Casestudie av blågrønt tak på Vega Scene

Vi deler våre erfaringer med prosjektering, bygging og skjøtsel samt fire år med forskning på plante og dyreliv på taket til Vega Scene. Mer enn 130 arter har flyttet inn på taket, plantesamfunnet utvikler seg svært godt, taket håndterer ekstreme regnhendelser og taket har ikke blitt gjødslet eller vannet på over fire år.

Det blågrønne taket på Vega scene ble ferdigstilt i juni 2019 og er Norges første blågrønne tak med lokalt plantemateriale som kan håndtere fremtidens 20 års regn. Det ble også utviklet en egen lettvekts jordblanding til taket.

Med den pågående klima- og naturmangfoldskrisa er det økt fokus på tiltak som bidrar til klimatilpasning og økt naturmangfold, også i urbane områder. Blågrønne tak dekker begge kategorier.  De bidrar til å dempe den negative effekten av styrtregnet, som nå kommer hyppigere, samtidig som de kan styrke lokalt naturmangfold. Grønne tak kan også bidra til å dempe temperaturen i byen og kan redusere behov for nedkjøling av bygg. Blågrønne tak initieres derfor i strategier og krav fra stat og kommune og i miljøsertifiseringsordninger som BREEAM-NOR.

Blågrønne tak er relativt nytt og er for eksempel ikke inkludert i Norsk standard for grønne tak. Det er også få andre eksempler å lære av. Det blir dermed verdifullt og viktig å høste lærdom fra ferdige anlegg, slik at vi kan bygge videre på erfaringene og utvikle fremtidige prosjekter med økt innsikt.

På bakgrunn av dette har Asplan Viak benyttet egne FOU midler til å forske på utviklingen av beplantningen og skjøtsel fra 2019-2022. Forsker Hans Martin Hanslin ved NIBIO ble innleid som forsker og NIBIO har bidratt med midler til forskning på insektlivet på taket. Parallelt har NVE foretatt målinger av takets evne til å håndtere nedbør tilgjengelig på sildre.nve.no.

Målet med rapporten er at den skal bidra til at prosessen frem til etablering av blågrønne tak, med lokalt naturmangfold effektiviseres, og at det prosjekteres enda bedre og flere slike tak i fremtiden. Det er stort behov for flere brikker når bynaturen skal bygges opp bit for bit.

Prosjektkategori Blågrønt tak, grønt tak, bynatur, byøkologi, beplantningskonsepter, økologiske plantinger, naturalistiske plantinger, overvann
Deltagende kompetansområder Arkitektur
Lokasjon Oslo
Leveranse Forskning og utvikling
Oppdragsgiver Asplan Viak, NIBIO
Fagområder LARK, RIVA
Tidsrom 2019-2022
Størrelse ca. 700 m2
Samarbeidspartnere Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Bergknapp, Ljono stauder, Vega Scene, Urbanium, NVE
Utmerkelser Bygget fikk Oslo bys arkitekturpris i 2019 og DOGA merket i 2022. Det blågrønne taket fikk andreplass i Scandinavian Green Roof Award 2019

Bynatur - casestudie blågrønt tak på Vega Scene

Relatert innhold

Blågrønn takhage Forskningparken
Prosjekt

Blågrønn takhage Forskningparken

Les mer
Takflatene må ofte tas i bruk for å sikre en høy score innen blågrønn faktor. På taket av Vega scene håndteres overvann tilsvarende en 20-års nedbørshendelse, samtidig som det er tilrettelagt som levested for planter, fugl og insekter som hører hjemme i og rundt Oslo. Foto: Åse Holte
Nyhet

Vi tilbyr kurs i blågrønn faktor

Les mer
Nye Rosenholm vil bli et spennende foregangsområde for bærekraftig område-, nabolags- og boligutvikling. Illustrasjon: Asplan Viak / Dyrvik Arkitekter
Nyhet

Oslos nye bydel: Slik vil Asplan Viak og Dyrvik Arkitekter transformere Rosenholm

Les mer
Bekkeåpning i Larvik
Prosjekt

Bekkeåpning i Larvik

Les mer