidratt med i over 100 år, ikke forringes? Gjør deg klar til en kraftprat!

More episodes

View all episodes

  • 437. #PolyPod: Drivstoff for en grønnere verden: e-fuels

    30:56
    Hvordan ligger vi an med å ta i bruk de alternative drivstoffene som skal erstatte fossilt i fremtidens grønnere verden? Hvordan rangerer e-fuels i forhold til fossil diesel? Er det forskjeller for persontransport versus godstransport? Vil bruken av e-fuels være annerledes enn i dag i 2030?  Lytt til samtalen mellom:  Ida M. Larsen, sjef for forskning, utvikling og finansiering, Norsk e-Fuel. Arvid Løken, senior bærekraftsrådgiver, Avinor Anders Fagernæs, VP Sustainability, Norwegian Pedram Nadim, Project Manager Vehicle Technology and EnvironmentI denne #PolyPod-serien lærer du gjennom samtaler med eksperter og næringen, om status for fremtidens grønne energibærere som skal dekarbonisere transportsektoren. I hver episode vil vi ta for oss én energibærer og gå i dybden på denne. 
  • 436. #PolyPod: Frihetens Grense: En reise langs Natos nye frontlinje

    46:55
    Bli med på en reise fra Kirkenes i nord til Georgia når du hører samtalen fra bokbadet av forfatter Nils Rune Langeland i samtale med Asle Toje om boken Frihetens Grense: En reise langs Natos nye frontlinje. Dette er en essayistisk reise i både fortid og nåtid, i et landskap der identitet er et spørsmål om frihet eller død. Med tog, buss og haik hos tilfeldige mennesker han møter, har Langeland reist gjennom 17 land som alle må forholde seg til den nye trusselen fra øst på ulike måter. Reisen bringer oss også over grensen til Ukraina, inn i krigens territorium. Lytt til samtalen mellom:  Nils Rune Langeland, historiker, tidligere professor ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS og forfatter av «Frihetens grense» Asle Toje, medlem, Den Norske Nobelkomite, utenrikspolitisk forsker, kommentator og forfatterI Polyteknisk Forenings bokbad-serie, #PolyBok, får du et nært møte med forfatterne bak nyutgivelser og annen aktuell sakprosa. Med utgangspunkt i forfatternes bøker, åpner vi opp for den ærlige og uredde samtalen om dagens viktigste temaer. Samtalen er et utdrag fra boklanseringen av «Frihetens grense» i Polyteknisk Forening.
  • 435. #PolyPod: Livet, døden – og valgene som er vanskelig å snakke om

    26:00
    Har du snakket med noen om hvordan du ønsker å markere din egen begravelse? Er det noen kulturelle utfordringer knyttet til å ta tydelige valg om å ikke få barn? Hvordan kan vi øke åpenheten rundt temaer som barnløshet, død og sorg, og hvilken rolle spiller kulturelle forskjeller i denne prosessen?  Lytt til samtalen mellom:  Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant, AP, medlem, Helse- og omsorgskomiteen, Stortinget Terje Eid-Hviding, administrerende direktør, Fonus begravelsesbyrå Janne Log, daglig leder, Samvirkene, styreleder, PF styrenettverk,  I denne nære episoden av Topplederen treffer topp-politikeren er vi innom et bredt spekter av emner knyttet til livets store spørsmål, fra personlige valg til kulturelle tradisjoner. Om valget om å få barn og hvorfor noen velger å ikke få det. Om sorg og hvordan samtaler om livets slutt og markeringen av døden, kan skape mer åpenhet og forståelse rundt temaer som er essensielle, men ofte tabubelagte.  
  • 435. #PolyPod: Elektrifisering av Melkøya: Hva betyr det egentlig?

    21:48
    Hva er implikasjonene av å elektrifisere Melkøya for klima og natur og for sikkerheten, næringslivet og bosetting i nord? Hvilke alternativ finnes? Lytt til samtalen mellom:  Nina Kivijervi Jonassen, prosjektdirektør, Arctic Energy Jannik Lindbæk, konserndirektør kommunikasjon, Equinor Eivind Berstad, team lead CCS, Bellona Gunnar Birkeland, CEO, Source Galileo Norge Åsmund Sunde Valseth, partner, Vista Analyse Ellen Viseth, journalist, TU  I denne episoden hører du et utdrag fra seminaret om elektrifisering av Melkøya hos Polyteknisk Forening.
  • 434. #PolyPod: Topplederen treffer topp-politikeren: kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery

    25:22
    Når føler kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery seg modig? Har hun alltid vært sånn? Følte hun seg modig da hun takket ja til å bli kulturminister? Hvordan står det til med likestillingen og mangfoldet i styrene i aksjeselskap? Hva legger Kulturdepartementet vekt på når de nominerer til styrer? Er det forskjell på å sitte i styrer utnevnt av Kulturdepartementet og av andre styrer?Lytt til samtalen mellom: Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister, (AP) Janne Log, daglig leder, Samvirkene, leder, PF StyrenettverkI denne podkastepisoden blir du bedre kjent med kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Podcastserien «Topplederen treffer topp-politikeren» er en brobygger mellom to viktige instanser i samfunnet. Du møter ledere og politikere som har satt seg ned for å snakke om ting de har på hjertet. 
  • 433. #PolyPod: Er finansnæringen innovativ nok?

    35:25
    Hvordan preger ny teknologi næringen? Hva er KI sin rolle i finansnæringen? Er næringen fremoverlent nok? Lytt til samtalen mellom:Ramtin Matin, innovasjonssjef, Sparebank 1 SR   Yngvar Ugland, forbrukerteknolog, DNB   Maria Østli, advokat, Finansforbundet   Tove Selnes, konserndirektør, People Storebrand Sven Eide, Sjeføkonom / leder politikk, Finansforbundet I denne episoden hører du et utdrag fra Finansforbundet vårkonferanse 2024  
  • 432. #PolyPod: Klimautvalget 2050: Hvilke veivalg må vi ta for å omstille til lavutslipp?

    33:19
    Klimautvalget 2050 fikk mye oppmerksomhet for sin rapport Omstilling til lavutslipp, særlig for forlaget om å ta en tenkepause og lage en strategi for sluttfasen av petroleumsaktiviteten. Men - rapporten tar for seg langt flere deler av omstillingen vi må gjennom fremover. Hva var egentlig oppdraget de fikk fra Regjeringen? Hva er de viktigste hovedpoengene i rapporten?Lytt til samtalen mellom: Camilla Gramstad, bærekraftssjef i Elkjøp, medlem, Klimautvalget 2050 og PF Bærekraft  Martin Skancke, leder, Skancke Consulting, leder, Klimautvalget 2050Anja Valstad Magnussen, podkastredaktør, Polyteknisk ForeningI denne episoden lærer du om hovedpoengene i rapporten fra to av medlemmene i Klimautvalget 2050. Du lærer om temaer som ressursknapphet, implementeringen av sirkulær økonomi i store bedrifter som Elkjøp, og om hvordan rapporten har blitt mottatt og om hvordan den videreføres av både myndigheter og næringslivet. Du hører om Norges posisjon i forhold til resten av Europa når det gjelder omstillingen til sirkulær økonomi, samt betydningen av myndigheter versus næringslivet i denne omstillingen. I «Full sirkel»-serien hører du fra folk som jobber konkret med sirkulærøkonomiske løsninger fra ulike innfallsvinkler. Her får du innsikt og inspirasjon fra eksperter, ledere, entreprenører og forskere som diskuterer utvikling, trender og tematikk – som helt enkelt handler om hvordan vi kan utnytte ressursene våre smartere, bedre og lengre. Så håper vi du vil ta diskusjonen videre – og lykkes med det du gjør – i dine sirkler.
  • 431. #PolyPod: Ny kvoteringslov – hva nå?

    27:31
    Kan den nye kvoteringsloven for aksjeselskaper føre med seg noe mer enn kjønnsmangfold i styrene? Hvorfor går likestillingen så sakte at vi trenger denne type virkemidler? Mister vi noe, når vi må bruke denne type virkemidler? Bør kvinner føle på at de kan bli kvotert? Lytt til samtalen mellom: Eli Giske, styreleder, Sykehuset Innlandet Benedikte Stiff, partner, KinderStiff Janne Log, daglig leder, Samvirkene I denne episoden lærer du om hvordan det er å være kvinne i styreverdenen, om hva deltakerne mener om ny kvoteringslov, om hvordan vi kan få til at den nye loven resulterer i et større bidrag enn «bare» økt kjønnsmangfold i styrene og du får de viktigste råd til for deg som skal i gang med en styrekarriere. 
  • 430. #PolyPod: Hvordan skaper man en styrekarriere?

    29:12
    Hvordan man kan opprettholde relevans gjennom en lang karriere? Hva er en styre-CV? Hvordan man kan bygge en vellykket styrekarriere?Lytt til samtalen mellom:Nils Øveraas, tidligere toppsjef i Accenture og generalsekretær i Turistforeningen – i tillegg en lang styrekarriere. I dag bla president i Polyteknisk ForeningAnne Marit Nærby, tidligere politiker, journalist og nå hodejeger og partner i CompassJanne Log, daglig leder, Samvirkene og styreleder, PF StyrenettverkI denne episoden lærer du om hvordan du best kan navigere gjennom karriereendringer og opprettholde relevans over tid. Du lærer også om hva som skal til for å lykkes i styrearbeid og hvordan man kan bygge en attraktiv styre-CV. I tillegg får du ekspertenes beste råd for et givende og langvarig yrkesliv.