Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans
actueel

Actiegroep Casual UvA gaat voorlopig door met nakijkstaking

12 mei 2022 - 10:46

Casual UvA, een actiegroep met zo’n honderd medewerkers met een tijdelijk contract, gaat voorlopig door met de nakijkstaking omdat de actiegroep geen vertrouwen heeft in de inwilliging van de eisen. Dat is tijdens een vergadering op woensdag besloten. 

De organisatie zegt vanuit de UvA te weinig transparantie te zien over de inwilliging van de eisen. Casual UvA ziet wel dat er mogelijkheden zijn, maar zoals het er nu voor staat ‘zijn te veel van onze vragen onbeantwoord, en te veel van onze eisen genegeerd’, aldus een persbericht. 

Landelijk protest

Medewerkers van universiteiten protesteren donderdagmiddag op het Domplein in Utrecht tegen de‘flexcultuur’ bij universiteiten, zo meldt vakbond FNV. Ze willen in de nieuwe cao korte metten maken met het jarenlang hoppen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. Zo’n honderd docenten van de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de UvA zijn bij de actie aanwezig. Zij overhandigen symbolisch een tijdelijk contract aan aanwezige werkgevers en er worden speeches gehouden. De onderhandelingen voor een neiuwe cao Nederlandse Universiteiten lopen vanaf begin januari. 

Casual UvA begon in april met de nakijkstaking omdat de groep meer aandacht wil voor docenten met tijdelijke contracten. In een brief aan het College van Bestuur eiste de groep onder andere meer vaste contracten, meer ruimte voor professionele ontwikkeling en meer transparantie over de hoeveelheid werk. Vooral werknemers in juniordocentposities moeten beter worden gesteund, vinden de docenten. 

 

Volgens de actiegroep moet ‘systematisch overwerk en uitbuiting’ worden aangepakt en moeten er betere werkomstandigheden komen voor mensen met tijdelijke contracten. Ook moeten problemen die mensen met tijdelijke contracten ervaren zichtbaarder worden gemaakt. 

 

Cijfers blok vier toch bekend 

Om de impact voor de studenten toch zo klein mogelijk te maken hebben afdelingen die meedoen aan de staking toch besloten om de cijfers van blok vier binnen vijftien werkdagen bekend te maken. De opdrachten en tentamens die gemaakt worden in blok vijf kijken ze vooralsnog niet na. Deze beslissing is gemaakt door een duidelijke meerderheid in goed vertrouwen en ‘gebaseerd op onze relatie met de studenten.’ Casual UvA hoopt hierdoor dichter bij een oplossing te komen met de UvA. 

 

De afdelingen die meedoen aan de staking zijn antropologie, sociologie, politicologie, interdisciplinaire sociale wetenschap, Future Planet studies, bèta-gamma, geografie en communicatiewetenschappen. Casual UvA praat met meer afdelingen van de universiteit en ‘vraagt om solidariteit van studenten en medewerkers.’  

 

Nieuw beleid 

De actiegroep overlegt regelmatig met de UvA over de eisen. Deels in navolging daarvan stelde de universiteit begin april te werken aan een nieuw docentenbeleid, dat het aantal tijdelijke aanstellingen moet terugdringen, de werkzekerheid van docenten moet vergroten en meer loopbaanperspectief moet bieden. De UvA wil daarvoor niet wachten op de nieuwe cao (zie kader). Een concreet nieuw docentenbeleid moet voor de zomer worden vastgesteld. Meer hier