DEBATT

Museum:

Teknisk Museums utstilling om oljeindustrien er kjøpt og betalt av Shell, Statoil og Exxon Mobil

Resultatet er en absurd skjønnmaling av en industri som truer klodens klima.

OLJEUTSTILLING: Teknisk Museum har for tiden en utstilling som heter “Olje og gass”. Utstillingen er laget i samarbeid med Norsk Olje og Gass og de store oljeselskapene, og er spesielt rettet mot barn og unge, skriver Hulda Holtvedt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OLJEUTSTILLING: Teknisk Museum har for tiden en utstilling som heter “Olje og gass”. Utstillingen er laget i samarbeid med Norsk Olje og Gass og de store oljeselskapene, og er spesielt rettet mot barn og unge, skriver Hulda Holtvedt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Teknisk Museum har for tiden en utstilling som heter “Olje og gass”. Utstillingen er laget i samarbeid med Norsk Olje og Gass og de store oljeselskapene, og er spesielt rettet mot barn og unge. Her kan publikum more seg med å "telle kronene som renner inn i Oljefondet", "ta plass i borebua og dreie borestrengen", og "betjene komfyren som med noen millioner års koketid lager olje og gass." At oljeindustrien er en sentral årsak til verdens klimakrise, underspilles kraftig.

Hvis et museum skulle lage en utstilling om alkoholens historie - ville de gjort det i samarbeid med de største brennevinselskapene i verden, uten å legge stor vekt på de helsemessige og sosiale og omkostningene av den? Antagelig ikke. Men på Teknisk Museum tenker man åpenbart annerledes. I sin iver etter å tekkes sponsorene, farer museet dessuten med høyst upresise påstander.

Teknisk Museum skriver på sine egne nettsider at “olje og gass kommer til å spille en stor rolle for norsk industri og økonomi og verdens energiforsyning også i fremtiden”. Det er misvisende. Minst ⅔ av verdens kjente fossile ressurser må bli liggende om vi skal nå 2-gradersmålet og unngå katastrofale klimaendringer. Dersom verden lykkes med en grønn omstilling vil dessuten etterspørselen etter olje synke dramatisk, og nye norske oljefelt blir ulønnsomme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.