| Een betoging tegen kernenergie

Zondag betoging voor kernenergie: 'De lobby gaat subtiel te werk'

Lilith Geeraerts
© BRUZZ
19/10/2019

Zondag betoogt het zelfverklaarde burgerplatform 100TWh aan het centraal station voor kernenergie. Vroeger was zo'n betoging bijna ondenkbaar, maar met de opkomst van het eco-modernisme, krijgt de pro-nucleaire beweging stilaan momentum. "Het is aan de politici om te beslissen wat de beste oplossing is", vindt nucleair expert Gilbert Eggermont.

100Twh noemt zichzelf een burgerbeweging die bezorgd is om de betaalbaarheid van energie voor de Belgische burgers, en vond dat het tijd was om op te komen tegen de luide stem van de anti-kernenergielobby. Zondag aan het centraal station zullen de initiatiefnemers een lans breken voor het behoud en de bouw van nieuwe kerncentrales. Met de opkomst van het zogenaamde ‘ecomodernisme’, gestoeld op de leerschool van Amerikaans auteur Michael Schellenberger, is er vanuit verschillende hoeken en over de hele wereld vernieuwde aandacht voor kernenergie. Ook in andere Europese landen, de VS en enkele Aziatische landen zullen zondag groepen op straat komen om de voordelen van kernenergie te belichten.

Sociale druk

Eén van de initiatiefnemers van de pro-nucleaire beweging in België 100TWh is Paul Bossens, CEO van MMR. Zijn bedrijf is actief in datacommunicatie en houdt zich tevens bezig met consultancy op vlak van energie. De naam van zijn beweging, TWh100, staat voor de hoeveelheid terawattuur die we in een niet nader genoemd moment in de toekomst zullen nodig hebben om België te voorzien van elektriciteit. Ook Henri Marenne, die bij de Nationale Bank bevoegd was voor onder andere veiligheid van elektriciteitsinfrastructuur, is één van de oprichters van het 'burgerplatform'.

“Het idee pro-kernenergie begint momentum te krijgen", vertelt Bossens. "De media en de politiek reageren nieuwsgierig. Ook wij zijn benieuwd wat de opkomst zal zijn. Hoe veel mensen er ook zullen komen opdagen, elke man telt. Want voor elke individuele persoon is het nog moeilijk om toe te geven: ‘Ik ben pro-kernenergie’. Er is een enorme sociale druk om geen positief standpunt in te nemen.”

Bossens benadrukt meermaals dat de groep volledig onafhankelijk opereert van de nucleaire lobby. "Het was uit..hoe noem je dat...burgerzin", vertelt hij. "Ik kwam gewoon enkele gelijkgestemden tegen op een conferentie over energie."

Subtiele lobbycampagne

Maar daar is nucleair expert Gilbert Eggermont het niet helemaal mee eens. Hij was meer dan veertig jaar actief in de sector en schreef verscheidene werken over kernenergie en ethiek.

“Je hoeft er niet over te twijfelen dat dit kadert in een grotere, maar heel subtiele lobbycampagne van de nucleaire sector. Niet alleen de industrie, maar researchbedrijven en zelfs de overheid nemen eraan deel. Destijds protesteerde ik daartegen - het is namelijk nogal een paradoxale situatie. Maar het is het Belgische spel. Zoals elk ander debat, polariseert nu ook het debat rond kernenergie”, reageert hij nuchter. De professor emeritus volgt alles van op een afstand, en publiceert om de zoveel maanden nog een paper over zijn vakgebied.

De polemiek (niet) voeden

“Ik kan zelf niet voor of tegen kernenergie zijn”, gaat hij verder. “Ik heb vijftig jaar in die sector gewerkt, en zoals altijd ligt de waarheid tussen de twee extremen in. De CEO van Electrabel lijkt nu het voortouw te nemen in de discussie over het openhouden van haar beste centrales. Er wordt positie genomen en met cijfers gegooid. Wij lijken op dezelfde beleidslijn als Frankrijk te zitten. Het spel gaat over het geld dat we zullen betalen voor afval, de kosten voor het onderhoud en het openhouden van de centrales. De lobby is goed gefinancierd en de informatie wordt gemanipuleerd."

Maar ook bij Greenpeace en Extinction Rebellion ziet Eggermont een hang naar het extreme. "Al die hectiek moet uiteraard wegen op de regeringsonderhandelingen. Het is aan de politici, en niemand anders, om te beslissen wat de beste oplossing is."

Greenpeace koos ervoor niet te reageren. “We willen de polemiek niet voeden”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Milieu, Samenleving, kernenergie, kerncentrale, paul bossens, centraal station, gilbert eggermont

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni