Einar Mattsson

"Jag är som mest nöjd när vi hanterat en utmaning gemensamt" – Fredagsporträttet med CFO Björn Strid

Dela
Einar Mattssons CFO (ekonomi- och finanschef) Björn Strid är nog en av de medarbetare som åtnjuter mest respekt inom koncernen. Med sin benhårda disciplin, tydlighet, smarthet och stora integritet, så är han ett föredöme och en ledare många beundrar. Här kommer vi Björn mer in på livet än någonsin tidigare när han berättar om vandring, mjölksyra och sin nyvunna fascination för samisk eldkonst.

Berätta, hur har din karriärresa sett ut på Einar Mattsson?
– Jag anställdes 2005 som VD-assistent vilket också var mitt första jobb efter studierna på KTH. Under efterföljande fem år så hade jag olika roller från analytiker till chef för avdelningen Analys och Transaktion, innan jag provade på hur gräset var på andra sidan staketet. Efter ett par år så rekryterades jag tillbaka till en roll som Affärscontroller för Einar Mattsson Byggnads AB. En helt ny roll för mig som innebar en möjlighet att utvecklas med rimliga utmaningar.

Du är också en ”återvändare”. Einar Mattsson har ovanligt många, vad beror det på?
– Det kan nog skilja sig mellan olika personer. För egen del handlar det väldigt mycket om att min egen värdegrund stämmer väldigt väl överens med företagets. Inom koncernen har jag hela tiden fått möjligheten att utvecklas och utmanas.

Vad har du för roll idag?
– Jag har en roll som CFO där jag leder koncernens resurser inom ekonomi och IT, vilket är både stimulerande och roligt då jag omges av fantastiskt kompetenta och engagerade medarbetare.

Hur kommer Einar Mattsson-koncernen att klara sig i pandemins skadeverkningar?
– Koncernen har en väldigt stark finansiell ställning och vår kärnverksamhet inom bostadsfastigheter kommer enligt min bedömning stå sig väl mot pandemins ekonomiska skadeverkningar. Det som är svårt att sia om är hur samhället i stort kommer förändras efter pandemin, för det enda vi kan vara säkra på är att det kommer att förändras.

Vad är roligast i jobbet – när är du som mest nöjd?
– I grunden gillar jag problemlösning och utmaningar av alla dess slag, så det är nog som roligast när det dyker upp knepiga utmaningar och problem. Jag är som mest nöjd när vi gemensamt hanterat en utmaning eller löst ett problem och tillsammans kommit fram till lösningen och hur vi kan bli bättre.

Vad händer med företag som inte optimerar och digitaliserar?
– Över tid kommer företag som inte ligger före eller åtminstone hänger med den generella utvecklingen att få problem med sin överlevnad, då konkurrenterna kommer kunna erbjuda mer kvalitativa tjänster till samma eller lägre kostnad.

Hur håller man sig som CFO från att bli för operativ och styra upp andras felbedömningar?
– I mitt ledarskap handlar det mycket om att jag omger mig med medarbetare där jag känner tillit till deras förmåga att lösa de uppgifter de har och att de har gott omdöme att fråga om råd när de behöver. Sen måste vi alla vara ödmjuka inför att alla kan göra felbedömningar. Då är det oerhört viktigt att lära sig av det och veta hur vi blir bättre framåt.

Vad är bra ledarskap för dig?
– För mig är ett bra ledarskap att sätta teamet först och att genom sitt ledarskap göra medarbetarna där så framgångsrika som möjligt. För att nå dit krävs olika ledarskap beroende på teamets konstellation. Min tro är att en ledare i grunden måste bry sig om sina medmänniskor och skapa en ömsesidig tillit för att kunna nå långsiktiga framgångar för teamet.

Prestige förstör ett ledarskap. Hur får man bort det?
– Ett prestigelöst ledarskap genomsyras av ett osjälviskt agerande för verksamhetens bästa. För att nå dit måste ledarskapet vara fritt från egots försvar, skuldbeläggande, arrogans, offermentalitet och missunnsamhet.

– Det finns säkert många vägar till ett prestigelöst ledarskap. För mig handlar det om att uppmuntra idéer, få medarbetare att vilja utvecklas, känna glädje i vardagen och att ta ansvar och ägarskap för mina egna misstag. Sen finns det beteenden som kan rasera ett prestigelöst ledarskap på nolltid som exempelvis att kasta skit på någon och att ta åt sig äran för någon annans prestation.

Hur får ett företag begåvade kollegor att stanna?
– Framförallt behöver en arbetsplats ha en god stämning där människor trivs med att arbeta tillsammans. I konkurrensen med andra arbetsgivare räcker inte det. Jag tror att det är viktigt att ha en kontinuerlig dialog med sina medarbetare om deras syn på företaget, deras nuvarande roller och framtida drömmar, för att utifrån det utvecklas tillsammans.

– Det kommer alltid finnas tillfällen när en uppskattad kollega slutar för att fortsätta utvecklas inom områden utanför företaget. Har resan fram till dess varit en gemensam framgång så finns alltid en förhoppning att den kollegan blir en framtida återvändare.

Vilket är ditt favoritprogram på jobbet?
– Utan tvekan Excel, det finns nästan inga problem som inte Excel kan lösa.

Är du Einar Mattssons bäste excel-ninja, eller finns det någon som kan det bättre?
– Jag har ganska god koll på Excel, men kollegorna på Analys-avdelningen är nog snäppet vassare gissar jag.

Vilka är dina tre viktigaste råd för att skapa sig en effektiv arbetsdag?
– Det är att du planerar, prioriterar och reflekterar. Det är ett mantra som fungerar väl för mig.

Hur varvar du ner?
– I ett tält ute i skogen om det finns tid och möjlighet. Annars kan en lugn kväll hemma med matlagning vara minst lika avkopplande.

På vilket ställe på jorden känner du dig mest trygg?
– Där jag har mitt hem för stunden. Det har aldrig representerats av en särskild geografisk plats.

Du har tävlat i triathlon och genomfört flera Iron Man. Hur kom du på idén att ställa upp, och hur orkar du vara disciplinerad med träning,mat och återhämtning?
– Det hela började med ett trasigt knä och en kommande knäoperation som gjorde att jag behövde en målbild när jag skulle träna rehabilitering. Jag tänkte då att En Svensk Klassiker skulle vara roligt att genomföra. Det resulterade i att jag gick med i en triathlonklubb för att lära mig att frisimma. Under introduktionen träffade jag en massa fantastiska människor och ägnade mig åt triathlon istället under fyra-fem år. Prestationerna i sig var relativt mediokra. Det som hela tiden lockade mig var den mentala utmaningen med de längre distanserna och att hela tiden kunna förbättra mig.

– Motivation på daglig basis är väldigt flyktig. När jag tävlade som glad amatör med ett krävande jobb, då var nyckeln att hela tiden veta varför jag tävlade, hur jag skulle nå mitt mål och därmed vilka träningspass, vilken kost och återhämtning som krävdes. Den approachen gjorde det enkelt för mig att kliva upp runt fem på morgonen och jobba långa dagar. Jag avrundade dagarna med ett ytterligare kvällspass och kunde känna glädje inför morgondagens kommande träningspass.

Du cyklar i backar med enorm stigning, bland annat i södra Frankrike. Hur skaffar man pannben att klara sådant, och hur tänker du när du kliver på cykeln och vet att mjölksyran bara är minuter bort?
– Nu var det tyvärr något år sedan jag kom iväg till bergen på Rivieran, men när jag väl är där blir det lätt att motivera benen att trampa när målbilden är att inte bli avhängd, det betyder fråncyklad, av mitt resesällskap. Mjölksyran ger mig en sorts mental avkoppling från den vanliga vardagen som inget annat kan.

Du är också vandringsintresserad. Vad tillför naturen och turerna till skogs i ditt liv?
– Naturen tillför en enkelhet och ett oöverträffad lugn. Jag lärde mig att uppskatta det när jag gjorde värnplikten på I22 i Kiruna i slutet av nittiotalet.

Många har förlorat släktingar och vänner i Coronavirusets framfart. Hur ska vi hantera en kollega eller vän som sörjer?
– Sorgearbete är precis som så mycket annat väldigt personligt och individuellt där vi alla sörjer olika. Det är en process som kan ta kort eller lång tid. Vissa vill inte prata om det alls, medan andra gärna vill och behöver göra det. Jag har när jag förlorat någon tyckt att omtanken från andra varit viktigast och att det funnits en förståelse för att sorgen trots allt är privat.

Vad läser du för bok just nu?
– Just nu har jag boken ”Eld: flammor och glöd - samisk eldkonst” av Yngve Ryd på nattygsbordet. En fantastisk bok i intervjuform om eldkunskap som samtidigt ger en inblick i ett liv i samklang med naturen.


Tack, Björn!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

Arbetsmiljöveckan 2024: Trygga team och säkra beteenden stärker en god arbetsmiljö24.4.2024 05:56:00 CEST | Nyheter

Varje år genomför Einar Mattsson-koncernen en hel vecka där alla medarbetare deltar i olika aktiviteter och fördjupningar kring den gemensamma arbetsmiljön. Arbetsmiljön är allas ansvar och tillsammans skapas förutsättningar för en säker, trygg och inkluderande arbetsplats. KMA-samordnaren Veronica Axeen har en särskilt en viktig roll i Einar Mattsson Byggnads AB plus arbetet tillsammans med underentreprenörerna. Så här halvvägs in i Einar Mattssons arbetsmiljövecka tar vi en avstämning med Veronica.

Einar Mattsson 2023 – året då vi gick mot strömmen22.4.2024 06:03:00 CEST | Pressmeddelande

2023 blev ett år med dystra rubriker. För oss på Einar Mattsson blev det ändå ett år fyllt med en målmedveten och långsiktig arbetsinsats. Vi utvecklade vårt hållbarhetsarbete, renoverade och byggde nytt, sålde och hyrde ut bostäder, attraherade nya förvaltningskunder och ny kompetens. Vi hade 441 bostäder i produktion och ca 1400 byggrätter i projektportföljen. Einar Mattssons förvaltningsbolag tog hand om ca 14 000 bostäder till ett värde om 57 mdr. Koncernens resultat efter finansnetto blev 160 mkr (142 mkr).

”Jag blev positivt överraskad av hur väl Einar Mattsson värnar om hyresgästerna”– fredagsporträttet med Linda Danneman19.4.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Linda Danneman är omsorgsfull, nyfiken och driven och har därför testat många olika saker. Efter ett tidigare försök att komma till den familjeägda fastighetskoncernen, lyckades Linda finna en roll här förra året. Den breda kunskapen, all erfarenhet i bolagen och omsorgen om hyresgästerna gör att hon stortrivs på Einar Mattsson. Lär känna Linda i dagens fredagsporträtt:

Lyckad återflytt till renoverad bostadspärla på Södermalm18.4.2024 11:58:11 CEST | Nyheter

I kvarteret Bergsgruvan, i hörnet på Timmermansgatan och Maria Prästgårdsgata, har Einar Mattsson renoverat två av sina fastigheter. Den första fastigheten blev klar redan sommaren 2022 och den andra fastigheten som arkitekten Archibald Frid ritade 1970, färdigställdes i januari 2024. Att som hyresgäst få flytta tillbaka till sin lägenhet efter en renovering är alltid spännande – och kanske särskilt för hyresgästen Birgitta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye