Hoppa till innehållet

EU-projekt ska kratta för flygande bilar i Stockholm – ”Potentialen är stor”

Stockholm har – tillsammans med Helsingfors och Hamburg – valts ut att delta i ett EU-projekt som ska bana vägen för urbana drönartjänster i Europas städer. ”Jättespännande och viktigt. Utvecklingen sker snabbt så det är bra att vara med och tänka till och se hur de kan bidraga till att göra staden bättre”, säger Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP) till Dagens industri.

Världens första kommersiella flygande bil Xpeng X2 visades upp i samband med eCar Expo i fjol.
Världens första kommersiella flygande bil Xpeng X2 visades upp i samband med eCar Expo i fjol.

Utvecklingen av drönarleveranser går i raketfart, men hur kan man på bästa sätt använda dem i Europas städer och vad krävs i form av stadsplanering och regelverk för att luftburna transporter ska bli en naturlig del av stadens utbud?

Det ska ett nytt EU-finansierat projekt förhoppningsvis ge svar på. Projektet som går under namnet CITYAM, är ett samarbete mellan ett dussintal parter från från näringsliv, akademi och det offentliga.

Under tre år ska man testa, utvärdera och förbereda hållbara lösningar för rörlighet i nedre luftrummet i Europas städer. Målet är få en bild av hur man måste anpassa stadsplaneringen, var man kan bygga start- och landningsplatser, hur det påverkar boende i staden men också faktiskt genomföra ett riktigt pilotprojekt med drönare i stadsmiljön.

”En stor utmaning med transporter i städer är att det uppstår flaskhalsar och att man dimensionerar transportsystemet efter maxbelastningen och resten av dygnet har ett för stort system som mest kostar pengar. Det är ju inte ett optimalt utnyttjande av stadens resurser. Det är svindlande att föreställa sig att man kan transportera saker i tre dimensioner. Potentialen är stor”, säger Lars Strömgren.

Drönare kan komma att spela en viktig roll inom många olika områden inom en snar framtid, spår Billy Josefsson, som är programledare för Forskning Urban Air Mobility på Luftfartsverket.

”Drönare kan snabbt förflytta både material – och i framtiden också i människor – på väldigt kort tid jämfört med både bil och andra kommunala transporter. De kan också snabbt ge en översikt över ett område, till exempel leta efter mönster i trafik, eller leta efter människor som är försvunna”, säger han.

I nuläget tittar regionen i Stockholm på hur man ska kunna effektivisera transporter mellan olika sjukhus, exempelvis ett blodprov.

”Det kan också handla om att rädda liv, till exempel få en hjärtstartare till en specifik plats”, säger Billy Josefsson.

Det förekommer väldigt skiftande uppgifter kring hur mycket marknaden för så kallad luftburen mobilitet kan vara värd i framtiden. Enligt en rapport från konsultfirman Deloitte som numera har ett par år på nacken kan branschen omsätta så mycket som 1.000 miljarder kronor, och sysselsätta mer än 280.000 personer – bara i USA – år 2035. Uppgifterna är framtagna i samarbete med den amerikanska branschorganisationen Aerospace Industries Association.

Men trots att det pratats om flygande bilar och flygtaxis i många år nu har fenomenet inte riktigt lyft än. Drygt en handfull olika företag är just nu inne i en certifieringsprocess för att få utföra persontransporter, och i fjol investerades det totalt 73 miljarder kronor i flygtaxibolag, enligt Forbes. Men för att de ska bli en vanlig syn i luftrummet återstår mycket arbete med att se över regelverk med mera. Här kan projektet CITYAM bidra.

”Det finns en oro att det ska störa mycket genom både buller och visuellt buller. En större studie som gjort i Sydney visar att så länge det handlar om samhällsnyttiga tjänster såsom blåljus eller medicinska tjänster så var det ingen som hade problem med det. Men om de ska användas till att leverera pizzor eller hamburgare så är det nog annorlunda”, säger Billy Josefsson.

Flera större städer planerar att använda sig av drönare på olika sätt i framtiden. Paris siktar på att ha en flygtaxiverksamhet – om än begränsad – i gång redan till OS nästa sommar 2024. Växande pendlingstider i Los Angeles, Houston, Miami, Orlando och Pittsburgh har skapat efterfrågande efter stadsflyg. Och i Stockholm finns det flera intressanta affärsmodeller: varför inte ta en flygtaxi direkt från Arlanda till taket på valfritt hotell i City, eller en sightseeing-tur i skärgården?

LÄS OCKSÅ Kineser vill ta flygande bilar till Skellefteå

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera