אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
cloud
main
split
olga_for_new...
לחברי בית הטכניון שלום וברכה,

המידעון הנוכחי, של חודש ינואר, עוסק בנושא הערכת הלמידה, אשר עתידה להיות במרכז תשומת הלב של צוותי ההוראה וגם הסטודנטים במהלך החודש הקרוב. תקופת המבחנים תחל בראשית חודש פברואר, ועל כן זהו הזמן לחשיבה מחדש על אופן כתיבה והתאמת המבחנים והערכת תהליכי הלמידה בקורס.

המרכז לקידום הלמידה וההוראה מציע לצוותי ההוראה ייעוץ אישי, ליווי ותמיכה שוטפת בנושאי הערכה מסכמת ומעצבת, תוך שימוש במגוון כלים בהתאמה לקורסים ופקולטות. בנוסף, נשמח לתת סיוע בכל הכרוך בכתיבת מבחנים וביצירת מחווני בדיקה מותאמים. במידה ואתם מתעניינים בשילובה של הערכה חלופית בקורס – אנא פנו אלינו. מעצבות ההוראה יסייעו לכם בחירת הכלים ואופן הטמעתם.  
לאחרונה התחלנו בסדרת מפגשים העוסקים בשאלות וסוגיות בדרכי הערכה. המפגשים נועדים לאפשר לצוותי ההוראה לשתף את האתגרים והצרכים עם עמיתיהם בפקולטה ולזמן שיח אודות דרכי הערכה מיטביות. המפגש הראשון התקיים בהובלת הפקולטה למדעי המחשב. בעתיד הקרוב יתקיימו מפגשים בשיתוף ועבור פקולטות נוספות. 
split
desert

הערכה נאותה

המרכז לקידום למידה וההוראה לקח חלק בעיצוב קווים מנחים וכלים לטובת תהליך "הערכה נאותה", בהובלת פרופ' עודד רבינוביץ', המשנה הבכיר לנשיא הטכניון, פרופ' איתן נוה, ראש בקרת איכות בהוראה, פרופ״ח עדו רול, עוזר המשנה הבכיר לקידום הלמידה וההוראה וד"ר קרן שגיא, רמ"ד פיתוח אסטרטגי במרכז לקידום הלמידה וההוראה. 
התהליך נועד להציע לצוותי ההוראה בטכניון קווים מנחים לבנייה וכתיבה של מבחנים תקפים, מהימנים והוגנים. כלים אלה מהווים מעין "מפת דרכים" באמצעותה יכולים צוותי ההוראה לבחון את תהליך כתיבת הבחינה, העברתה, בדיקתה והשלמת המעגל על ידי משוב סטודנטים והפקת לקחים לעתיד. אנו מזמינים מרצים וסגלי הוראה לעשות שימוש בכלי זה ולהיעזר בעקרונות המוצעים בו.
split
desert

האתגר של מבחני רב-ברירה

מבחני רב ברירה משמשים כלי הערכה נפוץ בקרב צוותי הוראה, הן בקורסי בסיס והן בקורסים מתקדמים. עיקר השימוש במבחנים מסוג זה הוא בקורסים מרובי משתתפים, בשל מגבלת משאבים הדרושים לביצוע בדיקה מעמיקה ומתן משוב משמעותי לכמות גדולה של נבחנים.

שימוש במבחנים מסוג זה מעלה תהיות האם הציון במבחן משקף את הכישורים ורמת הידע של הלומדים או את היכולת שלהם לנחש נכונה. ניסוח שאלות רב-ברירה הוא בבחינת אומנות, המחייבת השקעה וחשיבה מקדימה. ישנן מספר דרכים בעזרתן ניתן לצמצם את מרכיב הניחוש, וכן להגדיל את היכולת לנתח את רמות ההבנה והיכולת ליישום הידע בקרב לומדים.
להלן מספר הצעות והמלצות בכתיבת שאלות רב-ברירה:
  • מומלץ לשלב בכל מבחן לפחות שאלה אחת פתוחה המאפשרת לשאול שאלות מורכבות יותר והזדמנות לעמוד על תהליך הפתרון
  • כל פריט צריך לכלול את "גזע השאלה", תשובה נכונה ומספר מסיחים (3-5)
  • מומלץ לנסח מסיחים משמעותיים על בסיס טעויות נפוצות ופתרונות חלקיים
  • מומלץ להגדיל את מספר הפריטים במבחן, ולהבטיח מספר התשובות כמומלץ,  על מנת להבטיח מהימנות גבוהה יותר
  • ניתן לתת נקודות בונוס על הימנעות מתשובה או מתן אפשרות בחירה בתשובה "לא יודע"
  • שילוב שאלות דו-שלביות בהן:
    1. בשכבה הראשונה נדרש לנתח בעיה, לבחור אסטרטגיה ולבצע חישוב
    2. בשכבה השנייה נדרשת בחירה בהנמקה לתשובה המתבססת על הבנה תיאורטית
split
rome

זרקור על חדשנות בקמפוס

הקורס "תורת המעגלים החשמליים" בפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים, בראשותו של ד"ר ינון סתיו, הוא קורס חובה רב משתתפים שתהליך ההערכה המסכמת בו התבסס על בחינה שכללה ברובה שאלות רב ברירה. כדי לשפר את הליך ההערכה ולקדם את הישגי הסטודנטים הוחלט בשיתוף המרכז לקידום הלמידה וההוראה, לשלב במבחן שאלות דו-שלביות.
בשאלה דו-שלבית בשלב הראשון, לומדים נדרשים לתת מענה המבוסס על פתרון הבעיה ההנדסית או חישוב. בשלב השני, עליהם לבחור את ההיגד המתאר בצורה מיטבית את העקרון ההנדסי התקף או הרלוונטי לאנליזה בתשובה הקודמת, בהתבסס על הבנת עקרונות התיאוריה בתחום.

הערכה המבוססת הן על תשובה חישובית והן על הנמקה תיאורטית מאפשרת לוודא כי הלומדים מחזיקים יכולות ניתוח ומיומנויות חשיבה גבוהה ואינם נסמכים על ניחוש מושכל. בתחילה, שולבו במבחן 3 שאלות דו-שלביות, ולאור התוצאות המרשימות הוחלט על מודל בו מרבית שאלות רב-הברירה, הן מסוג דו-שלבי.

תהליכי השינוי בדרכי הערכה לוו במחקר בהשתתפות ד״ר אהרון (ארי) גרו, מהפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה, ופרופ"ח אריאל אפשטיין, מהפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים. המחקר נערך בשני מחזורים והשתתפו בו סה"כ 575 סטודנטים. מתוצאות המחקר עולה כי רמת ההבחנה של השאלות הדו-שלביות טובה ואף גבוהה יותר מזו של אלה החד-שלביות. עצם שילובן של שאלות כאלה במבחן שינתה את הדרך בה הסטודנטים למדו בקורס ולקראת המבחן. הלומדים העידו כי התמקדו בהבנת היסודות ההנדסיים העקרוניים שבאים לידי ביטוי בניתוח מעגלים, ולא רק בטכניקת פתרון הבעיות. סגל ההוראה בקורס העיד כי שאלות אלה מאפשרות לבדוק לאחר מבחן, קיומן של תפיסות שגויות נפוצות (ולעיתים, אף להיות מופתעים...).

יתרונן של שאלות דו-שלביות על פני חד-שלביות בשיפור רמת ההבחנה, מתווסף ליתרונות המוזכרים בספרות, ביניהם צמצום משמעותי של ההסתברות לניחוש.
split
pexels-skyla...

טיפול בבחינות רב-ברירה
במרכז לקידום הלמידה וההוראה

המרכז מציע סיוע בהגהה של מבחני רב ברירה, הכנת גרסאות מבחן (ערבול), בדיקת מבחני רב ברירה וייעוץ לגבי מסקנות וטיפול בתוצאות במקרים חריגים.
המרכז משתמש בתוכנה ייחודית המאפשרת יצירת גרסאות מבחן שונות (ערבול), ובהמשך ניתוח וציינון טפסי המבחן. לאחר בדיקת המבחנים המערכת מספקת סטטיסטיקות נרחבות ומפורטות לגבי טיב המבחן והשאלות, ציוני הסטודנטים, טעויות נפוצות, שאלות בעייתיות ועוד. המידע מספק בסיס להסקת מסקנות וקבלת החלטות לגבי תוצאות המבחן ובניית מבחנים בעתיד.
split
____________...

מפגש שיח, למידה וחשיבה –
מעבדות הוראה

לקורסי המעבדה תפקיד חשוב מאוד בחינוך גבוה במדעים וטכנולוגיה ובהכשרה של בוגרי ובוגרות הטכניון. הלמידה במעבדה נותנת לסטודנטים הזדמנות לפתח, באופן פעיל, מיומנויות חקר מדעי-טכנולוגי החיוניות ללימודיהם בהמשך, לצד פיתוח מיומנויות כגון עבודת צוות, ניהול זמן, הצגה מדעית, ועוד.

בתאריך 01.12.2022 פורסם קול קורא לשדרוג ופיתוח מעבדות הוראה לשנה"ל תשפ"ג מטעם המשנה הבכיר לנשיא הטכניון, פרופ' עודד רבינוביץ'. מועד ההגשה של ההצעות הינו ה 31/01/23.
לאור זאת ולטובת קיום שיח משמעותי ופתוח על האתגרים והסוגיות הנוגעות למעבדות ההוראה בטכניון, המרכז לקידום הלמידה וההוראה מארגן יום חשיבה ושיח. במפגש נדון בקווים מנחים ונביא דוגמאות מהטכניון ומהעולם לפיתוח ושדרוג מעבדות ההוראה, תוך יישום גישות פדגוגיות חדשניות בלמידה, הוראה והערכה שיקדמו למידה משמעותית.

היום יתקיים ביום רביעי ה 18.01.2023, בין השעות 12:30-14:30 בכיתת המולטימדיה החדשה (אולמן 211).
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
נשלח באמצעות תוכנת ActiveTrail