Hvordan skal ukrainerne forsvare seg mot russisk aggresjon uten våpenhjelp fra Norge og andre land?

Det spørsmålet må Rødts partileder Bjørnar Moxnes finne seg i å svare på.

Rødts motstand mot å gi Ukraina våpenhjelp i krigen mot Russland var tema på NRKs Debatten tirsdag kveld. Sentralstyremedlem Joakim Møllersen hevdet at det er i Natos interesse at krigen trekker ut, slik at Russland blir permanent svekket. Norge kan ikke jobbe for fredsforhandlinger og samtidig sende våpen til Ukraina, la han til.

Påstanden om at Nato motarbeider fredsforhandlinger har vakt sterke reaksjoner. Det er høyst fortjent. Det var Russland som angrep Ukraina og som okkuperer deler av landet. Hadde ikke Ukraina fått hjelp til væpnet forsvarskamp, hadde Russlands aggresjon for lengst vunnet fram.

Å overse de praktiske konsekvensene av Rødts våpennekt er ille nok i seg selv. Det er enda verre at Møllersen framsetter konspirasjonsteorier rundt Norges og andre lands beslutning om å bistå Ukraina med våpen og ammunisjon. Dette er ikke et spørsmål om «Nato-linja». Det handler om Ukrainas eksistensielle kamp om å overleve som et fritt og selvstendig land.

Kritikken i kjølvannet av NRK-debatten har gjort inntrykk på partiet. Partileder Bjørnar Moxnes tok onsdag avstand fra Møllersens påstander. Det er Russlands aggresjon og forsøk på å tilrane seg et annet lands territorium som forlenger krigen, presiserte han overfor VG. Han vil likevel ikke flagge sitt syn på våpenstøtte før partiets landsmøte i april, og viser til hensyn til partiets demokratiske prosesser.

Det er delte meninger i Rødt om partiets nei til våpenhjelp. Fem av partiets åtte stortingsrepresentanter, deriblant Trøndelags Hege Bae Nyholt, sier nå at de er for å sende våpen til Ukraina. Som partileder bør Moxnes snarest klargjøre sitt syn. Å skyve partidemokratiet foran seg i en så viktig sak framstår som svakt lederskap.

Ukraina ønsker å forsvare seg. Uten våpenstøtte vil Ukraina tape krigen. Det blir ikke fred av å underkaste seg en okkupant. Det trenger ikke Moxnes et politisk seminar for å innse.