Tjitske Reukers – Pijls is General Manager bij de Impact Hub Oceans te Haarlem, waarin het restaurant Mama Gaia gevestigd is. Gasten kunnen daar flexwerken, ontspannen, vooruitstrevende ideeën ontwikkelen en lekker eten. Tot zover niets nieuws. Totdat Tjitske vertelt over hun unieke concept en hun duurzame bedrijfsvoering. Het idee is om heerlijke, Aziatische gerechten te presenteren, die ‘toevallig’ volledig plantaardig zijn. Een strategie om gasten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het eten van de toekomst. Want de missie van het bedrijf is om te inspireren en om een beweging op gang te brengen voor positieve verandering. Dat en meer over duurzame gastvrijheid in deze 16e podcast van ‘Elise in MVO-land’.

Het draait om Moeder Aarde

Mama Gaia betekent Moeder Aarde. Die naam past het concept; als je binnenkomt springt de bar direct in het oog, gemaakt door een kunstenaar die laagjes aarde op elkaar heeft gestapeld. Het verbeeldt de doorsnede van de aarde. Maar het verhaal – de zorg voor de aarde, voeding van de aarde – klopt ook inhoudelijk. De Aziatische kaart is herkenbaar, maar toch anders. De verrassing zit ‘m in de presentatie en de volledig plantaardige gerechten. Zo gemaakt dat het gasten inspireert om anders te gaan eten in de toekomst. Daarmee wil Mama Gaia het stoffige imago van veganistisch weghalen en het de normaalste zaak van de wereld maken.

Je kijkt niet meer naar de vegetarische gerechten, maar je kijkt gewoon naar de kaart. Je kiest een gerecht waar je zin in hebt en dat is dan toevallig plantaardig.” – Tjitske

80-20 regel

Een belangrijk ingrediënt in dit concept is het werken met lokale leveranciers (80%). Zij zijn met zorg geselecteerd en delen dezelfde waarden als Mama Gaia, zoals open staan voor verandering, meedenken in uitdagingen en goed zijn voor het personeel. Dat geldt voor de selectie van de groente leveranciers, de aannemer die het monumentale pand heeft verbouwd, het interieur tot aan de schoonmaak. De zorgvuldigheid in dit selectieproces kostte meer tijd en dus geld, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de service, kwaliteit en betrokkenheid van de partners. Ook op de lange termijn.

Wat is die juiste keuze dan? In sommige gevallen hebben ons daarin laten adviseren. Nadat we alle verhalen gehoord hadden, hebben we onze eigen conclusie getrokken en gekozen voor die oplossing waarin wij het meeste geloofden.” – Tjitske

De duurzame reis duurt voort

Tjitske vertelt dat in haar ogen duurzame ontwikkeling nooit stopt. Zo doet Mama Gaia mee aan het Zero Waste initiatief van de gemeente Haarlem en het bedrijf Orbisk. De keuken krijgt een scanapparaat en een weegschaal. Elke keer registreert het systeem de hoeveel en het soort voedsel dat weggegooid wordt. Tjitske stelt zich zo voor dat ze daarop de porties aanpassen en andere maatregelen nemen ter verbetering van hun bedrijfsvoering. Er zijn ook ontwikkelingen waar ze nog geen ‘ja’ tegen kan zeggen omdat het momenteel financieel niet haalbaar is, zoals een digitaal bonnensysteem. Maar wie weet wat de toekomst brengt…

Mama Gaia bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. Mama Gaia is te gast in de 16e podcast en werd voorafgegaan door onder meer Meelunie, Swinkels en Orange Business Services. De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.

Beluister de podcast: