Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Coalitie
actueel

Update | Studenten bezetten pand voormalige Amsterdamse Academische Club

16 januari 2023 - 16:45

Vanmiddag rond twaalf uur zijn rond de 150 studenten en klimaatactivisten vanaf de Roeterseilandcampus naar het P.C. Hoofthuis gelopen in een protestmars waarin de UvA werd opgeroepen de banden met Shell te verbreken. Tegen enen bezetten ze het pand van de voormalige Amsterdamse Academische Club. Rond half tien vanavond haalde de ME de bezetters uit het pand en werd het gebied erom heen schoongeveegd.

‘Fuck Shell!’ Met die leus ging de stoet om half 1 op weg, volgens de organisatie rond de driehonderd. ‘Regen moet je niet stoppen om je in te zetten voor zaken die je belangrijk vindt,’ zegt student interdisciplinaire sociale wetenschap Tobias Wolff. Volgens hem zat de stemming er goed in, ‘maar je ziet wel dat veel studenten de leuzen niet goed kennen of niet met heel veel energie scanderen. Ik vind dat er een mooie opkomst is. Het is fijn om gelijkstemden te zien die zich hiervoor inzetten.’ De mars werd georganiseerd door een coalitie van (studenten)partijen en organisaties, waaronder UvA Rebellion, Activistenpartij en Autonomous Student Struggle.  

 

 

Foto: Britt Gansevoort
Tobias Wolff

Autonome plek

Lid van de Centrale Studentenraad en geschiedenisstudent Carlos van Eck (Activistenpartij), een van de organisatoren van de mars, hield een korte speech. ‘Vijfennegentig procent van wat Shell investeert gaat naar fossiele industrie. Slechts vijf procent van gaat naar groene energie. En Shell financiert minstens vier UvA-onderzoeksprojecten,’ zegt hij.  De coalitie van (studenten)organisaties heeft drie eisen geformuleerd. Ten eerste wil men dat de UvA alle banden met Shell verbreekt. Daarnaast moet de UvA inzage en transparantie geven in alle andere fossiele bedrijven waar ze banden mee heeft, zodat ze haar daar verantwoordelijk voor kunnen houden. Ten derde eisen de organisaties dat de UvA een autonome plek of ruimte beschikbaar stelt die niet onder druk staat van de ‘neoliberale politiek’ van de universiteit, aldus de actievoerders. 

Volgens de actievoerders financiert Shell minstens vier UvA-onderzoeksprojecten
Carlos van Eck

Bezetting  
Tegen enen bezette de coalitie van organisaties het pand van de voormalige Amsterdamse Academische Club aan de Oudezijds Achterburgwal. In een persbericht heeft de organisatie laten weten deze ruimte permanent te willen gebruiken als eerder genoemde autonome ruimte voor studenten en medewerkers, waar gewerkt zou mogen worden aan dekolonisatie, democratisering en vermindering van de universitaire CO2-uitstoot. Scheikundestudent Wouter (wil zijn achternaam om privacyredenen niet prijsgeven) licht de actie verder toe. ‘Onze belangrijkste eis is dat UvA de banden met Shell verbreekt. We zullen het pand bezet houden totdat CvB die eis inwilligt. Als het moet blijven we in het pand overnachten.’ 

 

Reactie College van Bestuur

De UvA heeft inmiddels een reactie gegeven op de bezetting. ‘Vreedzame acties om de zorgen over het milieu onder de aandacht te brengen, zijn goed te begrijpen. Ik maak me er zelf ook zorgen om. En protesteren en demonstreren mag, ook binnen de muren van de universiteit, maar bezetten wordt nooit toegestaan. We gaan zo snel mogelijk in gesprek met de actievoerders,’ aldus collegelid Jan Lintsen. De voorzitter van het College van Bestuur Geert ten Dam voegt er aan toe: ‘Als publieke instelling hebben we een voorbeeldfunctie, we werken daarom al jaren aan het (verder) verduurzamen van onze bedrijfsvoering en gebouwen. Ook in ons onderzoek willen we bijdragen aan een versnelde energietransitie. Dit bepaalt ook ons normenkader, elke (nieuwe) samenwerking leggen we langs die strenge meetlat.’

 

Update 17.15 uur: UvA doet aangifte

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat er een goed gesprek is gevoerd met de bezetters en dat het UvA-bestuur heeft toegezegd dat er een UvA-brede discussie zal worden opgezet over dit soort externe samenwerkingen met bedrijven. ook zal de Adviescommissie onderzoek met derden ‘met een nieuwe blik’ zal kijken naar de lopende onderzoeksprojecten die samen met Shell worden verricht, overigens niet met de bedoeling die projecten te stoppen. De woordvoerder laat bovendien weten dat de UvA inmiddels aangifte heeft gedaan wegens lokaalvredebreuk. De woordvoerder spreekt van ‘inbraak’ in een UvA-pand dat momenteel wordt gebruikt door Facility Services. UvA-panden zijn in beginsel op specifieke tijden geopend en daarbuiten niet. ‘UvA-panden mogen alleen worden gebruikt tussen acht uur ‘s morgen en tien uur ‘s avonds,’ aldus de woordvoerder.

 

Update 17:45 uur: Bezetters vertrekken niet vrijwillig

Een woordvoerder van de bezetters heeft laten weten dat men het pand ‘niet vrijwillig’ zal verlaten. ‘Want de UvA is niet op onze eisen ingegaan, dus blijven we hier zitten. Iedereen kan langskomen. Er is zowel binnen als buiten voor de deur een cultureel en informatief programma.’ De driehoek politiecommissaris-burgemeester-officier van justitie zal in de loop van de avond besluiten al dan niet over te gaan tot ontruiming.

 

Update 21.00 uur: ME is begonnen met het schoonvegen van het gebied rond de voormalige Amsterdamse Academische Club.

 

Update 21.30 uur: Het gebied in en rondom het pand van de voormalige Amasterdamse Academische Club wordt momenteel door de ME schoongeveegd. Het UvA-bestuur liet eerder vandaag weten dat de bezetters het pand voor tien uur vanavond dienden te verlaten. 

 

Foto: Britt Gansevoort
Protestmars