Regeringen og flere partier enige om ny SU-reform: Sjette SU-år bliver droppet

En ny SU-reform kan dog først træde i kraft efter næste folketingsvalg.

'Det kommer til at gå ud over alle de unge, at en regering siger, at de skal vælge rigtigt', siger Radikales Katrine Robsøe.

Opdateret med afsnit om nyt SU-forlig og citat fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Regeringen er sammen med Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti blevet enige om en ny SU-reform, hvor det sjette års SU bliver skrottet.

Derfor har regeringen mandag aften meldt ud til partierne, der er en del af det nuværende forlig om SU, at den nu ophæver forliget.

Det fortæller både SF's uddannelsesordfører Sofie Lippert og Radikale Venstres uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, foran Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvor de og de andre partier har været indkaldt til møde om SU-forhandlinger hos ministeren.

Et møde, som varede under en halv time.

- Vi kommer ud nu, fordi regeringen har valgt at opsige SU-forliget. Det betyder, at de har tænkt sig at gennemtrumfe de SU-besparelser, der står i regeringsgrundlaget, siger Katrine Robsøe.

- Det betyder, at Radikale Venstre ikke sidder med i forhandlingerne længere, siger hun.

- Jeg er ærgerlig over, at regeringen insisterer på at gøre op med femten års godt samarbejde om uddannelsesstøtten, siger Sofie Lippert.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag fra sidste år skrevet, at den ønsker at fjerne det sjette SU-år. Det betyder, at studerende i stedet for at kunne modtage uddannelsesstøtte i seks år vil kunne modtage SU nok til at gennemføre en kandidatuddannelse på normeret tid - som er fem år.

I SU-klip svarer det til at gå fra 70 klip til 58 klip.

Flere partier enige om nyt SU-forlig

Regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er i stedet blevet enige om en ny SU-reform, der skal afløse den gamle.

Det indebærer blandt andet at skrotte det sjette SU-år for alle undtagen mennesker med handicap og enlige forsørgere.

Der kommer også til at være mulighed for at søge om SU-tillægsklip ved blandt andet sygdom, og så bliver det nemmere at optage slutlån op til to år.

- I sparede SU-udgifter er der et provenu på omkring 380 millioner, som vi mødes igen med de partier, vi arbejder videre med, og ser, hvordan vi kan anvende til gode formål, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Selv foreslår hun unge, der har det svært igennem uddannelsesforløbet, rekrutteringsudfordringen i forhold til særligt velfærdsuddannelserne og analyser af SU-systemet i fremtiden.

Kan du garantere, at pengene kommer tilbage til uddannelsesområdet?

- Det er vores helt klare udgangspunkt. Nu skal vi jo tale videre med de andre partier om det efter nytår.

Selvom tiltaget om at fjerne midlerne fra netop SU-området er blevet kritiseret for at presse de studerende yderligere og tvinge dem til at vælge den rigtige uddannelse første gang, er det ifølge ministeren rimeligt, at der ikke er et sjette SU-år.

- Skulle man blive ramt i den sidste ende, og der ikke er flere SU-klip tilbage til den uddannelse, man vil have, så åbner vi for bedre muligheder for at låne sig frem til at gøre det færdigt, siger Christina Egelund (M).

Kan først træde i kraft efter næste folketingsvalg

Det nuværende SU-forlig består foruden regeringen af SF, De Radikale, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Når aftalen er forligsbelagt betyder det, at hvis en regering vil lave en ny aftale om SU, så skal de finde et nyt flertal. Men en ny aftale kan først træde i kraft efter næste folketingsvalg.

Både Radikale og SF er ærgerlige over ønsket om at droppe et SU-år. Det vil stresse de unge, der allerede er pressede nok, lyder det.

- Det gør det meget mere usikkert for de studerende, når de skal vælge studie. Risikoen for ikke at have nok SU-klip, hvis man vælger forkert og skal vælge om, bliver for stor, og det gør, at de studerende vil føle endnu usikkerhed omkring deres studievalg, siger SF's Sofie Lippert.

Det betyder ikke så meget for hverken SF eller Radikale, at regeringen lægger op til at føre penge fra det sjette år tilbage i uddannelsessystemet.

- Vi er ikke villige til at spare på de unge og så bare være med til at dele de penge ud, vi har taget fra dem, siger SF's Sofie Lippert.

'Et generøst system'

En gruppe demonstranter havde taget plads på Børsgade foran ministeriet.

Foran Uddannelses- og Forskningsministeriet demonstrerede en gruppe unge mod nedskæringer i SU'en med ordene "forstå det nu, bevar vor SU."

Det fik dog ikke socialdemokratiske uddannelsesordfører Rasmus Stoklund til at ændre holdning til at afskaffe det sjette SU-år.

- Vi har stadigvæk et af verdens mest generøse SU-systemer. Man kan få SU til normeret tid, så det er lidt ude af proportioner for at være helt ærligt, lød det på vej ind til mødet.

- Vi kan se, at dem, der gør brug af det sjette SU-år, pimært er unge med nogle med en velstillet baggrund, der kommer til at få en høj løn i fremtiden, siger han.

Se klippet her: