Arnhem en omstreken

Carrièreswitch maken? Er zijn meer mogelijkheden dan ooit

Ook statushouders kunnen soms gebruikmaken van verkorte leertrajecten
Ook statushouders kunnen soms gebruikmaken van verkorte leertrajecten © Omroep Gelderland
ARNHEM - Korte opleidingstrajecten om je te laten omscholen: ze schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. En het worden er de komende jaren alleen maar meer. Dat verwachten kenners van de opleidings- en arbeidsmarkt. Vooral sectoren waarin grote personeelstekorten zijn zoals de zorg, techniek en IT maken gretig gebruik van de mogelijkheid om personeel in korte tijd klaar te stomen voor het vak.
Bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) krijgen negen studenten deze maandag hun diploma in de IT. In amper anderhalf jaar werden zij klaargestoomd om in die sector aan de slag te gaan, alles onder de vlag van het omscholingstraject Make IT Work.

Drempel kleiner maken

Het is een van de vele mogelijkheden die de drempel voor mensen die een carrièreswitch willen, kleiner moet maken. "Er is een kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt", zegt Max Schouten, woordvoerder van het UWV daarover. Vraag en aanbod sluiten niet goed genoeg op elkaar aan. Zo is in de zorg en de techniek bijvoorbeeld heel veel werk, maar daar heb je wel een opleiding voor nodig. "Wij zetten daarom heel erg in op dat soort omscholingstrajecten."
Ook bij de opleiders in Nederland zien ze die trend. "Er zijn meer mogelijkheden", beaamt Jessy Burgers van de Vereniging voor Hogescholen. "Niet alleen de werkgevers, maar ook wij voelen een verantwoordelijkheid om wat te doen aan de sectoren waar tekorten zijn." Marije Hulsbosch-Sizoo van de MBO Raad, onderschrijft het belang van de ontwikkeling van werknemers in een veranderde arbeidsmarkt. "Dat neemt nu een enorme vlucht."

Niet van de een op andere dag van detailhandel naar zorg

Toch is het goed om wel duidelijk onderscheid te maken. "Als ik mijn hele leven in de detailhandel heb gewerkt, dan is het niet heel waarschijnlijk dat ik op korte termijn als volleerd verpleegkundige aan de slag kan", benadrukt ze. Voor omscholingstrajecten moet je in veel gevallen dus wel een basis hebben die raakvlakken heeft met het werk dat je gaat doen en de skills die je daarvoor nodig hebt.
"Mensen die bij ons zo'n verkorte opleiding doen, zijn al in het bezit van een hbo-diploma", verduidelijkt Burgers. "Veel vakken hebben ze dan al eens gehad en de stages vervallen, omdat je direct al bij een werkgever aan de slag gaat tijdens je studie. Daarom kan het korter, zonder dat werknemer en werkgever kwaliteit inleveren."
Ook het UWV zoekt niet zomaar lukraak naar personeel. "We kijken heel gericht naar de mensen die we in ons bestand hebben. Zo kunnen wij mensen die zeg maar voor 70 procent aan een functie voldoen met een opleidingstraject klaarstomen voor die functie en weer aan het werk helpen", aldus Schouten.