Seksi

12 kysymystä menkoista – oliko minulla jo ekat kuukautiset?

Paljonko verta tulee kerralla, voiko tamponi hukkua emättimeen, ovatko kuukautiset seksin este ja 9 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä menkoista.

12 kysymystä menkoista – oliko minulla jo ekat kuukautiset?

1. Mitä kuukautiset ovat?

Kuukautiset ovat sitä, kun tarpeettomaksi jäänyt kohdun limakalvo sekä pieni määrä verta poistuu emättimen kautta kuukautisvuotona.

Kuukautiskierron pituuden laskeminen alkaa ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättyy seuraavien kuukautisten alkamiseen.

Kuukautiskierron vaiheet

 2. Oliko minulla jo ekat menkat?

Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Jos olet huomannut tällaista punertavaa/rusehtavaa vuotoa, voi olla, että kuukautisesi ovat jo alkaneet.

Parin kolmen ensimmäisen vuoden ajan menkat voivat tulla epäsäännöllisesti muutaman kuukauden välein. Pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat tavallisia etenkin, jos vuoto on runsasta.

Kuukautiset alkavat keskimäärin 10–16-vuotiaana. Jos kuukautisia ei kuulu, kun olet täyttänyt 16 vuotta, käy juttelemassa asiasta lääkärin kanssa.

3. Voiko itsetyydytys johtaa ensimmäisin kuukautisiin?

Itsetyydytys itsessään ei voi aloittaa kuukautisia. Ensimmäiset kuukautiset voivat kuitenkin alkaa missä ja milloin vain, joten on toki mahdollista, että kuukautiset alkaisivat itsetyydytyksen aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että itsetyydytys aiheuttaisi kuukautisten alkamisen.

4. Paljonko verta tulee kerralla?

Verta poistuu kohdun limakalvon mukana 10–80 millilitraa – siis yhden kuukautisvuodon aikana ruokalusikallinen tai jopa vajaa desilitra. Vuodon määrä voi vaihdella eri päivinä ja eri kuukautiskierroissa. Jos vuoto on niin runsasta, että se haittaa normaalia elämää, käy terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla.

5. Mikä kuukautissuoja pitäisi valita?

Terveysside, pikkuhousunsuoja, tamponi ja kuukautiskuppi ovat kaikki yhtä turvallisia ja hygieenisiä kuukautissuojia. Sinä päätät, mikä toimii parhaiten sinulle kuukautiskierron eri vaiheissa. Tärkeintä on pitää hyvää huolta hygieniasta peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti: kuukautisvuoto on hyvä kasvualusta bakteereille, jotka aiheuttavat hajuhaittoja sekä pahimmillaan tulehduksia.

Kuukautissuojat

Hyvä hygienia kuukautisten aikaan

6. Miten tunnistan kuukautiskivut?

Oireista tärkein on supistuksenomainen alavatsakipu, joka alkaa vuodon alkaessa, joskus päivä pari aiemmin. Kipu voi säteillä selkään ja reisiin. Yleisoireina voi esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta ja päänsärkyä. Kipu kestää yleensä 1–2 vuorokautta vuodon alkamisesta.

Kuukautiskivuista on turha kärsiä, ne kannattaa hoitaa. Joku saa helpotusta liikunnasta tai lämpötyynystä alavatsalla. Jämerämpiä keinoja ovat tulehduskipulääkkeet – esimerkiksi ibuprofeeni on hyvä vaihtoehto.

Jos tulehduskipulääke ei tehoa kuukautiskipuihin ja kivut haittaavat normaalia elämää, käynti lääkärissä on paikallaan.

7. Kuukautiset 6 kertaa vuodessa, onko normaalia?

Aluksi kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen ja siinä voi olla pidempiä taukojakin muutaman vuoden ajan. Joillakin kierto on epäsäännöllisempi sen jälkeenkin.

Normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää. Jos kuukautiset tulevat harvemmin kuin viiden viikon tai jopa useiden kuukausien välein, puhutaan harvasta kierrosta.

Kuukautiskiertoon voivat vaikuttaa epäterveelliset elämäntavat, runsas urheilu, ylipaino ja alipaino tai stressi. Epäsäännöllisten kuukautisten tai harvan kierron taustalla voi olla myös jokin yleissairaus, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai keliakia. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos asia mietityttää, käy juttelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin luona.

 8. Kuukautiset alkoivat  – voinko silti olla raskaana?

Jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä, kuukautisten poisjääminen on usein ensimmäinen merkki raskaudesta. Raskauden aikana ei siis tule kuukautisia. Alkuraskauteen saattaa toki kuulua niukkaa tiputteluvuotoa muutaman päivän ajan alkion kiinnittymisen yhteydessä, mutta jos kuukautiset tulevat normaalisti, mitä todennäköisemmin et ole raskaana. Jos raskauden mahdollisuus silti mietityttää, tee raskaustesti.

9. Aloitin ehkäisypillerit – ja nyt kuukautiset jäivät pois! Pitäisikö huolestua?

Jos käytät e-pillereitä, kuukautiset voivat jäädä kokonaankin pois. Usein vuoto ainakin niukkenee ja mahdolliset kuukautiskivutkin helpottuvat. Siitä ei siis ole haittaa. Jos kuukautisvuotojen poisjäänti häiritsee sinua, voit olla hyvin olla yhteydessä terveydenhoitajaan tai lääkäriin kysyäksesi asiasta lisää.

10. Voiko tamponi kadota emättimeen?

Tamponi voi unohtua emättimeen, mutta ei se sinne katoa. Eli jos sen on sinne unohtanut, siellä se edelleen on. Unohtuneen tamponin voi huomata siitä, että se saattaa aiheuttaa yleensä viikon–kahden kuluessa erilaisia emätintulehdusoireita kuten hajua tai poikkeuksellista vuotoa. Jos tunnet näitä oireita ja että tamponi on emättimessä, etkä saa sitä itse pois, käy lääkärin vastaanotolla.

11. Pitääkö olla ollut menkat ennen kuin voi kokeilla seksiä?

Yhdynnässä voi olla, vaikka kuukautiset eivät ole alkaneet. On kuitenkin tärkeää, että kokee oikeasti olevansa valmis seksiin toisen kanssa. Olisikin hyvä, että pystyisi juttelemaan seksiin liittyvistä asioista ja ajatuksista yhdessä kumppanin kanssa ennen seksin aloittamista. Lisäksi on tärkeää muistaa ehkäisyn käyttö, sillä raskaaksi voi tulla ennen ensimmäisten kuukautisten alkamistakin. Kondomi suojaa raskauksilta ja mahdollisilta seksitaudeilta.

12. Voiko menkkojen aikana harrastaa seksiä?

Kyllä voi. Hygieniasta kannattaa pitää silloin erityisen hyvää huolta, koska veri on bakteereille hyvä kasvualusta. Ehkäisystä pitää huolehtia yhtä tarkasti kuin muulloinkin, sillä kuukautiset eivät suojaa raskaudelta tai seksitaudeilta. Menkkaseksin aikana voi käyttää kondomeja, suuseksisuojia tai kumisia käsineitä. On myös mahdollista ostaa niin kutsuttuja seksitamponeja, jotka ovat naruttomia tamponeja, joita voi käyttää kaikenlaisen seksin aikana. Myös tamponeja voi käyttää, jos seksissä ei laiteta emättimeen mitään kuten seksileluja, sormia tai vaikka penistä. Lue lisää aiheesta täältä.

 

Jäikö joku kysymys vastaamatta? Kysy siitä Fressiksen asiantuntijalta, ole yhteydessä koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon tai mene omalle terveysasemalle terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, kuvitus Pia Iiramo

 

Lähteet: fressis.fi, vaestoliitto.fi, terveyskirjasto.fi

Katso myös

Seksi

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisen elämää. Siihen kuuluvat muun muassa ihmisen seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti... Lue lisää
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Todennäköisyys
Kuukautiset ja raskauden mahdollisuus Onko mitenkään mahdollista että olen raskaana vaikka kuukautiseni ovat tulleet kaksi kertaa sen jälkeen kun pojan penis kävi häpyhuulillani (ei edes emättimessä) ja siitä...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautisten poisjääminen on usein ensimmäinen merkki raskaudesta. Raskauden aikana ei siis tule kuukautisia. Alkuraskauteen saattaa toki kuulua niukkaa tiputteluvuotoa muutaman päivän ajan alkion kiinnittymisen yhteydessä, mutta kerroit kuitenkin kuukautisesi tulleen jo kaksi kertaa. Jos kuukautisesi ovat siis ihan normaalisti tulleet ja vielä kaksi kertaa, et varmastikaan ole raskaana. Voit siis olla huoletta!

Muistathan jatkossa käyttää kondomia raskauden sekä seksitautien ehkäisemiseksi. Seksistä voi nauttia kunnolla, kun ehkäisy on kunnossa 😉 Jos raskauteen liittyvät asiat kiinnostaa, voit käydä lukemassa lisää Väestöliiton sivuilta.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Alkaako ne pian?
Alkavatko kuukautiset pian? Elikkäs mun alkkareihin on tullu semmosia märkiä kohtia ja yks semmonen pieni huulipunan värinen vaaleenpunaruskee läntti ja mietin et olisko mun menkat alkamas kohta?...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerroit viestissäsi, että sinun on pitänyt käydä normaalia useammin vessassa. Tihentynyt virtsaamistarve ei liity kuukautisiin. Jos lisäksi sinulla on kipua tai kirvelyä pissatessa, voi kyseessä olla virtsatietulehdus. Silloin sinun kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Ensimmäiset kuukautiset voivat alkaa milloin vain ja missä vain, joten sinun kannattaakin nyt pitää aina mukanasi terveyssidettä, myös koulussa 😉 Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3-7. Jos olet jo huomannut siis tällaista punertavaa/rusehtavaa vuotoa, voi olla, että kuukautisesi ovat jo alkaneet!

Omaa kuukautiskiertoa on hyvä alkaa seuraamaan alusta asti, eli kirjaa esimerkiksi kalenteriin kuukautisten alkamis- ja päättymispäivä. Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään. Voit käydä lukemassa lisää kuukautisista Väestöliiton sivuilta. Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelussa on myös hyvää tietoa erilaisista kuukautissuojista sekä hyvän hygienian säilyttämisestä kuukautisten aikana.

On täysin normaalia, että ensimmäiset kuukautiset aiheuttavat paljon kysymyksiä ja ehkä jännitystäkin. Siksi kehotammekin kysymään ja keskustelemaan asiasta jonkun turvallisen aikuisen kanssa, mutta sen ei tarvitse aina olla äiti, se voi olla myös esimerkiksi kouluterveydenhoitaja. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti, myös ystävien kanssa😉

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Lol
E-pillerit ja kuukautiset Moi! Aloitin Dizminelle merkkiset yhdistelmäpillerit noin kolme viikkoa sitten. Minulla alkaa ensi viikolla lumepillerit, eikä menkkojeni kuuluisi alkaa vielä silloin, vaikka terkkarini sanoi, että...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Ymmärsinköhän kysymyksesi oikein; tarkoitatko, että normaalisti kuukautisesi tulisivat vasta myöhemmin, ei vielä ensi viikolla? Yhdistelmäehkäisypillerit muuttavat kiertoa. Tähän perustuu myös se, että pillereillä voi siirtää kuukautisia (esim. jos olet lähdössä telttaleirille ja normaalisti sinulla olisi kuukautiset juuri silloin, mutta haluat siirtää vuodot tulemaan vasta leirin jälkeen). Keho ja pillerien sisältämät hormonit hakevat tasapainoa ensimmäisten kuukausien ajan ja tämän ”koeajan” jälkeen tiedät itse paremmin, mihin kiertosi asettuu pillerien kanssa.

Älä siis hätäile, vaan syö pillereitä rauhassa ohjeen mukaan. Sinulla on ehkä sovittuna pillereihin liittyen kontrolliaika parin kuukauden päähän, jolloin voit kertoa terveydenhoitajalle/ lääkärille sinua mietityttävistä asioista. Jos kontrolliaikaa ei ole sovittu ja sinulla on kysymyksiä, voit itse ottaa yhteyttä koulu-/opiskeluterveydenhoitajaan tai ehkäisyneuvolaan/ terveysasemalle.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Tuntematon K
Onko normaalia jos 15-vuotiaana kuukautiset eivät ole vielä alkaneet eikä rinnat kehittyneet? Onko normaalia jos 15-vuotiaana ei oo alkanu menkat eikä rinnat oo kehittyny yhtään? Mitä pitäis tehä?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautiset ovat asia, jota usein odotetaan malttamattomina alkaviksi. Kuukautisten alkamista odotetaan etenkin silloin, kun muilla ne tuntuvat jo alkaneen ja itse saa vielä odottaa. Voi olla hämmentävää, kun ei ole tietoa onko omassa kehossa kaikki ok ja alkavatko kuukautiset lainkaan.

Kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16-vuotiaana. Kuukautisen alkamiseen voi vaikuttaa useampi asia. Esimerkiksi oman biologisen äidin kuukautisten alkamisikä voi ennustaa, milloin tyttären kuukautiset alkavat. Kuukautisen alkamiseen vaikuttaa kuitenkin myös muut asiat. Kuukautisethan alkavat hormonien vaikutuksesta ja hormoneihin taas vaikuttavat esimerkiksi elintavat: miten monipuolisesti syö, miten paljon liikkuu ja lepää jne.

Mikäli elintavoissa on suurta yhtäkkistä muutosta tai esimerkiksi on aliravitsemusta, painon nopeaa muutosta, liikaa urheilua tai stressiä, voivat ne vaikuttaa hormoneihin ja sitä kautta kuukautisiin, kuten kaikkeen muuhunkin terveyteen. On siis tärkeää oman kehityksen ja terveyden takia tehdä itselle hyviä ja tasapainoisia valintoja elintapojen suhteen ja koittaa elää mahdollisimman stressittömästi. Myös jotkut vakavammat sairaudet tai lääkitykset voivat vaikuttaa kuukautisten alkamiseen.

Voit vielä rauhassa odotella kuukautisiasi. Jos kuukautisiasi ei ala kuulua kun täytät 16 vuotta, voit mennä kouluterveydenhoitajalle tai hakeutua omalle terveysasemalle lääkärin kanssa juttelemaan kuukautisiesi alkamisesta.

Juttele turvalliselle lähiaikuisellesi asioistasi ja huolistasi. Usein hän/he osaavat auttaa sinua monessakin asiassa. Väestöliiton nuorten chat on myös sinua varten. Chatissa voit keskustella asiantuntijan kanssa itseäsi askarruttavista asioista ja muun muassa kuukautisistasi.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 🤔
Seksi, itsetyydytys ja kuukautiset Hei! Voiko seksiä harrastaa vaikka kuukautiset ei ole alkanut? Ja toinen kysymys on että voiko kuukautiset alkaa kun koittaa itsetyydytystä
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksistäsi!

Kyllä seksiä voi harrastaa, vaikkei kuukautiset ole vielä alkaneet. On kuitenkin tärkeää, että on henkisesti valmis seksiin. Ehkäisy tulee myös muistaa, jotta seksistä voi nauttia huoletta 😉 Kondomi suojaa mahdollisilta seksitaudeilta sekä raskaudelta. Raskaaksi voi nimittäin myös tulla, vaikkei kuukautiset olisi vielä alkaneet. Lue halutessasi lisää raskauden alkamisesta täältä.  

Itsetyydytys itsessään ei voi ns. aloittaa kuukautisia. Ensimmäiset kuukautiset voivat kuitenkin alkaa missä ja milloin vain, joten onhan toki mahdollista, että kuukautiset alkaisivat itsetyydytyksen aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että itsetyydytys aiheuttaisi kuukautisten alkamisen. Itsetyydytyksen avulla voi oppia asioita omasta kehosta ja sen reaktioista, esimerkiksi mikä tuottaa nautintoa ja mikä ei. On esimerkiksi helpompi kertoa seksikumppanille, minkälaisista asioista pitää tai mistä ei pidä seksissä, kun on ensin opetellut ne itsekseen 😊 Voit käydä lukemassa lisää itsetyydytyksestä Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?