DEBATT

Debatt: Velferd uten profitt

Nå skal vi sette en stopper for velferdsprofitørene!

Flertallet av velgerne ønsker velferd uten profitt. Dette ønsket burde følges opp av flertallet av politikerne. Årets kommunevalg er første anledning.

STØRST OVERSKUDD: Velferdsprofitørenes forretningsstrategi er å holde lønninger, pensjoner og bemanning nede for å tjene mest mulig penger. De store kommersielle barnehagekjedene har størst overskudd og lavest bemanning, skriver innsenderne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STØRST OVERSKUDD: Velferdsprofitørenes forretningsstrategi er å holde lønninger, pensjoner og bemanning nede for å tjene mest mulig penger. De store kommersielle barnehagekjedene har størst overskudd og lavest bemanning, skriver innsenderne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Milliarder av skattekroner som skal gå til barn, syke og eldre, ender i dag opp hos eierne av kommersielle velferdsselskaper. Disse eierne kaller vi velferdsprofitører, fordi de tar ut profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester. Våre felles velferdstjenester bør drives av offentlige og ideelle aktører, ikke av aktører med kommersielle motiv for sin virksomhet.

Kommersiell barnehagevirksomhet har blitt tre ganger mer lønnsomt enn gjennomsnittlig avkastning på Oslo Børs. I 2017 gikk sju av ti private barnehager med et samlet overskudd på 1,2 milliarder. Over en milliard ble overført i konsernbidrag eller tatt ut i direkte utbytte.

Staten kjøper rundt 70 prosent av sine barnevernstjenester fra kommersielle konsern. Dette markedet domineres av fem konsern som i 2016 hadde en samlet omsetning på totalt 3,2 milliarder. Eierne har hatt en avkastning på investert kapital på 22–23 %. Ifølge SSB finnes det ingen andre næringer som er så lønnsomme. Disse konsernene skviser ut både offentlige og ideelle aktører.

Aleris Omsorg ble i 2018 kjøpt opp av svenske Ambea for 2,6 milliarder kroner. Etter oppkjøpet byttet Aleris navn til Stendi, som i dag kontrollerer 25 prosent av all privat omsorg i Norge. Ambea er eid av oppkjøpsfondene KKR og Triton Partners. KKR er eid av Henry Kravis og George Roberts, som befinner seg på Forbes’ liste over USAs rikeste personer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.