Livet under Boko Haram:

Overlevde på vann og insekter

NIGERIA: Hadiza Mohammad (75) sitter utmattet på jordgulvet. Hun ankom mottakssenteret dagen før. Alt Hadiza eier er klærne hun har på og en plastikkpose med nødvendighetsartikler hun har fått utdelt. I over en måned har hun vært på flukt, og hun har overlevd på vann og insekter.

Hadiza bestemte seg for å flykte da Boko Haram-soldater banket henne opp. De oppdaget at hun hadde gått for å samle ved uten deres tillatelse. Landsbyen hun bodde i, Bisge, ligger nordøst i landet og har vært under Boko Harams kontroll i to år.

– Livet var forferdelig, og vi mistet all frihet. Hver gang vi skulle hente vann eller ved måtte et Boko Haram-medlem være med. Unge jenter ble tvunget til å gifte seg, mens unge gutter ble barnesoldater, forteller Hadiza.

 

Les også: Boko Haram, vold og en eksplosiv konflikt

Alt Hadiza eier i denne verden er det som ligger foran henne på teppet. Toalettsakene fikk hun utdelt på mottakssenteret i Dikwa. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Flyktet i mørket

– De fleste Boko Haram-soldatene forlot landsbyen om natten og kom tilbake om morgenen. Derfor forsøkte mange i landsbyen å flykte etter at mørket hadde lagt seg. Det gjorde også jeg, tre av mine barnebarn og deres to mødre.

Men de kom fra hverandre. Hadiza ble alene. Utsultet og tørst oppsøkte hun to landsbyer under flukten. Men konflikt skaper frykt for alle fremmede, og hun ble jaget vekk. Hun måtte drikke det vannet hun fant og fikk i seg proteiner ved å spise larver, biller og gresshopper. Etter en måned på flukt ble hun oppdaget av soldater som fraktet henne til mottakssenteret i byen Dikwa.

Baba bruker hånden for å illustrere grusomme avstraffelsene under Boko Haram. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Grusomme avstraffelser

- Stjal du ble en hånd kuttet av. Var du utro ble du steinet. Røykte du ble du pisket. Vi tålte alt dette, men da det ikke var mer mat igjen, måtte vi flykte, forteller 70 år gamle Baba Mele.

Baba flyktet til fots. Landsbyen han bodde i, Ngubdori, er fremdeles under Boko Harams kontroll. Under flukten så han biler bli stoppet på veien og passasjerer bli drept. Baba kom til mottakssenteret for ni dager siden og kan for første gang på lenge føle seg trygg og mett.

Baba Mele forteller at alle i landsbyen som han kommer fra, Ngubdori, nå har flyktet pga. konflikten. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Han var selv mange ganger vitne til avstraffelsene som Boko Haram gjennomfører i områdene de kontrollerer. Det var ikke bare tyveri og utroskap som ble straffet. Hvis du flyktet, og ble tatt, ble du drept. Forsøkte du å skjule deg hos noen, og det ble oppdaget, ble alle drept.

Arr fra en nigeriansk virkelighet

På benet har han store arr. – Disse fikk jeg etter knivstikk, forteller han.

Arrene er sår fra en annen pågående konflikt i Nigeria. Baba er bonde og tilhører folkegruppen Kanuri. Knivstikkene kom etter han ble angrepet av en fra folkegruppen Fulani som er kvegnomader. Kampen om ressurser mellom folkegrupper med ulikt livsmønster har tiltatt flere steder i Nigeria. Både klimaendringer og fordrivelse av kvegnomader fra områdene i nordøst lenger sørover forsterker gamle motsetninger.

Baba begynner å bli gammel og sliten. Men for første gang på svært lang tid føler han seg trygg.

På inspeksjon i Modu Kaza leiren hvor Flyktninghjelpen var første organisasjon som etablerte prosjekter. Foto: Beate Simarud

Flyktninghjelpen i Dikwa

Boko Haram kontrollerte Dikwa i seks måneder i 2015 og 2016 før en sammensatt militærstyrke med soldater fra Nigeria og nabolandene Tsjad og Kamerun drev dem tilbake i februar 2016.

Dikwa hadde 80.000 innbyggere før Boko Haram tok over kontrollen. Nå befinner det seg 120.000 mennesker i byen. De fleste er hjemvendte, men det finnes også et stort antall bønder fra landsbygda som har søkt tilflukt i Dikwa. Jonathan Vandu, Flyktninghjelpens feltkoordinator i Dikwa, forteller at de elleve ansatte har et enormt arbeidspress og at det stadig kommer nye mennesker på flukt inn til byen.

Flyktninghjelpen etablerte seg i Dikwa i 2017 og var blant de første hjelpeorganisasjonene i området.

Flyktninghjelpen har:

  • Satt opp 1.300 midlertidig husly og restaurert 1.450 hus som har vært skadet. Flyktninghjelpen skaffet husly til 600 familier bare i november, men mangler landområder å bygge videre på.
  • Satt opp 240 latriner og dusj/vaske fasiliteter
  • Distribuert hygieneartikler og informasjon
  • Satt opp vannpumper
  • Skaffet mat og nødhjelpsartikler
  • Støttet matproduksjon og vanningsanlegg

Hjelpearbeidet i Dikwa lider under manglende finansiering. Det er spesielt for lite penger til mat, utdanning og beskyttelsestiltak mot vold og seksuell utnyttelse. Det finnes for eksempel bare tre skoler i hele Dikwa.