Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Casual UvA kondigt nakijkstaking aan, eist meer vaste contracten

Sterre van der Hee,
1 april 2022 - 18:43

Casual UvA, een actiegroep met zo’n twintig medewerkers met een tijdelijk contract, houdt in blok 4 een nakijkstaking om aandacht te vragen voor de positie van medewerkers met tijdelijke aanstellingen. Docenten van de opleidingen politicologie, sociologie, Future Planet Studies, bèta-gamma, geografie, antropologie en interdisciplinaire studies doen mee. 

De nakijkstaking vindt plaats gedurende blok 4. Tijdens de staking zullen docenten geen eindopdrachten beoordelen, schrijft actiegroep Casual UvA in een brief aan het College van Bestuur (CvB). Het onderwijs zal wel gewoon doorgaan. Hoeveel docenten precies meedoen is niet bekend, zegt UvA-sociologiedocent en Casual UvA-woordvoerder Alexandra Lopez, want mensen sluiten zich op dit moment nog bij de actie aan. Wel weet ze te vertellen dat het vooral gaat om docenten met tijdelijke contracten. 

Volgens de actiegroep moet ‘systematisch overwerk en uitbuiting’ worden aangepakt

Systematisch overwerk en uitbuiting

Met de actie wil Casual UvA aandacht vragen voor de positie van medewerkers met een tijdelijk contract. Volgens de actiegroep moet ‘systematisch overwerk en uitbuiting’ worden aangepakt en moeten er beter werkomstandigheden komen voor mensen met tijdelijke contracten. Ook moeten problemen die mensen met tijdelijke contracten ervaren zichtbaarder worden gemaakt. 

 

In de brief aan het CvB spreekt Casual UvA dan ook van verschillende eisen: zo moeten er vaste contracten komen, moet ruimte ontstaan voor professionele ontwikkeling en moet er meer transparantie bestaan over de hoeveelheid werk. Vooral werknemers in juniordocentposities moeten beter worden gesteund, vinden de docenten. 

 

Njal van Woerden, docent wetenschapsfilosofie en lid va de Centrale Ondernemingsraad (COR), ziet verschillende problemen ontstaan door de manier waarop nu met docenten met tijdelijke contracten wordt omgegaan. ‘Door de tijdelijkheid van de functie lijdt zowel de onderwijskwaliteit als de individuele docent,’ zegt hij.

 

Toen hij zich daarvoor hard wilde maken, viel het op hoe moeilijk dat is als docent met een tijdelijk contract. ‘Dit omdat je bij de meeste lijsten niet kunt plaatsnemen als binnen jaar drie je contract ook afloopt.’ Dit was voor Njal reden om een eigen lijst (docenten4docenten) op te richten, waarmee hij strijdt voor het belang van betere contractposities.

 

Na vier jaar ontslag

Volgens Van Woerden zijn de belangen in de organisatie op meerdere manieren gediend als meer mensen een vast contract krijgen, en dus ook niet na afloop van hun contract tijdelijk weg moeten om vervolgens weer aangenomen te worden voor hun eigen functie. ‘Beter personeelsbeleid zorgt voor blijer personeel dat beter in staat is taken uit te voeren, en tegelijkertijd bereik je meer diepgang omdat je mensen niet telkens verdwijnen. Een promovendus krijgt na vier jaar een doctorstitel, wij krijgen ontslag. Dat is toch krom? Onderwijs is iets waardevols wat op zichzelf ook gewaardeerd moet worden. Niet alleen onderzoek hoeft excellent te zijn.’

 

Casual UvA heeft vooralsnog geen reactie van het CvB op de laatste brief ontvangen. Eerder waren het CvB en Casual UvA al over de positie van medewerkers met tijdelijke contracten in gesprek.